Duminică,
05.05.2024
Innorat
Acum
11°C

Cel mai tânăr actor de la ,,Radu Stanca”: ,,Am vrut să fiu artist, dar nu știam să fac nimic”

Cel mai tânăr actor de la ,,Radu Stanca”: ,,Am vrut să fiu artist, dar nu știam să fac nimic”

În clasa a X-a, Iustinian Turcu a venit din Galați până la Sibiu cu trenul, pentru a vedea piesa de teatru ,,Faust”. Cinci ani mai târziu, a ajuns să facă parte din echipa Teatrului Național ,,Radu Stanca”, și mai mult decât atât, să joace în piesa care l-a determinat să aleagă Sibiul. A urcat pe o scenă ,,mare” încă din anul I de facultate, când a înlocuit un actor, iar unul dintre visurile lui este să joace în filme.

În vârstă de 23 de ani, tânărul a absolvit Liceul de Artă în Galați. Până în clasa a X-a își dorea să meargă la Cluj, dar după ce a văzut piesa de teatru ,,Faust”, a simțit că Sibiul este orașul potrivit pentru a-și continua studiile.

,,Cu meseria asta vei muri de foame”

În această vară, tânărul a terminat facultatea, la Secția de Actorie, fiind masterand în anul I la Arta interpretării caracterelor dramatice, la Universitatea ,,Lucian Blaga”.

,,Am vrut să merg la Cluj, dar la un moment dat, un coleg mi-a arătat un trailer de la «Faust» și am zis că trebuie să văd asta. Am mers la o profesoară, am tocat-o la creieri vreo trei luni de zile, și am zis că trebuie să mergem la Sibiu. După ce am văzut «Faust», am rămas impresionat. Nu înțelesesem eu mare lucru, dar strict ce a ajuns la mine a modificat foarte multe lucruri, în interior. M-am schimbat la 180 de grade și am zis gata, merg la Sibiu”, spune tânărul.
Iustinian mai are șase frați mai mari decât el, care sunt plecați în străinătate acum. ,,Mama nu a avut nimic împotrivă, ea e asistentă medicală și mi-a spus să fac ce vreau. Am fost liniștit până prin clasa a XI-a, apoi frații mei au început să ia ei hotărâri în locul meu, dar le-am zis că nu e treaba lor. «Cu meseria asta vei muri de foame», îmi spuneau. M-am supărat pentru că încercau să ia hotărâri în locul meu”, povestește tânărul.

,,Am vrut să fiu artist, dar nu știam să fac nimic”

Când era mic, Iustinian își dorea să se facă chirurg, cântăreț sau balerin. În clasa a VIII-a, vrând să-și fructifice visul de a deveni cântăreț, a mers să se intereseze de probele pe care trebuia să le dea pentru admiterea la Liceul de Artă, dar văzând un afiș cu secția de teatru, nu a mai ajuns la muzică.

iustinian-turcu-3

,,Am vrut să fiu artist, dar nu știam să fac nimic. Știm să cânt, dar eram rușinos. Am văzut pe un afiș mic, A4, admitere Arta Actorului și într-o fracțiune, m-am schimbat și am zis gata, dau la actorie. Până atunci, luasem contact cu lumea teatrului o singură dată, în clasa a patra, la Teatru de păpuși. La admitere m-au întrebat ce actori preferați am, dar în afară de  Stela Popescu și Arșinel nu știam pe nimeni. Am amintit și de Florin Piersic pe care nu îl văzusem niciodată, dar toată lumea vorbea de el”, își amintește Iustinian.
,,Să redai un adevăr pe scenă și să fii și tu adevărat”

Chiar dacă mai jucase în piese de teatru, la finalul anului I de facultate, a ajuns pentru prima dată pe o scenă ,,mare”, cum spune el. La Teatrul Național ,,Radu Stanca”, unul dintre actori plecase într-o altă țară, dar spectacolul trebuia să se țină. Așa a ajuns Iustinian să aibă un rol în ,,De ce Hecuba !?”.

,,Eram fiul cel mic al Hecubei. El a fost primul meu rol, stăteam 15 minute pe scenă și am avut multe emoții”, povestește tânărul. După aceea, participările tânărului în diverse spectacole de teatru s-au înmulțit, iar la sfârșitul anului II de facultate a luat castingul pentru un rol în ,,Alice”. În acest mod a început și colaborarea lui cu Teatrul pentru Copii și Tineret ,,Gong”. Tot de atunci, i s-a îndeplinit și visul de a juca în ,,Faust”.

iustinian-turcu-1

 

Fiecare rol pe care îl joacă, reprezintă pentru tânăr o provocare, din care are ce învăța. Cel mai provocator rol de până acum i s-a părut cel din piesa de teatru ,,Martiri”, de la Secția Germană. Chiar dacă nu știa limba germană, a acceptat rolul.

,,Nu știu germană, dar sunt dispus să învăț, i-am spus regizorului. M-am pregătit cu asistentul de regie. Timp de o lună, câteva ore pe zi, am învățat cu cuvânt, cu intenție, cu gând. Mi se părea imposibilă germana, dar la un moment dat, i-am prins muzicalitatea. Cel mai greu este să redai un adevăr pe scenă și să fii și tu adevărat. Să nu lansezi doar o poveste și să spui doar niște informații, ci să fii tu în situația aceea. Învățatul textului e partea cea mai ușoară”, spune actorul debutant.
În viitor, Iustinian își dorește să joace și în filme, iar în timpul liber îi place să călătorească și să citească. ,,Dacă am câteva zile plec undeva. Îmi place foarte mult să călătoresc, să văd lucruri, să absorb tot. Îmi place marea”, spune tânărul actor.

iustinian-turcu-2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

////

Acum 7 ani

Succes, tinere moldovean!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus