Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

O tonă de sânge donată la Sibiu de militari și preoți anul trecut

O tonă de sânge donată la Sibiu de militari și preoți anul trecut

În martie anul trecut începea o nouă ediție a campaniei de donare de sânge în Sibiu, inițiată de Arhiepiscopia Sibiului. Era pentru al patrulea an la rând când de rezultatele acesteia beneficiau mii de sibieni. Campania va continua și în acest an – aceasta va începe în luna aprilie.

Campania „Donează sânge, salvează o viață” a demarat în Sibiu în septembrie 2015 la nivel local. La cea de-a patra ediție, din anul 2018, acțiunile de colectare a sângelui s-au desfășurat la centrele de Transfuzie Sanguină din Sibiu și Brașov, precum și în teren. În total, 15 astfel de acțiuni, dintre care 8 au avut loc la Centrele de transfuzie din cele două județe și alte 7 pe teren.

La solicitarea Turnul Sfatului, preotul Adrian Roman, consilier al Departamentului social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiu, a amintit principalele acțiuni de donare de sânge care au avut loc în județul Sibiu în anul 2018:

În 15 martie au donat 11 reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu; În 21 martie, au donat 20 reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu; În 30 martie, au donat 20 reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu; În 26 aprilie au donat 13 reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu; În 16 mai, au donat 12 reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu; În 18 septembrie, au donat 25 de preoți și credincioși din cadrul Protopopiatului Avrig; În 20 septembrie, au mai donat 40 de preoți și credincioși din cadrul Protopopiatului Săliște; În 18 octombrie, au donat 101 preoți și credincioși din Protopopiatul Mediaș; În 30 octombrie, au donat 9 reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmerie din Sibiu; În 1 noiembrie, au donat 9 reprezentanți ai Serviciului de Pompieri Copșa Mică; În 15 noiembrie, au donat 30 de preoți și credincioși din Protopopiatul Agnita; În zilele de 12, 13, 14, 17 și 18 decembrie au donat 100 de reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu.
„Începând din septembrie 2015, de când s-a derulat prima acțiune din cadrul acestei campanii și până în prezent, prin directa implicare a unuia dintre inspectorii sectorului social, dl Marius Talmațchi, numărul persoanelor donatoare voluntare este de 1.958 de persoane, din care 487 în anul 2018. Să nu uităm că e vorba și de mii de persoane care au primit sângele donat - altfel de beneficiari”, a explicat părintele Adrian Roman. Potrivit acestuia, pe durata întregii campanii s-a reușit colectarea unei cantități de aproape o tonă de sânge.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Sibiului ne-a mai spus că în cadrul aceleiași campanii, 520 de persoane voluntare au donat și bonurile de masă dobândite către diverse centre sociale de pe raza județului Sibiu în valoare de 42.060 lei.

Campania națională „Donează sânge! Salvează o viață!” a Patriarhiei Române, care are ca scop informarea şi conștientizarea cu privire la nevoia reală de sânge pentru transfuzii din spitalele românești, a beneficiat, în total, în anul 2018 de sprijinul a 3.500 de voluntari donatori, ajungând astfel, la nivel național, să recolteze peste 16 tone de sânge.

Ce înseamnă?

Pe lângă motivele personale pe care le pot avea unele persoane – salvarea unei rude sau a unui prieten -, preoții spun că donarea de sânge este „un act de dăruire voită a vieții pentru aproapele, adevăratul sens al iubirii creștine”.

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate. Creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești din România scade numărul de abuzuri și cazuri de corupție bazate pe traficul de sânge.

Ce să fac înainte de a dona sânge? 1. Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona; 2. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu magiun). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice; 3. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge; 4. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge; 5. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

Condiții pe care un donator trebuie să le îndeplinească

În România, donatorul de sânge poate fi orice cetățean român care este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani; o greutate de peste 50 kg; puls regulat, 60-100 bătăi/ minut; tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării; să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip); TBC ; sifilis; malarie; epilepsie și alte boli neurologice; boli psihice; bruceloză; ulcer; diabet zaharat; boli de inimă; boli de piele: psoriazis, vitiligo; miopie forte peste (-) 6 dioptrii; cancer.

Unde pot sa donez sânge?

O persoană poate să doneze în orice Centru Județean de Transfuzii. În Sibiu, centrul se află pe strada str. Spitalelor 2-4.

Cât de des pot să donez sânge?

Intervalul minim între donări este de 8 săptămâni, dar numărul de donări nu trebuie să depășească 3 pe an la femei și 4-5 pe an la bărbați.

Ce riscuri există în timpul procesului de donare?

În mod normal, pentru donator nu există riscuri. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare de unică folosință. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Ioan

Acum 5 ani

si noi astia civili care donam de bunavoie cate tone am donat? is curios numa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus