Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Specialiștii confirmă: vremea în Sibiu se schimbă îngrijorător, de la un an la altul

Specialiștii confirmă: vremea în Sibiu se schimbă îngrijorător, de la un an la altul

De câte ori nu ați auzit pe cineva spunând ”Pe vremea mea iarna era altfel”? Interesant este că, în esență, cine spune asta are dreptate. Spre exemplu, anul trecut am avut 41 de zile tropicale în Sibiu. Vremea se schimbă de la an la an iar asta se simte acum și în Sibiu.

Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu a transmis conducerii Instituției Prefectului județului Sibiu un raport pentru anul 2015, în care se prezintă, printre altele, și evoluția temperaturilor în județul nostru.

”Anul 2015 a fost un an în care la nivelul județului Sibiu temperatura medie a aerului a fost mai mare cu 1,2 pana la 1,5 gr. Celsius decât media multianuală calculată pentru intervalul de referința 1981- 2010. Astfel, în zona mun. Sibiu, temperatura medie a aerului înregistrată în anul 2015 a fost de 10,4 gr. C (media multianuala este de 8,9 gr. C ); în zona de nord a județului (orașul Dumbrăveni) temperatura medie a aerului a fost de 9,8 gr. C (media multianuală este de 8,6 gr.); iar în cea de sud a județului, în zona defileului Oltului (loc. Tălmaciu-Boița) temperatura medie a aerului a fost de 10,3 gr. C (media multianuală este de 9,1 gr. C)”, se arată în raportul citat.

Nu doar că vremea se încălzește și la Sibiu, dar apar perioade tot mai lungi de caniculă. Specialiștii Centrului Meteorologic Transilvania-Sud Sibiu arată că anul trecut s-au înregistrat 41 de zile tropicale în județ.

”Ceea ce afectează cel mai mult este numărul mare de zile în care s-au înregistrat temperaturi maxime mai mari de 30 gr. C (zile tropicale). Astfel, în zona mun. Sibiu în vara anului  2015 s-au înregistrat 41 zile tropicale (3 în iunie; 13 în iulie; 19 în august; 6 în septembrie); în zona Dumbrăveni, s-au înregistrat 47 de zile tropicale (4 în iunie; 14 în iulie; 21 în august; 8 în septembrie); în zona Tălmaciu-Boița s-au înregistrat 30 zile tropicale (2 în iunie; 13 în iulie; 15 în august). Deranjant pentru populație și distructiv pentru agricultură este numărul mare de zile consecutive în care temperatura aerului a fost egală sau mai mare de 30 gr. C. Astfel, la Sibiu, în luna iulie s-au înregistrat 12 zile iar în luna august  20 zile în care temperatura aerului a fost egală sau mai mare de 30 gr. C; în zona Dumbrăveni în luna iulie s-au înregistrat 13 zile iar în luna august 21 zile în care temperatura aerului  a fost egală sau mai mare de 30 gr. C; în zona Tălmaciu-Boița în luna iulie s-au înregistrat 12 zile iar în luna august 16 zile în care temperatura aerului a fost egală sau mai mare de 30 gr. C”, mai arată meteorologii sibieni.

Nu în ultimul rând, în anul 2015 cantitățile de precipitații înregistrate au fost deficitare cu aproximativ 85 l/mp în zona Sibiu și 67 l/mp în zona defileului Oltului și excedentare cu aproximativ 24 l/mp în zona de nord a județului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2991

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

florin

Acum 7 ani

Explicatia? Simplu : Taierea furibunda a padurilor din zona Sadu, Cindrel, Suru, Avrig etc cu largul concurs al celor ce ar trebui sa le protejeze: Prefect, CJ, Guvern, Garda de mediu si altii
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Lasi uai ca nu-i bai, ghini ca nu sa "schimba" durasii uai, sa puthiem sa ni radem nuooi di iai, uai !
Raspunde

costy

Acum 7 ani

@ excelent Florin! Ma mir ca mai exista padurea Dumbrava, ca in rest, zona Sadu-Paltinis prapad, ras tot, km intregi! Este incredibil ce se intampla la sb! Incompetenta grosolana, mandrie maxima! Intelectuali sibieni de joata speta, inclusiv morala!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus