Duminică,
05.05.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Cat de periculoase sunt, cu adevarat, misiunile militare in Afghanistan. Experienta unui sibian

Jandarmeria Sibiu a avut în a doua jumătate a anului trecut doi ofițeri care au executat misiuni în Afghanistan. Lt. col. Marian Brâncoveanu și mr. Florin Bălan au avut misiuni de instruire și mentorat a Poliției Naționale Afgane din Kabul. Am stat de vorbă cu Florin pentru a vedea cât de periculoase sunt, cu adevărat, aceste misiuni.
”Exista permanent pericolul. Tot timpul deplasările se executau sub formă de convoi, când plecam la drum toți aveam sarcini clare, concrete, și aveam pregătit un mod de acțiune în caz de orice. În capitală atacau în mod deosebit mașinile coaliției, cele cu care mergeam noi. Veneau cu o mașină lângă noi și se aruncau în aer. Traficul era tot timpul foarte aglomerat și puteau să vină oricând lângă noi. Puteau să lipească ceva magnetic de mașină și apoi să detoneze de la distanță.  Acum au început să folosească și o metodă mai nouă, preluată din Irak. Montează o improvizație pe marginea drumului, cu niște țevi orientate către mașini, care aruncau un proiectil puternic în momentul când erai în dreptul ei”, povestește Florin. El recunoaște sincer că unul dintre motivele principale pentru care a plecat îl reprezintă remunerația, dar și că a văzut adesea moartea în jurul lui. ”Un coleg din baza în care lucram, un american, a fost prins într-un astfel de moment. I s-a blocat traficul în față, s-a dat jos din mașină să decongestioneze situația, să ajute șoferul din față, și cineva a trecut rapid pe lângă el și i-a tăiat gâtul. S-a încercat să i se dea un prim ajutor, dar a murit la spital. Mai avea zece zile și se întorcea acasă”, spune mr. Bălan. În alte situații, a fost vorba doar de noroc. ”Într-un alt episod, eu și colegul Marian eram în mașini diferite, dar plecam împreună în convoi. Baza noastră avea două ieșiri. În general foloseam o ieșire. Când să plecăm din parcare ne-au tăiat niște mașini mari blindate calea, unele foarte greoaie și greu de condus. Întâmplător, când să ieșim noi din bază, ele ne-au luat-o înainte. I-am zis șoferului american: De ce stăm noi după ei? Hai să virăm dreapta și ieșim pe poarta cealaltă! Era ceva foarte simplu. Omul mi-a răspuns că nu poate să decidă el schimbarea traseului, ci șeful din mașina din față. A refuzat și foarte bine a făcut. Noi am stat frumos la coadă și am ieșit pe unde trebuia. În același timp, la poarta cealaltă, aștepta o mașină care a explodat când au ieșit două vehicule, distrugând complet mașinile și omorând doi polonezi și un american, pe loc. Încă vreo 15, sau 17 mașini civile au fost distruse și ele. Am aflat asta doar după ce am ajuns la destinație, când am fost informați și am primit indicații”, a mai povestit maiorul Florin Bălan.
Pentru jandarmul din Sibiu cel mai mult i-a lipsit familia și fetița foarte mică. De altfel, timpul liber se limita la mersul la sală, vorbitul pe internet cu familia și socializarea cu ceilalți reprezentanți ai forțelor coaliției. ”A fost un câștig profesional, o experiență de viață într-o altă lume și o altă cultură, am văzut o țară săracă, ce m-a făcut să realizez că noi suntem binecuvântați”, a concluzionat mr. Florin Bălan.
Pentru munca lor, lt. col. Brâncoveanu Marian și mr. Bălan Florin au fost distinși la începutul acestui an de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne. Cei doi jandarmi au executat trei tipuri de activități: instruirea directă a polițiștilor afgani, activități de mentorat pentru instructorii afgani și activități de mentorat pentru ofițerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

titi

Acum 9 ani

fiecare meserie cu riscurile ei ,nu va trimis nimeni acolo va-ti dus de bunavoie ,s-au nu se vede cind sunt examene la scoala de ofiteri este coada de la str revolutiei ,pina la vestem ,oare de ce ,bai si eu am facut armata pe santierele patriei cu lopata in mina si nu mi se recunoaste stajiu ,militar ca munca fortata cu domiciliu in baracile de pe santiere si micarea la gamela
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus