Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Bilant de Ziua Mondiala Impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca: "La Sibiu a crescut numarul copiilor exploatati"

Ziua de 12 iunie a fost declarată Ziua Mondială Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă şi se sărbătoreşte şi la Sibiu, în condiţiile în care „îngrijorător este faptul că numărul copiilor exploataţi prin muncă a crescut în 2013”

Deşi legislaţia din România interzice munca copiilor care nu au împlinit 16 ani, în realitate există cazuri concrete în care s-a constat implicarea acestora în munci considerate grele. În județul Sibiu numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut. Conform statisticilor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu a înregistrat în anul 2012 cinci sesizări din care doar două au fost confirmate.

„În urma acestor sesizări a rezultat că un număr de 14 copii au fost exploatați prin muncă. Îngrijorător este faptul că numărul copiilor exploataţi prin muncă a crescut în 2013, când au fost inregistrate 17 cazuri în plus, cifra lor ajungand până la 31 de copii exploataţi prin muncă”, spun reprezentanţii DGASPC Sibiu.

Și numărul sesizărilor a crescut în ceea ce privește exploatrea copiilor prin muncă. În 2013 numărul sesizărilor privind exploatarea copiilor prin muncă înregistrate la DGASPC Sibiu a ajuns la 21, dintre care 15 sesizări au fost confirmate. De la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate alte 11 sesizări.

„Având în vedere că cea mai vizibilă și cea mai gravă formă de exploatare prin muncă la nivelul județului Sibiu este cerșetoria recomandăm populației să nu încurajeze acest fenomen”,a declarat Radu Foloba șef serviciu Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul DGASPC Sibiu. 

Numărul copiilor exploatați prin muncă ar putea fi însă mult mai mare, acestea fiind doar cazurile sesizate la DGASPC Sibiu.

„Cei mai multi copii exploatați prin muncă provin din mediul rural, dar pot fi întâlniţi copii care muncesc şi la oraş. Aici cerşesc pentru a-şi ajuta familia să trăiască. Din perspectiva drepturilor copilului, cerşetoria reprezintă una dintre cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copilului, indiferent de motivaţiile părinţilor sau ale adulţilor cărora le sunt încredinţaţi copiii”, mai spun reprezentaţii DGASPC Sibiu.

Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor, aveți la dispoziție Telefonul Copilului – 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până duminică în intervalul orar : 07.30 - 22.00, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să facă o sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

Foto: yupi.md

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

valah

Acum 9 ani

ce s-a faci daca populatia descreste din cauza traiului bun pe care nil creazaactuala clasa politica cine vrei s-a le plateasca pensile nesimtite la aia de ia scos la pensii la 45 -50 de ani cu pensii cit o scara de apartamente de bloc ve se construeste la capatul bul ,m viteazu ala cu 20 de etaje ,la deficitu de mina de lucru nu peste mult timp se va face angalari de la 10 -12 ani ,va dati ce vechime va aduna astia puna la 68 -70 de ani cit vor s-a duca astia cu legile lor fanariote si dicriminatori ,votati la ei ca au nevoie s-a se protejeze intre ei ,voi sclavilor la munca de la 6-7 ani
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Așa,așa, creați-le de pe acum mentalitatea de asistat, munca este bună pentru copii, dozajul e tot secretul.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

www.youtube.com/watch?v=9Hl2HamYUpk
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus