Luni,
06.05.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Pista prabusita a Aeroportului Sibiu va fi reabilitata pana pe 9 decembrie

Pista prabusita a Aeroportului Sibiu va fi reabilitata pana pe 9 decembrie

După cinci ani de la alunecările de teren care au afectat capătul dinspre Cristian al pistei Aeroportului internațional Sibiu, constructorii de la Max Boegl – antreprenorul general al lucrărilor de extindere a pistei – vor demara lucrările de reabilitare. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Sibiu, lucrările vor începe de la 1 iulie, în urma semnării a două protocoale cu constructorul Max Boegl, consultantul Dornier Consulting şi proiectantul Iptana - Obermeyer. Aceste protocoale cuprind ”măsurile care vor fi adoptate pentru realizarea lucrărilor de refacere şi a altor lucrări necesare în vederea efectuării recepţiei finale, precum şi măsurile de soluţionare a problemei tehnice privind alimentarea de rezervă a sistemului de balizaj”.
Procesul demarat de autoritățile județene împotriva celor care au lucrat la extinderea pistei (constructor, proiectant și consultant) este în continuare pe rol, dar la începutul acestei luni a fost stabilit un nou termen mai îndelungat. ”La cererea părţilor acordă termen mai îndelungat pentru data de 9 decembrie 2015, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare convenit prin protocolul încheiat între părţi”, se arată pe portalul instanței mureșene, unde se judecă procesul.

Soluția: un deal prelungit

Soluția reabilitării a fost propusă în expertiza realizată în cadrul procesului de la Mureș, expertiză realizată de trei profesori universitari a căror concluzie a fost unanimă: atât constructorul, cât și proiectantul și consultantul se fac vinovați pentru defecțiunile produse pe 23 august 2010, la câteva luni după finalizarea lucrărilor. În acea zi de 23 august, rambleul cu numărul 09 a luat-o la vale, lăsând capătul de beton al pistei ”în aer”.
Pentru a remedia defecțiunile, constructorii vor ”lungi” dealul, astfel încât să se ajungă de la o înclinație a pantei de 1:2 (cât este acum), la o pantă de 1:4. Pentru această prelungire a fost necesară exproprierea unor noi terenuri. Costurile lucrărilor (dar și ale exproprierilor) vor fi acoperite de către cei vinovați: constructor, proiectant și consultant.
„Această modalitate de soluţionare amiabilă a refacerii pistei este îmbucurătoare pentru Consiliul Judeţean Sibiu, pentru Aeroportul Internaţional Sibiu şi pentru toata comunitatea sibiană. Doresc să felicit şi să apreciez eforturile şi înţelegerea constructorului, proiectantului şi consultantului şi a tuturor celor care au negociat şi au contribuit la stabilirea acestei soluţii de remediere a problemelor apărute la pista Aeroportului Internaţional Sibiu. Consider că după finalizarea lucrărilor, numărul companiilor aeriene interesate să opereze pe Aeroportul Internaţional Sibiu va creşte, aspect pentru care atât conducerea Consiliului Judeţean Sibiu, cât şi a Aeroportului Sibiu manifestă o preocupare asiduă”, arată președintele Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat de presă.

Citește și Cât ați plătit pentru o lucrare proastă? 180 de milioane de lei

Ce ar vrea constructorii de la Aeroport: să mai demoleze vreo 90 de metri din pistă
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 603

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

m

Acum 8 ani

Actuala conducere a CJ n-are nici un merit la aeroportul Sibiu....in afara de petice pe DJ si o pista de biciclete îngusta , n-au făcut nimic de 3 ani.....dar cand era de atacat adversarii politic , era plin de articole de-ale lor ....in rest liniște totala
Raspunde

lucru manual

Acum 8 ani

Te inseli, are \"mari merite\". Pe DJ Sibiu-Agnita facut impecabil de Bottesh, l-o raschetat si umplut de petice ca oamenii sa-l injure pe Bottesch ca o facut lucru de rahat. Lucratura marca psd.
Raspunde

Curiozitate #parerepilot

Acum 8 ani

Acesta e motivul pentru care aterizarile vizuale pot ateriza din vest iar cele instrumentale trebuie sa aterizeze pe deasupra sibiului?
Raspunde

PIATA prabusita

Acum 8 ani

Piata prabusita a aeroportului Sibiu NU va fi reabilitata niciodata! Clujul a luat tot ce era de luat, Tg Mures face ce poate, iar Sibiu acum doarme linistit pentru ca - saracutul - nu mai are ce sa faca... Actuala conducerea are cea mai mica responsabilitate DAR are datoria sa ne spuna odata adevarul: mai este sau nu vreo posibilitate sa vina curse noi spre Italia, Franta, Spania. Realitatea actuala ne spune nu. Ei, cei care stiu, au vreun cuvant serios, onest si realista sa ne spuna? ACTUALA CONDUCERE trebuie sa ne spuna cum stau lucrurile, nu sa ramana in tacere (comoda)
Raspunde

CONDUCEREa AEROPORTULUI

Acum 8 ani

Piata prabusita a aeroportului Sibiu NU va fi reabilitata niciodata! Clujul a luat tot ce era de luat, Tg Mures face ce poate, iar Sibiu acum doarme linistit pentru ca - saracutul - nu mai are ce sa faca... Actuala conducerea are cea mai mica responsabilitate DAR are datoria sa ne spuna odata adevarul: mai este sau nu vreo posibilitate sa vina curse noi spre Italia, Franta, Spania. Realitatea actuala ne spune nu. Ei, cei care stiu, au vreun cuvant serios, onest si realista sa ne spuna? ACTUALA CONDUCERE trebuie sa ne spuna cum stau lucrurile, nu sa ramana in tacere (comoda)
Raspunde

@3

Acum 8 ani

Nu sunt pilot si n-am activat in domeniu dar se aterizeaza din ambele directii din cauza vantului. Daca bate vantul, aterizarea se face numai cu vant din fata nicidecum din spate. Din cauza surparii sistemele pentru aterizare instrumentala or fost dezactivate, iar din cauza aceasta pe timp de ceata sau vizibilitate foarte redusa nu se aterizeaza.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Cinci ani pt consolidarea...prabusirii. Acum avem tot, mai putin pasageri! De aceea nu sunt curse.
Raspunde

Sb

Acum 8 ani

Unde au fost Garanțiile de buna executie
Raspunde

erik

Acum 8 ani

bai mai si ginditi si daca a veti timp cititi cartea PAS CU PAS ,ba adevarati strtegi cei de forum si oameni capabili ,au vazut ca organele statale ocolesc investitile in autostrzi si culoaru pan european 4 nu se punea in discutie find prioritar pentru bombonel [nastase ] ala pe bani publici cu firma bechtel ,ca deacolo se putea mangli si imbogati +scatera sibiului din contextu normal adica nod rutier de transporturi ,au inventat modernizarea aeroportului [johannis si botesch] si datorita lor au venit zecile de firme si ne da de lucru la sibieni ,sebeseni ,blajeni ,etc ,find o posibilitate rapida de a ajunge in zona ,dar cum nu va duce capu nu ginditi ,daca nu se faceaaceasta mare investitie eram toata mina de lucru din zona la cules de zarzavaturi si capsuni ,in vestu europei ,s-au de ce credeti ca toate orasele mai acatari vor aeroport ,ba cum s-a vina investitori daca la noi in loc de autostrazi avem potecute ,cineva ete si acum interesat ,s-a saboteze aeroportu ,de ce ne ocoleste destinati unde avem multi conationali din cele 5-6 judete limitrofe ,cum a-r fi ,spania ,italia ,portugalia ,etc ,,si sunt directionati pe aerroporturi concurente [cluj,tg mures ]va spun eu se ia comision gras ,peste jumatate din pasageri directionati acolo ,a-r face din aeroportu international sibiu ,cel mai mare operator din transilvania ,anchete la boc de la cluj pentru subminarea aeroprtului ,sibiu in perioada cind a fost primu sinistru al tari ,sibiu are pista si aeroportu cel mai modern din ardeal si al doilea din tara dupa ,ostropeni ,ba menegment performant nu sabotaj si detractori ,care se duc la bundestang cu de astia va bate sibiul pasu pe loc,trezitiva si votati cu capu nu cu matu ,daca vreti copii vostri s-a nu mai plece in strainataturi ,cain curind nu o s-a mai fie s-a ne plateasca pensile ,mai ales la aia de primesc pensie intr-o luna de nu pot cheltui intr-un an ,ca de astia multi si amarasteni saraci nici de o inghetata la nepotei ,noroc cu indexarea aia la gramada la toti la fel adica 5 la suta si la ala cu 50 roni si la ala cu 30 000 roni ,concluzia tragetio voi astia multi si manevrabili
Raspunde

@erik-trompeta ruginita

Acum 8 ani

Mai respira si tu analfabetule ,nu te mai inflama atat,ai vazut ca sefu\' tau -natangu joseph e pe sistem ...si hop si tu cu tampeniile tale interminabile si indescifrabile ,nu ti-au dat liber azi sa mergi la o baie ,la o bere sau la o tabla cu bosorogii in parcul Astra? hi hi hi :)))))))
Raspunde

aeroport

Acum 8 ani

Nu se poate asa ceva, cu al doilea aeroport al tarii dupa Otopeni, cu cea mai bine pozitionata pista de aterizare din tara, sa ai doar citeva curse iar la cel din cluj sa vezi afisate curse peste curse la un aeroport aflat intr-o groapa, asa ceva nu era posibil intr-o tara normala. Aici au fost intelegeri si spagi de taina la mijloc, vrem sa stim adevarul in aceasta privinta precum si cercetarea politicilor de dumping promovate de guvernul boc la aeroportul din cluj si sabotajul la cel sibian.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus