Duminică,
05.05.2024
Innorat
Acum
12°C

Weinkeller: pivnita de vinuri unde mananci si reabilitezi

Mare curaj să deschizi o pivniță de vinuri în Sibiu. Pentru că au mai fost tentative serioase de fel de fel de crame, care au încercat prin repetate degustări să educe un gust pentru licoarea zeilor. Degeaba: nu s-a lipit niciun profit de astfel de afaceri care caută o piață unde sunt oameni care îndrăznesc să vadă și dincolo de berea la draft.
Cu toate acestea, Pivnița de vinuri - Weinkeller (cam pleonastic spus, deoarece Weinkeller înseamnă pivniță de vinuri, în germană) există de ani buni și – culmea! – are un mic meniu în care îndrăznește să adauge și altceva decât cefe de porc sau friptane de vită. Prin urmare, am ales săptămâna trecută, cu zece minute înainte de prânz, liniștea de pe mica terasă a amintitului loc din coasta Bisericii Evanghelice. Un plus serios pentru terasă: liniște cât încape, fără nicio muzică în surdină, o viță de vie generoasă în umbră, scaune dotate cu pături pentru cei mai friguroși. Ospătărița, amabilă. Deși încă nu era ora de program, ne-a poftit, ne-a rugat să așteptăm, căci nu sunt toate gata prin bucătărie. La 12.00 trecute fix, a venit meniul. După cum recunosc și ei, nu e foarte bogat, dar e cu siguranță interesant prin câteva locuri. Atrag atenția clătitele umplute cu legume și piept de pui sau tot felul de supe cu fructe și legume. Am ales un meniu al zilei, care nu suna deloc rău: o supă de vară cu iaurt, legume și porumb și un file de pui în sos de mere cu garnitură de orez. Ca desert, un parfait de piersici. Fără desert, ar fi costat 16 lei. Cu desert, 20 de lei. Am ales a doua variantă, plus o carafă de vin (250 ml) – un Sauvignon Blanc de la Terra Romana, un vin care – spun producătorii – e făcut din struguri culeși dimineața dintr-o podgorie aflată la Babadag. 19 lei.
Vinul a venit cu o temperatură aproape de ideal – undeva la 10 grade. Probabil fiind vorba de meniul zilei, supa a venit la fel de repede, iar imediat după și al doilea fel de mâncare. Supa, rece, de vară, părea să aibă dozajul perfect de iaurt. Ce mai tura-vura, foarte bună. Interesant și amestecul de gust între sosul cu mere și puiul tăiat în felii subțiri. Poate că doar la parfait ar fi ceva de comentat, poate din cauza frișții.
Punct pozitiv – ospătărița nu a venit să mă agaseze umplându-mi paharul dacă se golea. Punct negativ – ar fi putut, totuși, să îmi schimbe scrumiera. La baie, la început de zi, curat și cu toate cele trebuincioase. De reținut răcoarea din ”pivniță” pentru cei care nu mai găsesc loc pe terasă în zilele călduroase.
Weinkeller e, una peste alta, un loc de recomandat pentru o ieșire în doi, iar prețurile sunt decente. Asociatul ei unic este Stefen Mildner, coordonatului fostului birou de consultanță GTZ. După cum mărturisește el pe site-ul de prezentare, profitul produs de Weinkeller merge exclusiv pentru proiectul de reabilitare a bisericilor fortificate din Transilvania.

Bucătarul Kuchenchef

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus