X
tursib femei sofer autobuz (12)

Noua generație de șoferi Tursib, aplaudată de cea veche. “Sunt primele doamne care conduc autobuze“

“De multe ori sunt mai atente decât noi“, le aplaudă unul dintre șoferii Tursib pe Lucica Stanislav și Ramona Popa, în timp ce acestea se îndreaptă către noile autobuze parcate în autobaza din Zona industrială vest. Lucica și Ramona sunt primele femei care se angajează la Tursib pentru a conduce autobuze și fac parte din noul val de șoferi ai societății de transport public din Sibiu.

Din septembrie, de când Tursib a lansat campania de angajare de personal de bord în urma majorării salariilor, societatea de transport public are 14 noi șoferi. Alte cinci cereri de angajare sunt în diferite stadii de perfectare a actelor, iar campania de angajări continuă.
Printre sibienii care au decis că e o meserie potrivită aceea de a conduce autobuzele de transport public sunt și Lucica Stanislav și Ramona Pop. “Sunt primele doamne angajate să conducă autobuze în cadrul Tursib. Între 1984 și 2009 am mai avut o doamnă angajată pe un astfel de post, pe Filofteia Lalău, dar care conducea un troleibuz“, amintește Dan Căprariu, directorul general al Tursib.
La auzul celor 25 de ani de experiență la volan a fostei angajate Tursib, cele două noi șoferițe zâmbesc politicos. “Sperăm să ajungem și noi la o astfel de experiență“.

Alături de soți

Atât Lucica Stanislav (53 de ani), cât și Ramona Popa (31 de ani) nu sunt chiar străine de Tursib: soții lor lucrează tot ca șoferi în cadrul companiei de transport public. Mai deosebit este faptul că amândouă au decis să își păstreze și vechiul loc de muncă, profitând de faptul că își pot adapta programul de lucru “inițial“ la cel cerut în cadrul Tursib.
“În cazul meu nimeni nu știa că fac școala de șoferi. Nici după ce am luat carnetul nu i-am spus soțului meu. Dar, în cele din urmă, când a trebuit să iau atestatul i-am spus, căci deja lipseam prea mult de acasă. Mi se pare mai ușor decât munca de la birou pe care o fac“, povestește Ramona Popa, care mai lucrează și în cadrul unui cabinet notarial din Sibiu. S-a angajat la Tursib o dată cu soțul său care, după 11 ani de experiență în cadrul societății, a decis să se reîntoarcă la volanul autobuzelor de pe străzile orașului. Ambii soți își doresc să conducă acum unul din noile autobuzele articulate. “N-aș putea să vă spun exact motivul. Ne plac amândurora“, zâmbește Ramona. Are o fetiță de zece ani despre care spune că de abia așteaptă să urce într-un autobuz condus de mama ei.

Ramona Pop a făcut școala de șoferi pentru a putea conduce autobuze fără știrea soțului ei

Ramona Popa a făcut școala de șoferi pentru a putea conduce autobuze fără știrea soțului ei

Prima cursă

Dacă Ramona Popa urmează să pornească în prima ei cursă în zilele care urmează, Lucica Stanislav a avut deja primele curse efectuate în oraș în calitate de șofer profesionist al Tursib. În după-amiaza de luni a condus unul din autobuzele aflate pe traseul 5, cel care face legătura între Gară și Valea Aurie.
“De mică mi-a plăcut șofatul, deși niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să conduc autobuze. Mergând cu soțul am prins drag de această meserie și m-am întrebat «de ce n-aș putea să fac și eu asta?». Am terminat școala de șoferi, am obținut toate gradele și mi-am demonstrat că pot“, povestește femeia care, în plus, și-a păstrat și celălalt loc de muncă, pe un post de oficiant poștal.
Primele ei trasee prin oraș nu i-au adus emoții. “Sunt o fire calmă. Am văzut că mai sunt șoferi care nu acordă prioritate la ieșirea din alveolă. Și de aceea trebuie atenție și prudență. Meseria de șofer e destul de grea, are o responsabilitate mare, să știți. Sunt foarte calmă și prudentă, așa că nu cred că voi avea probleme“, vorbește sigură pe sine femeia al cărei soț lucrează în cadrul Tursib de 12 ani.
Prima ei zi ca șofer de autobuz i-a adus și primele satisfacții, prin prisma aprecierilor primite de la călători. “Prima tură a fost «ok», a fost super. Mai ales cei mici, erau cei mai entuziasmați. Au fost tare drăguți“, râde sincer Lucica Stanislav.

Lucica Stanislav a avut deja prima zi de lucru. “A fost «ok»“, dă ea asigurări

Lucica Stanislav a avut deja prima zi de lucru. “A fost «ok»“, dă ea asigurări

Mai e nevoie de șoferi

Sarcinile noilor șoferițe vor fi mult mai ușoare după ce parcul auto al Tursib se va înnoi, proiect aflat în curs de implementare: noile autobuze au cutie de viteze automată, confortul în cursă fiind mult mai ridicat. Toate cele 55 de autobuze (din care până acum au fost livrate zece) vor ajunge la Sibiu mai repede decât era prevăzut în graficul inițial. “Cel târziu la jumătatea lunii decembrie se pare că vor ajunge toate cele 55 de autobuze“, arată Dan Căprariu, directorul general al Tursib. Pe lângă cele 55 de autobuze, alte zece noi mijloace de transport asemănătoare vor fi concesionate Tursib-ului de către Primăria Sibiu, care a încheiat în vara acestui an un contract de achiziție a autobuzelor. În plus, în anii imediat următori la Sibiu vor ajunge și alte aproximativ 40 de noi autobuze alimentate cu gaz natural comprimat, autovehicule care vor fi achiziționate de Primăria Sibiu din fonduri europene nerambursabile. Tot din aceeași sursă vor fi achiziționate și alte cinci autobuze de mici dimensiuni, electrice, care vor circula pe un nou traseu în jurul centrului istoric. Și tot electrice vor fi și cele nouă autobuze electrice pe care Sibiul urmează să le primească în urma parteneriatului semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cele două doamne s-au angajat la Tursib tocmai în perioada în care flota societății este în proces de înnoire

Cele două doamne s-au angajat la Tursib tocmai în perioada în care flota societății este în proces de înnoire

Înnoirea și extinderea parcului auto Tursib a pus și mai mare presiune pe atragerea de noi angajați la volanul autobuzelor. Cu noile angajări (mai puțin cele cinci cereri aflate în curs de procesare), Tursib a ajuns acum la un total de 147 de șoferi. “Mai avem până să ajungem la numărul optim de șoferi, care este de aproximativ 170. Acum, trebuie să rezolvăm mai întâi chestiunile referitoare la concediile de odihnă ale mai vechilor șoferi, căci mai sunt concedii încă neefectuate din 2017. Prin venirea noilor șoferi, sperăm să rezolvăm și aceste situații, astfel încât mai apoi să avem în vedere celelalte chestiuni care țin de extinderi de trasee și creșteri de frecvențe“, arată Dan Căprariu, directorul general al societății de transport public.

Șoferilor Tursib le sunt oferiți, ca salariu de încadrare, 2.350 de lei pentru cei care conduc autobuzele cu o lungime de 12 m și, respectiv, 2.450 de lei, pentru cei care conduc autobuzele articulate, cu o lungime de 18 metri. Pe lângă salariul de încadrare, șoferii primesc sporul de vechime în muncă, spor care ajunge până la 25% și încă un spor pentru orele petrecute la volan, în traseu, tot de 25%. Pentru orele de muncă din timpul sâmbetelor, duminicilor și sărbătorilor legale, sporul este de 100%, la fel ca și sporul acordat pentru orele suplimentare lucrate.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian

  Felicitari!!! Cu siguranta o sa fie si mai politicoase (si cu cei 7 ani de acasa) decat marea majoritate a soferilor care lucreaza in prezent la Tursib!!!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mariana

  Bravo, bravo, femeilor curajoase ! Pe prima am vazut-o la Transmixt, facea cursa Sibiu-Bucuresti si retur. Era super !!! Din pacate, salariul este prea mic in comparatie cu greutatile si responsabilitatea pe care o au. Primaria ar trebui sa se gandeasca urgent la posibilitaea acordarii unui salariu decent si in concordanta cu atributiile prevazute in fisa postului.Va asigur ca nu am nicio o tangenta cu aceasta categorie , dar nici nu pot sa inchid ochii la inegalitatile sociale din aceasta tara. Va doresc sanatate, rabdare si putere de munca tututror, fie ca sunteti femei, sau barbati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact