Răzvan Pop, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Sibiu spune că știe să aprecieze o mâncare bună și are multe preparate pe care le-ar savura oricând cu plăcere, dar mai ales dulciurile pregătite de mama sa, printre care turta dulce și cuibul de viespi.
”Este greu să găsesc o reţetă preferată, sunt destul de gurmand şi îmi plac mâncărurile care intrigă. Îmi place bucătăria tradiţională dar şi mai mult cea asiatică sau cea mediteraneană. Această din urmă aş zice că este cea mai sănătoasă şi mai veche. Sunt intrigat şi de reţetele europene. Când merg undeva în afara ţării caut să gust mâncarea locului. Gastronomia este poarta principală de descoperire a istoriilor locale. Îmi place pizza, îmi place supa de ceapă, îmi plac pizza alsaciană sau humusul. De aceea când mă gândesc la ceva preferat ajung tot în bucătăria mamei mele, iar ea excelează în prăjituri. Dintre acestea este greu să aleg ceva, dar două reţete care îmi stau în cap şi pe masă de fiecare sărbătoare sunt turta dulce - reţetă "furată" de la soacra ei - şi cuibul de viespi. Nucile sunt din curte, aluatul este fraged frământat de ea, iar simţurile mele sunt îmbătate de miros, gust şi tot ce ne oferă”, povestește Răzvan Pop.
Turtă dulce
Ingrediente:
-Ouă - 4 buc
-Zahar pudră - 200 g
-Miere - 9 linguri
-Bicarbonat de sodiu - 1 linguriță (stins cu 2 linguri de oțet)
-Scorțișoară - 1 linguriță
-Zeamă de lămâie - 1 linguri
-Făina alba - 500 g
Porniţi cuptorul şi lăsaţi să se înclăzească bine - la 180-200 grade.
Într-un bol bateţi 2 ouă întregi şi 2 gălbenuşuri - adăugaţi mierea şi 100g zahăr pudra. Le bateţi bine cu mixerul.
Stingeţi bicarbonatul cu oţet şi îl adăugaţi la compoziţia de mai sus. Tot acolo adăugaţi scorţişoară, amestecaţi. Şi la urmă adăugaţi făină, amestecaţi cu o lingură sau spatulă.
Presăraţi pe masă mai multă făină şi scoateţi aluatul pe masă - va fi ceva mai lipicios, să mai aveţi făină pe lângă cele 500g din reţeta.
Framântați şi mai adăugaţi câte puţină făină până obţineţi un aluat omogen şi nelipicios. Ajutându-vă cu făină întindeţi o foaie din aluatul de mai sus, să fie cam de 5 mm grosime.
Tăiaţi formele preferate, din resturi din nou formaţi o bilă de aluat şi repetaţi procedura cu întins-tăiat.
Biscuiţii îi aranjaţi pe o tavă teflonată sau aşternută cu hârtie de copt. Le coaceți în cuptorul preîncălzit anterior - nu mai mult de 8-10 minute.
După ce aţi rezolvat tot aluatul şi s-au copt toţi biscuiţii trecem la partea cu decoratul.
Puteţi face glazură bătând 2 albuşuri cu 100g zahăr pudra şi 1 lingură zeamă de lămâie - şi decoraţi, ungeți cum vă place. Sau cumpăraţi pastă de zahăr colorată pentru decor. Poftă bună.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Patrimoniu Sibiu , Razvan Pop , turtă dulce
Vizualizari: 2792
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Cornel Sibianul
Acum 6 ore
Ada
Acum 6 ore
Ioan Rotar
Acum 7 ore
Rotar
Acum 8 ore
EVREU