Duminică,
05.05.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Ce spune Poliția despre noile marcaje premergătoare sensurilor giratorii. Cum se circulă corect?

Ce spune Poliția despre noile marcaje premergătoare sensurilor giratorii. Cum se circulă corect?

Firma angajată de primăria Sibiu să refacă marcajele rutiere în oraș a trasat de la începutul primăverii noi marcaje premergătoare sensurilor giratorii. Conform acestora, șoferii care vor să vireze la stânga (a treia ieșire) trebuie să se încadreze pe banda cea mai apropiată de axul drumului, în vreme ce șoferii care merg înainte (a doua ieșire) sau dreapta, trebuie să se încadreze pe prima bandă de circulație.

Noile marcaje rutiere au stârnit discuții aprinse între șoferii din Sibiu, o parte însemnată a acestora fiind de părere că atâta timp cât benzile de circulație din sensurile giratorii sunt delimitate de linie întreruptă, legal se pot încadra pe orice bandă doresc, iar apoi se asigură la ieșirea din giratoriu.

sens giratoriu semn circulatie coposu (1)

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere polițiștilor sibieni pentru a tranșa discuția.

”Noile marcaje rutiere sunt de îndrumare, ele au rolul de a ajuta șoferii să se orienteze când se apropie de un sens giratoriu. La o constatare în urma unui posibil eveniment rutier sunt mult mai mulți alți factori care se iau în considerare decât respectarea acestor marcaje. În principiu contează în primul rând regulile de circulație privind prioritatea, sau regulile de circulație privind schimbarea direcției de deplasare. Astfel, acele marcaje au caracter de îndrumare a conducătorilor auto”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.
I-am întrebat pe polițiști și dacă un șofer greșește dacă intră în sensul giratoriu pe prima bandă și traversează întreaga girație pe prima bandă pentru a ajunge la cea de-a treia ieșire?
”Nu este greșită această manevră, șoferii pot intra în sensul giratoriu de pe orice bandă de circulație, dar recomandarea noastră este să se respecte marcajul rutier pentru evitarea producerii de evenimente rutiere”, mai spun reprezentanții IPJ Sibiu.
sens giratoriu semn circulatie coposu (2)

Noile marcaje au apărut după ce anul trecut Asociația de Standardizare din România a emis o nouă reglementare tehnică în ceea ce privește marcajele rutiere, marcaje care odată aplicate ar avea rolul de a clarifica mult mai bine încadrarea încă înainte de a intra într-o intersecție de tip giratoriu, în care există mai multe benzi de circulație.

Turnul Sfatului arăta încă de anul trecut că intersecțiile din Sibiu sunt amenajate ca sensuri giratorii însă ele sunt ”doar” de tip sens giratoriu, intrarea și ieșirea din aceste intersecții pare să dea mari bătăi de cap unora dintre șoferii care nu cunosc pe ce bandă ”se intră” și pe ce bandă ”se iese”. Mai pe românește, problemele între șoferi apar când cel încadrat pe banda a doua dorește să iasă din giratoriu, în timp ce pe banda 1, în paralel cu el, circulă un alt vehicul care își continuă drumul prin giratoriu. O eventuală tamponare între cele două vehicule din acest scenariu îl va avea drept vinovat, din punctul de vedere al Poliției, pe cel de pe banda a doua, care nu a acordat prioritatea la schimbarea de bandă de circulație.

”În primul rând, trebuie arătat faptul că în Sibiu nu avem sensuri giratorii în sensul strict, ci doar intersecții de tip sens giratoriu. Un sens giratoriu trebuie să aibă o rază de 60 de metri, pe când în Sibiu au fost proiectate – din lipsă de spațiu – sensuri giratorii și cu raze de șase sau opt metri. Singura intersecție din Sibiu care se apropie de un sens giratoriu este cea din apropierea Podului Gării: bulevardul C. Coposu cu str. Constituției. Acolo avem o rază a giratoriului de 30 de metri”, explica pentru Turnul Sfatului unul din proiectanții care au proiectat numeroase astfel de intersecții în Sibiul ultimilor ani.
DSC_4980

În mod normal, dacă spațiul ar permite, Sibiul ar trebui să aibă ”turbogirații”, astfel marcate sau cu borduri amplasate încât să oblige șoferii să iasă din intersecție conform benzii pe care s-au încadrat.

”Pentru o turbogirație, însă, Sibiul are intersecții prea mici. Singurele giratorii de tip turbo de aici sunt cel de la intersecția DN1 cu ieșirea din centrul comercial de la Șelimbăr și cel de la Metro”, mai spuneau proiectanții de drumuri.
În primul caz, însă, turbo-giratoriul are o singură bandă de circulație, iar bordurile amenajate în interior obligă șoferul să folosească fie prima, fie a doua ieșire. În cazul sensului giratoriu de la Metro, turbo-girația este amenajată prin amplasarea diferită a marcajelor interioare, în sensul că acestea nu mai redau benzi concentrice, ci benzi ”în spic”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

43 comentarii

sibian

Acum 7 ani

...vopsea risipita.Tot asa se va intra in giratorii,sa nu uitam ca unii intra cu viteza sau nu semnalizeaza in ce directie se indreapta
Raspunde

andrei

Acum 7 ani

Marcajele au rol doar de indrumare ? Constituie contravenţie şi se sancţionează "nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare".
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Da, sunt marcaje care obligă și marcaje care îndruma, la fel există semne de circulație care obligă și semne care îndrumă!
Raspunde

Labus

Acum 7 ani

Sensul giratoriu piața unirii spre șaguna,90% din șoferi care doresc sa intre spre bulevard încalcă linia continua obstrucționand accesul celor care vin de pe spitalelor cu intenția de-a vira dreapta.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Iar daca aia de pe spitalelor intra in coliziune cu un bivolas care se face ca nu vede linia continua oare cine e vinovat?
Raspunde

biciclist

Acum 7 ani

Sa inteleg ca in giratoriu, pardon in intersectia tip giratoriu, eu ca biciclist circuland pe banda de biciclete am prioritate fata de masinile de pe banda 1 si banda 2? Conform celor spuse in articol, masinile de pe banda 2 la iesire dau prioritate celor de pe banda 1, care la randul lor, la iesire, ar trebui sa dea prioritate biciclistilor de pe banda de biciclete....? Rog, comentarii serioase.
Raspunde

B

Acum 7 ani

Bineinteles. Un sens giratoriu trebuie vazut ca un drum cu sens unic, cu mentiunea ca acesta se invarte in cerc. Mergend pe aceasta idee, la schimbarea directiei de mers, e absolut normala obligatia acordarii de prioritate celor care se deplaseaza pe sensul lor.
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Ce politai cretini astia cu cartea in mana tot cretini sunt. Pai eu daca am stop si unul imi vine din dreapta tot eu am prioritate ca vorba aia semnul nu conteaza e numa asa de orientare turistica?. Pt cei de la politie care dovedesc inca o data ca nu stiu sa citeasca si au ramas tot la coperti unde-s poze le recomand sa isi cumpere un caine politist care stie sa citeasca. Cine a dat interviu asta ar trebui concediat pe loc si bineinteles cainele promovat in locul lui.
Raspunde

Gabi

Acum 7 ani

În primul rând nu se înțelege nimic din ceea ce vrei să spui. Citește tu și încearcă să înțelegi. În al doilea rând, polițistul are dreptate. Problema ta reală este că o să iei amendă dacă circuli cum scrii.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Cam evaziv raspunsu..... Un fel de "nici da nici ba!". Oricum babele, oltenii, taximetristii, curierii si soferii de la pizza circula si opresc cum si unde ii taie.
Raspunde

Flo

Acum 3 ani

Tot din cauza unora ca tine care fac comanda de taxi aiurea.
Raspunde

...

Acum 7 ani

"marcaje care odată aplicate ar avea rolul de a clarifica mult mai bine încadrarea încă înainte de a intra într-o intersecție de tip giratoriu, în care există mai multe benzi de circulație." - Lasa ca vine Garcea si le amesteca sa fie ca inainte cum ne place noua: haos
Raspunde

...

Acum 7 ani

"Un sens giratoriu trebuie să aibă o rază de 60 de metri" :)))) Daca are 59 inseamna ca nu e decat "tip giratoriu" si acolo se aplica alte reguli, dom'le!!! Tare gluma asta!
Raspunde

Erich

Acum 7 ani

este o idee buna ca cineva a avut intentia de a explica unor soferi pe ce banda este indicat sa te incadrezi in functie de directia ta de mers! Chiar daca in codul rutier regulamentul este altfel, cred ca daca sunt respectate aceste indicatii, circulatia va fi mult mai fluida!
Raspunde

...

Acum 7 ani

Si cum este in codul rutier? De cate ori e pomenit macar giratoriul in cod? Daca ar fi fost explicat calumea in cod nu am fi avut atatea pareri si interpretari. Mai tragic e ca si intre politisti e aceeasi situatie.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, io ca "agent constatator" as spune ca-n Sibiu marcajele sunt inutile, deoar'ce "ai nost'i" sunt invatati sa circule, din mos-stramosi sub forma de "gramada" ca-n Marginime...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Puiu Stalcea

Acum 7 ani

No sa-ti dam tavan "la gramada" ...re-a dreaq de venetica imputita!!
Raspunde

nicu

Acum 7 ani

ia haideti sa respectam marcajele alea sa vedem, ne mai ascutim ca prostii prin giratorii?
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Marcajele alea sunt bine facute si foarte logice adica daca vrei sa o iei la dreapta (prima iesire) stai dracu pe banda din dreapta iar pt inainte (a doua iesire) si la stanga (a treia iesire) stai dracu pe banda din stanga si garantez ca nu se mai paleste nimeni. Dar vin de astia cu capu mare ca de fapt sensul giratoriu e ca un drum cu sens unic - pai pe un drum cu sens unic cu minim 2 benzi ca sa virezi stanga te incadrezi pe banda din dreapta? Cititi normele de aplicare ale codului rutier si nu mai veniti cu aberatii de genu ca in Germania e asa si asa.......................
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Politia are, de aceasta data dreaptate! Indiferent de pe ce banda intrii in sensul giratoriu, acolo va trebui sa respecti ce scrie in codul rutier. In primul rand sensul giratoriu nu este clar regelmentat in codul rutier! gasim doar 2 locuri: la articolul 55 alin. b din OUG 195/2002 si art. 57 alin 4 din OUG 195/2002 . Incadrarea pe banda interioara (a 2-a ) pentru a efectua o turbogiratie a fost doar o recomnadare. Acuma cu noile marcaje este obligatorie deoarece trebuie sa respecti art 107 Alin. 1 din HG 1391/2006 . Dupa ce ai intrat in sensul giratoriu se aplica simpla prioritate de dreapta ptr a schimba benzi, iesi etc... conform: Art.59 alin 3. din OUG nr. 195/202, Art.54. - alin 1si 2 din OUG nr. 195/202 si conform Art.35. - alin. 1. Aici gasiti codul rutier: http://www.codulrutier.ro/ Restul sunt discutii inutile... Marcajele cum sunt facute acuma ajuta pe oricine (cunoscator sau nu a codului rutier) sa circule corect in sensul giratoriu si sa evite evenimentele. Distracite placuta la volan :) Vezi
Raspunde

Debandada

Acum 7 ani

@un sibian: Subscriu +1 de la mine. Ma gandesc oare, cati dintre concetatenii nostri au stat sa se informeze cand si-au dat seama ca nu se descurca cu intersectiile de tip giratoriu.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Eu cred totusi ca se poate impune incadrarea corecta, in asa fel incat sa poata fii amendat magaru' care insista sa se incadreze aiurea doar pentru ca ii permite codu rutier si nu tine cont de codu bunelor maniere.
Raspunde

...

Acum 7 ani

La noi legiuitorii sunt obisnuiti sa lase lucrurile neclare si discutabile. Si noi prostimea ne conformam. Codul rutier este mult prea sarac in privinta giratoriilor. Din acest motiv la noi orice intersectie dirijata in care pe vremuri te incadrai langa axul drumului pentru stanga si langa bordura pentru dreapta, dupa trecerea la "tip" :) giratoriu devin niste mini-haos-uri in care te poti inscrie langa bordura ca sa iesi "la stanga" (sau la a 3-a sau a 4-a pentru puristi). La romani giratoriul e un fel de Lord of the Ring, cine intra in el pe banda cea mai exterioara vrea prioritate absoluta de la toata lumea. Asa ca pentru romani faceti giratorii cu o singura banda pentru ca si asa nu prea avem noi drumuri cu mai multe benzi pe sens si oricum ar fi, in giratoriu totul se intoarce cu fundul in sus si doar cel care a pus stapanire pe inel poate face ce vrea acolo, restul trebuie sa fie foarte atenti ca nu cumva sa il deranjeze :)
Raspunde

Tico

Acum 7 ani

Respectati-va intre voi si totul o sa fie bine. Aia cu BMW,AUDI,MERCEDES sau JEPP nu se inpiedica de o DACIE,TICO SAU MATIZ pentru ca aia nu sunt oameni si au aceliasi drepturi.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Deobicei gagicile cu marz o luat masina respectiva sa invete sa conduca, deaia majoritatea matzistelor conduc ca cizma.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Debandada

Acum 7 ani

Pe cati soferi , pe atatea prostii. Lucrurile sunt foarte clare si in codul rutier, si in articol. Acele marcaje sunt pentru indrumare si fluidizare, nu reprezinta o obligativitate. Le respecti e fluent traficul, nu le respecti....merge treaba incet. Conform celor explimate mai sus, in sensul giratoriu se aplica regulile de circulatie pe un drum cu BENZI !!! Ce nu e clar? Daca tu circuli pe banda 1 si cel de pe banda 2 iti taie calea sa se bage peste tine, ala e vinovat ! Intrarea intr-un sens giratoriu se face ca intrarea in orice intersesctie, vii de pe un drum cu o banda , si esti intr-o intersectie cu un drum cu doua benzi , nu e nici o lege sa te oblige sa te bagi pe banda 1 sau 2, te poti baga pe orice banda atat timp cat acorzi prioritate! Incredibil cat de complicat gasesc oamenii o intersectie la stanga cu un squar in mijloc...Codul Rutier nu e sarac deloc, e chiar foarte clar, dar noi complicam treaba mai mult decat trebuie.....intr-un sens giratoriu se aplica urmatoarele reguli: acordarea de prioritate la intrare, acordare de prioritate in circulatia pe benzi, restrictia de a opri. 3 reguli....foarte complicat
Raspunde

debandada, da da!

Acum 7 ani

"Merge treaba incet" hahahahahahaha... cu alte cuvinte celebrul si romanescul "las' ca mere si asa"! Super tare explicatie! :)))))
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Si in giratorii cu 5-6 benzi ca in orasele mai mari ce faci desteptule? tot de pe prima banda iesi pe a treia iesire? sau acolo se aplica alt cod rutier
Raspunde

Bite

Acum 3 ani

Nu pot sa cred ca o tara intreaga stam si ne uitam ca prostii cum niste semidocti de la sistematizare si de la rutiera nu sunt in stare sa modifice codul rutier astfel incat sa nu ne mai ciocnim ca prostii in giratorii. Incidente dinastea sunt cu miile, zilnic in giratoriile din Romania. Daca cei de la sistematizare ar linia giratoriile ca in filmul de mai jos, situatiile astea nu ar mai exista. https://youtu.be/46mOPz3rhHs minutul 1:00 Nu au 60m? Pai si ce? Daca un prost a zis mai demult ca trebuie sa aiba 60m noi stam si ne dam cap in cap? nu putem sa modificam niste fraze intr-o lege? ORICE intersectie de tip giratoriu TREBUIE marcata astfel incat SA NU MAI EXISTE DUBII referitor la modul in care se circula prin ea si sa fluidizeze circulatia, reducand situatiile care produc accidente.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus