Marţi,
07.02.2023
Innorat
Acum
-13°C

Transportatorii vor circula cu o viteză de 30 km/h în fiecare zi, timp de o oră, oriunde s-ar afla în România

Transportatorii vor circula cu o viteză de 30 km/h în fiecare zi, timp de o oră, oriunde s-ar afla în România

Transportatorii vor intra în grevă japoneză în semn de protest faţă de nivelul ridicat al tarifelor la asigurările obligatorii RCA şi vor circula zilnic o oră cu o viteză redusă la 30 km/h, oriunde s-ar afla în România, până când preţul poliţelor se va reduce la maxim 4.907 lei pe an pentru camioane, de la 22.000 de lei în prezent, a anunţat vineri Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), conform News.ro

Transportatorii au anunţat miercuri că au depus deja cererea oficială pentru a organiza un protest la nivel naţional pe 15 septembrie, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule.

Protestul va fi organizat de UNTRR, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.

Transportatorii au luat această decizie după eşecul înregistrat în negocierile purtate cu guvernul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitoare la scăderea tarifelor RCA.

"UNTRR atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităţilor faţă de criza din piaţa RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an", precizează organizaţia.

Transportatorii cer reducerea primelor RCA la valorile maximale cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013-2015, de către compania de consultanţă Milliman, la cererea ASF.

Asociaţiile au calculat că, la o daună medie de 11.038 lei pentru un camion cu masa de peste 16 tone şi o frecvenţă a daunei de 18,22%, pima medie ar trebui să fie de 4.907 lei, nu peste 22.000 de lei, cât este în prezent.

Transportatorii care participă la greva japoneză sunt rugaţi să-şi pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă cu mesajul ”Protest RCA - Merg o oră pe zi cu 30 km/h - Vreau să trăiesc”.

UNTRR consideră că firmele de asigurare nu sunt, de fapt, interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri costuri de administrare extrem de mari, stabilindu-şi tarifele fără a lua în calcul riscurile şi sustenabilitatea.

Patronatele solicită Guvernului să intervină prin Legea concurenţei nr. 21/1996, care permite executivului intervenţia şi blocarea preţurilor pe un segment de piaţă, dacă se constată existenţa unor dezechilibre majore.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Gioni

Acum 6 ani

Da' prost ar fi guvernul sa le si faca mai mici.. La utilaje de zeci de mii de euro cat ar vrea hamesitii astia sa plateasca? Precum la autoturisme??? Mai lasati ne cu textele astea obosite bai 'transportaretilor'...
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Este vorba de politele RCA platite in contul unor firme private si nu de impozitul anual platit catre Finante. Mai bine taceai si sa nu arati cat esti de ignorant si prost...
Raspunde

Gioni

Acum 6 ani

Mac mac...repede sari la comentat..taranoi obosit de Valcea..Nu mai ai cu ce cara pepenii la sibiu? :))))
Raspunde

Gioni

Acum 6 ani

toti parvenitii ajung mari transportatori!! Bleah!
Raspunde

Gioni

Acum 6 ani

Altminteri,cat de prostanac sa fii tu bre Ovidiu sa semnalezi ce stie o lume intreaga...Se vede treaba ca esti nascut la sat si-ti completezi cunostintele din mers. Un taranus!
Raspunde

ioji

Acum 6 ani

Avand in vedere ca RCA-ul a fost marit intr-un mod exagerat fac bine cei de la UNTRR sa propuna un astfel de protest. Sunt firme mici care incearca sa stea pe piata iar plata RCA nu ii ajuta deloc; sa nu mai vorbim despre firmele mari care au de platit sume foarte, foarte mari. Ce este incredibil la noi este faptul ca societatile romanesti care lucreaza, produc si dau de lucru oamenilor, ori sunt in vizorul continu al ANAF-ului (care in loc sa ii ajute sa se puna in regula cu documentele si tot restul, vin doar pentru a da amenzi) ori sunt obligate sa plateasca taxe sau dari care se maresc de la o zi la alta. Cu o politica de genul acesta va fi greu sa iesim din situatia in care suntem.
Raspunde

Pravale Baba

Acum 6 ani

Toate bune si frumoase, dar intr-o tara fara infrastructura rutiera un protest care se manifesta cum se anunta in acest articol bine nu va face. Rezultat: depasiri aiurea... multe!
Raspunde

Pravale Baba

Acum 6 ani

Am vrut sa public:"Toate bune si frumoase, dar intr-o tara fara infrastructura rutiera un protest care se manifesta cum se anunta in acest articol bine nu va face. Rezultat: depasiri aiurea... multe!" Sistemul spune ca parerea a fost deja postata. :))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus