Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Laureata Premiului celor 5 Continente ale Francofoniei 2011 vine la Sibiu

Jocelyne Saucier, laureată a Premiului celor 5 continente ale Francofoniei 2011, va fi prezentă la Sibu în zilele de 2 și 3 mai pentru a se întâlni cu profesorii și studenții de limba franceză din regiune.

Prezentă la Cluj cu ocazia concursului de traduceri Mot à Monde, scriitoarea Jocelyne Saucier va veni in Sibiu si se va întâlni cu profesorii de limba franceză din regiune, miercuri, 2 mai, ora 17:00, la Casa Corpului Didactic și cu elevii și studentii  joi, 3 mai, ora 10:00, la lectoratul Francez din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din  Sibiu. Discuţiile şi lectura vor fi animate de domnul Mircea Ardeleanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere şi Arte.

Mot à monde este un concurs de traduceri în echipe de câte doi,  textul de tradus fiind un fragment din romanul premiat al scriitoarei Jocelyne Saucier- «Ploua cu păsări »

Concursul se desfăşoară la nivel local în 15 universităţi din România şi implică în jur de 300 de studenţi la Limbi Moderne Aplicate şi Studii de Limbă şi Civilizaţie Franceză. La etapa finală, care are loc în 5 mai, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, 30 de studenţi îşi vor apăra versiunea de traducere în faţa juriului şi a autoarei.

Anul trecut, concursul național a fost câștigat de studenții sibieni, care sunt selecționați si anul acesta : Diana Mistreanu și Andrei Șerban (Anul III- Litere)

Jocelyne Saucier a fost invitată la Sibiu de către Lectoratul Francez din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și este susținută de Ambasada Franței, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Organizația Internațională a Francofoniei (Antena pentru Europa Centrală și Orientală, București), Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și Casa Corpului Didactic din Sibiu.

Născută în 1948 la Nouveau –Brunswick, Jocelyne Saucier a studiat ştiinţele politice şi jurnalismul, a intreprins diverse activităţi de cercetare şi comunicare şi a publicat patru romane. Locuieşte la Abitibi, în Quebec.

În 2010, a primit premiul pentru creaţie artistică al CALQ din regiunea Abitibi-Témiscamingue, pentru întreaga sa operă. Romanul său,  „Ploua cu păsări” (Editura XYZ, colecţia Romanichels, Montreal 2011) a fost recompensat cu prestigiosul Premiu al celor cinci continente, decernat de Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Juriul, din care au făcut parte scriitorului haitian Lyonel Trouillot, René de Obladia de la Academia franceză şi JMC Le Clésio (premiul Nobel pentru literatură 2008) descrie romanul ca fiind „miracolul fiinţelor care s-au retras în mod voluntar dintr-o lume calcinată şi care se regăsesc într-o pădure nordică, înfrăţite în umanitate şi stăpâne pe propria viaţă şi pe propria moarte”. Romanul face parte şi din Selecţia oficială a Premiului Franţa-Quebec 2012.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Catalin

Acum 12 ani

Daca doriti cu adevarat ceva mai bun aici sunt solutiile ***sibiu.nouadreapta.org/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus