Luni,
06.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Documentele Unirii: cum au strâns sibienii liste de semnături pentru unirea cu România

Documentele Unirii: cum au strâns sibienii liste de semnături pentru unirea cu România

Toate listele cu semnături strânse de sibieni pentru unirea Transilvaniei cu România au fost adunate de reprezentanții Bibliotecii județene Astra din Sibiu într-un volum lansat cu ocazia Zilei naționale a României. Tot pe 1 decembrie, la Biblioteca Astra a fost vernisată o expoziție în cadrul căreia sunt expuse adeziunile care urmau să fie înaintate forumului reprezentativ de la Alba Iulia și care au fost reunite într-un volum în care se regăsesc toți participanții din localitățile sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. „Am crezut că e de bun augur să reproducem aceste adeziuni într-un volum și sunt transcrise numele celor care se află pe aceste adeziuni, iar acolo unde s-au găsit anumite informații, acestea au fost puse ca o mini-biografie în volum”, spune Silviu Borș, directorul Bibliotecii Astra. În cadrul expoziției este expusă și o „Carte românească” în care se regăsesc două însemnări ale celui care le-a deținut până în acel moment și care spune că până în 1914 toți tinerii din localitate au fost luați pe front. Editarea acestor adeziuni din 19 localități ale județului Sibiu se constitie într-un gest de omagiere și respect pentru cei care și-au adus contribuția la Marea Unire, mai spun reprezentanții bibliotecii. Printre cei care au participat la expoziție s-a aflat și Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu care a subliniat faptul că e important să acordăm importanța care se cuvine zilei de 1 decembrie. „Am căutat împreună cu specialiștii să prezentăm cetățenilor contribuția sibienilor din județul Sibiu la unificarea Transilvaniei cu România. Cred că e un lucru important, pentru că face parte din viața noastră, din istoria noastră, din eforturile strămoșilor noștri de a unifica România. În adeziuni sunt semnăturile cetățenilor din vremea respectivă din toate localitățile Sibiului și care și-au desemnat reprezentanții la Alba Iulia. Îi îndemnăm pe cei tineri, elevi, studenți să vină și să vadă această expoziție. Poate își vor găsi strămoșii participanți la unire”, spune Ioan Cindrea.

Cercul Militar, expoziție fotodocumentară

O altă expoziție dedicată zilei de 1 decembrie a avut loc la Cercul Militar, acolo unde pe holul de la intrare sunt expuse pe panouri 21 de fotografii în care sunt evidențiate aspecte de la Marea Unire. Toate fotografiile provin din documente ale vremii, din manuscrise ale arhivelor statului care se regăsesc în județul Sibiu și la Muzeul Național Militar din București. „Toate aceste activități la care am participat zilele acestea nu ar fi fost posibile fără ce s-a întâmplat în urmă cu 97 de ani. Este o datorie de onoare pentru fiecare dintre noi să cinstim înaintașii și să acordăm respect trecutului acestei țări. În numele tuturor militarilor, vă mulțumesc pentru susținerea acestor activități și vă așteptăm și la anul, la o nouă paradă militară”, spune Ghiță Bârsan, comandant garnizoana Sibiu.

DSC_3885 (Copy) DSC_3890 (Copy) DSC_3889 (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus