Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
17°C

La cinci ani distanţă: “A fost frumos”. Ce fac foştii jucători ai Voinţei care au făcut egal cu Steaua şi ce film motivaţional au vizionat înaintea meciului

La cinci ani distanţă: “A fost frumos”. Ce fac foştii jucători ai Voinţei care au făcut egal cu Steaua şi ce film motivaţional au vizionat înaintea meciului

Stadion Municipal. Peste 15.000 de suflete, înghesuite ca la o coridă din Plaza de Toros, – templul evenimentelor de profil – îşi aşteaptă eroii să ia taurul în coarne. Spectacolul e la el în sufragerie. Mii de steguleţe în alb şi verde, fluturate în înaltul cerului, îţi înviorează retina şi aplauzele ritmate îţi dau frâu imaginaţiei. E prima reprezentaţie pe prima scenă a fotbalului românesc pentru echipa care a transpirat din abundenţă pentru un vis creionat doar în mintea unui întreg oraş. Un vis după care s-a tânjit de mai bine de 15 ani, de când Interul cădea în anonimat. Un vis pentru care turnicheţii erau daţi peste cap înainte cu o oră de fluierul de start. CSU Voinţa Sibiu e eroina.

2-csu-vointa-sibiu-steaua-bucuresti-1-1-394978731

Căpitanul Nicolae Grigore, Iulian Popa, Dănălache şi compania ies din tunel şi grăbesc pasul spre gazon. E vacarm. Și cele 30 de grade se simt ca 50 când 15.000 de suflete vibrează pe melodia “Ready for war” al lui 50 cent. Melodie pe care toreadorii Voinţei dau piept cu taurul Ligii I, Steaua Bucureşti. E cadrul perfect. Imaginea aştepată de atâţia şi atâţia ani e palpabilă, acum. În sfârşit. Și doar asta contează. Meciul începe. Tatu, brazilianul Stelei care seamănă cu Romario din spate, le ridică sibienilor pulsul la 130, după doar zece minute: sprint pe dreapta şi şut fără vlagă din colţul careului mic. Și tot Tatu, peste 25 de minute, răneşte orgoliul fiecărui om, de la microbistul din galerie care trozneşte de vitalitate până la copilul cocoţat în cârca tatălui, în înaltul tribunei. Tatu plasează cu capul o centrare perfectă trimisă din gheata lui Martinovic. E 0-1, dar “alb-verzii” scrâşnesc din dinţi şi reacţionează prompt. Cu patru ocazii imense, în doar două minute. E asediu.

“Sibiul, Sibiul, Sibiul” e refrenul pe care cele 15.000 de suflete fac valuri. Cigan scapă pe dreapta de marcajul lui Latovlevic, dar Tătăruşanu închide poarta la scurt. Din corner, căpitanul Grigore dă semnalul că se poate, cu o lovitură de cap care se duce la o mănuşă de bară. Tătăruşanu devine din nou îngerul Stelei, când scoate trasorul lui Iulian Popa. Apoi Tătar trimite mingea la doar o palmă de stâlpul drepta al porţii “roş-albaştrilor”. Steliştii sunt groggy: Latovlevic şi Gardoş ameţesc instantaneu. În a doua repriză, Voinţa continuă asediul şi vrea să răpună taurul roşu. Forika, în minutul 58, îl bagă în şedinţă pe Tătăruşanu cu o torpilă şi Dîlbea, în minutul 78, trozneşte bara. E ultimul semnal. Ultimul avertisment. Apoi, nebunie totală: o nouă minge loveşte bara la rădăcină şi balonul se întoarce, plutind direct pe fruntea lui Neguţ. Se face 1-1. Și un stadion arhiplin erupe.  Un rezultat de vis.

Se întâmpla pe 23 iulie 2011. La cinci ani distanţă, pe Municipal bate vântul. E rece. Și fiecare colţişor al gradenelor tânjeşte după căldura emanată din pieptul fiecărui suporter ce avea ştanţat în dreptul inimii “CSU Voinţa Sibiu”. Echipa de prima ligă a Sibiului. Echipa aşteptată de mai bine de 15 ani.    

2-csu-vointa-sibiu-steaua-bucuresti-1-1-1927260808

Echipele de start

SIBIU: Dănălache - Forika, C. Apostol, N. Grigore - Cl. Bunea, Beza, Dîlbea,Tătar -  Martinescu (64 Neguţ), I. Popa (77 Hardău), Cigan (46 Antohi)

Antrenor: Alexandru Pelici Rezerve: Zăvoi, Majer, Hallmen

STEAUA: Tătăruşanu - Martinovici (54 Matei), Galamaz, Gardoş, Latovlevici - Nicoliţă, Bicfalvi, Brandan, Băjenaru (71 Răduţ) - Tatu, Rusescu (84 D. Popa) Antrenor: Ronny Levi Rezerve: R. Stanca, Bejan, V. Lupu

https://www.youtube.com/watch?v=mDItK1J_VEw

Filmuleţul motivaţional dinaintea meciului

Foştii jucători ai Voinţei nu au uitat nici acum de perioada de la Sibiu şi fiecare încă mai poartă amintirea Voinţei în compartimentul afectiv şi în arhiva device-urilor de ultimă generaţie, indifferent de meridianul din lume pe care s-ar afla. Portarul Remus Dănălache (31 ani) dezvăluie modul în care au fost motivaţi în meciul cu Steaua şi vorbeşte despre experienţa de la Voinţa.  “A fost cea mai frumoasă perioada din cariera mea. Amintiri sunt multe, dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost meciul cu Steaua, stadionul era neîncăpător! Am rămas cu amintirea că suporteri au fost mereu alături de echipa la bine şi la greu. Chiar am pornit încrezători, nu aveam ce să pierdem la urmă urmei. Înainte de meci am avut o şedinţa tehnică extraordinar de bine gândită de Alex Pelici şi una motivaţională cu un filmuleţ din Any Given Sunday, plus melodia pe care am intrat pe teren la toate meciurile de acasă, 50 Cent Ready for war. Meritul lui Sandu Tăbârcă”, mărturiseşte jucătorul. Acum se află liber de contract după despărţirea de Unirea Tărlungeni, de acum o lună. “Am oferte în continuare. M-au căutat echipele, fără modestie. Dar sincer cred că vine timpul să schimb treburile şi să mă dedic pregătirii copiilor. Mi-a fost oferită şansă de a antrena o grupa de copii născuţi în 2007. Şi încă 11 - 14 portari. Cred că mi-ar plăcea să devin antrenor în viitor”, susţine Remus Dӑnӑlache.

https://www.youtube.com/watch?v=WO4tIrjBDkk

“Sibiul a rămas în sufletul meu”

Un alt jucător, Iulian Popa, actualul jucător al Rapidului, îşi aminteşte cu drag de Sibiu. “Sibiul a rămas în sufletul meu pentru totdeauna! Acolo m-am simţit extraordinar atât pe teren cât şi în afară lui, am foarte mulţi prieteni acolo. Am avut norocul unui grup frumos, unit, care a făcut performanţă cu adevărat. Am adus Sibiul în Liga 1 după mai bine de 15 ani! Nu pot să uit meciul de baraj cu Săgeata Năvodari când Municipalul era neîncăpător! Şi bucuria promovării din Piaţa Mare! A fost minunat! Sibiul a însemnat un moment cheie în carieră mea, m-am simţit apreciat pentru evoluţiile mele şi mă bucur că după patru ani oamenii de acolo nu m-au uitat”, rememorează sportivul care este profund dezamăgit că un oraş ca Sibiul nu mai are o echipă de elită. “Este păcat că nu găseşte nimeni să investească în fotbal. Ţin minte că şi atunci când am promovat nimeni nu a sărit în ajutorul Voinţei... şi imediat după retrogradare s-a ajuns la un deznodământ foarte urat, desfiinţarea! E o pată neagră în fotbalul sibian faptul că nu există o echipa măcar de Liga a II-a! Dar poate în timp o să se găsească soluţii ca Sibiul să redevină un nume important în fotbalul românesc!”.

2-csu-vointa-sibiu-steaua-bucuresti-1-1-2072621815

“Felicit suporterii”

Și Cristian Hardău vorbeşte cu drag de Voinţa, chiar dacă nu uită că “a fost aruncat ca pe o măsea stricată”. “Bucuria mea cea mai mare este că am reuşit să ajut cât am putut de mult la promovare. Vreau să felicit suporterii care mai susţin echipa în Liga 4. Însă un lucru de care îmi aduc aminte este că după promovare, în etapa 3, am fost  dat afară că pe o măsea stricată. Probabil atrenorul şi patronul au ajuns la concluzia că nici un tur de campionat de Liga 1 nu merit. Explicaţii nu prea am primit, doar că atrenorul zicea că patronul nu mă mai vrea (parcă patronul făcea echipa) şi când vorbeam cu patronul spunea că antrenorul nu mai are nevoie de mine, oameni laşi. Iar măsura în care m-a afectat acest lucru pot spune că a fost încheierea carierei. Având famile şi copil, oamenii de la Voinţă nu s-au gândit şi la asta când m-au dat afară”, susţine jucătorul. Cristian este retras din activitate şi în prezent locuieşte în Germania şi îşi mai întreţine pasiunea cu meciuri în Liga 6 . "Mulţi aleg să plece în străinătate pentru că în România nu poţi realiza nimic pentru famile şi copii”, explică Cristian Hardău.

Situaţia foștilor jucӑtori şi cota de piaţă, potrivit site-ului de specialitate transfermarkt:

Remus Dӑnӑlache (31 de ani) – liber de contract. A jucat pânӑ la 23 decembrie 2015 la Unirea Tӑrlungeni, formaţie din eșalonul secund. Valora 250.000 euro la Voinţa, acum 50.000 euro

Rareș Forika (33 de ani) – legitimat la Unirea Tӑrlungeni (Liga II) 400.000 euro ->> 25.000 euro

Cristian Dumitru Apostol (34 de ani) – este retras din activitate. Valora 350.000 la Voinţa Nicolae Grigore (40 de ani) – retras din activitate. Costa 200.000 euro la Voinţa.

Claudiu Bunea (34 de ani) – retras din activitate. Valora 228.000 euro la Voinţa, iar azi locuieşte locuiește în Republica Iranda, în oraşul Dublin.

Eugen Beza (37 de ani) – joacӑ pentru echipa din Liga a III-a CS Mӑgura Cisnӑdie. Valora 175.000 euro la Voinţa, acum nu are cotă pe transfermarkt.

Rӑzvan Dîlbea (34 de ani) – este jucӑtorul formaţiei CSM Râmnicu Vâlcea, din Liga a II-a. Valora  475.000, acum 25.000.

Alexandru Martinescu (30 de ani) – retras din activitate. Valora 50.000 euro la Voinţa.

Radu Neguţ (34 de ani) – aparţine echipei CS Mӑgura Cisnӑdie, din Liga a III-a. Valora 300.000 euro la Voinţa, acum 125.000 transfermarkt.

Iulian Popa (31 de ani) – jucӑtorul grupӑrii FC Rapid București (Liga a II-a). Costa 600.000 euro la Voinţa, acum 250.000 euro.

Cristian Hardӑu (36 de ani) – retras din activitate. Valora 50.000 euro la Voinţa, acum locuiește în Germania.

Cristian Cigan (28 de ani) – este liber de contract dupӑ intrarea în faliment a echipei FC Bihor. Valora 150.000 euro Voinţa, acum 50.000 euro.

Andrei Antohi (27 de ani) – joacӑ la FC Academia Clinceni, în Liga a II-a. Valora 100.000 euro la Voinţa, acum 100.000 euro.

Marius Zӑvoi (29 de ani) – legitimat la CS Mӑgura Cisnӑdie (Liga a III-a). Costa 100.000 euro la  Voinţa, acum 25.000 euro.

Florin Majer (30 de ani) – retras din activitate. Cotat la 70.000 euro la Voinţa. Acum locuieşte în Republica Irlanda, în oraşul Dublin.

Philipp Hallmen (24 de ani) – joacӑ la FC Gerolfing (Germania regionalӑ). Valora 100.000 euro la Voinţa, acum 50.000 euro.

Alexandru Pelici: antrenor la CSM Râmnicu Vâlcea

 

Foto: Lucian Sopa

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

3 comentarii

imi aduc aminte

Acum 8 ani

am fost pe stadion la meci. imi aduc aminte cu tristete de ce speram ca va fi si ce s-a realizat defapt. ramanem cu amintirile.
Raspunde

krom

Acum 8 ani

SI EU AM FOST PE STADION, TRISTETE IN JUD SIBIU CA NU AVEM O ECHIPA IN PRIMA LIGA, UN ORAS CU ISTORIE, FRUMOS CUM ESTE JUD SIBIU. NU VREAU SA JICNESC PE NIMENI DAR RUSINE AUTORITATILOR, OAMENILOR DE AFACERII CARE AU BANI SA TINA O ECHIPA IN PRIMUL ESALON.
Raspunde

Culae

Acum 8 ani

A fost frumos, meritam o echipa a orasului. La mitingul din final al Vointei au fost doar cateva sute bune de oameni, ar fi trebuit cateva mii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus