Joi,
01.06.2023
Ploi Moderate
Acum
23°C

O nouă premieră națională, la Teatrul „Gong”, pentru adolescenți

O nouă premieră națională, la Teatrul „Gong”, pentru adolescenți

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 18:00, în premieră națională, spectacolul „Regulile jocului” scris și regizat de Yann Verburgh (Franța).

„Regulile jocului” este o montare impresionantă despre forța distrugătoare a războaielor și puterea salvatoare a imaginației. Nama și Oldo, doi copii, victime și totodată supraviețuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraș, își spun poveștile de viață și, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor unei societăți cu prea puțină magie pentru un copil. Însă jocul de imaginație nu durează foarte mult, iar peste visele lor intervin 5000 de zile și  distanța. Nama pleacă în Statele-Păcii, în timp ce Oldo rămâne în Țara Războaielor. În acest timp viețile celor doi se vor schimba, dar nu și dorința comună din inimile lor: o lume fără războaie.

Yann Verburgh revine la Sibiu după debutul cu „Alice”, primul său text dramatic pentru publicul tânăr. Piesa sa a fost montată la Sibiu, în stagiunea 2015/2016, de regizorul Eugen Jebeleanu. „Regulile jocului” continuă preocuparea tânărului autor francez pentru dezvoltarea unei dramaturgii contemporane, ancorată în realitățile tinerilor. Decizia de a scrie acest text vine după o vizită în Belgrad (Serbia) la finalul lui 2016 și după difuzarea imaginilor tulburătoare cu copiii bombardați în Alep (Siria), în ianuarie 2017. Aceste două momente i-au stârnit curiozitatea filosofică despre cum se dezvoltă o societate în funcție de sistemul politic și despre cum viața continuă după reconstrucția unei lumi distruse de război. Documentarea pe acest subiect este una amplă, în cadrul unor ateliere de dramaturgie în Europa și Africa, cu lecturi la care au participat peste 1000 de copii. Curajos, într-un limbaj contemporan și poetic, spectacolul de la Sibiu provoacă o radiografie a lumii din jurul nostru, propunând un text de teatru politic cu un fir narativ clar și simplu. Construit în jurul unei utopii, textul păstrează un ton optimist, prin care propune o alternativă în mai bine prin puterea copiilor de a schimba regulile, textul francez fiind tradus în limba română de Diana Nechit.

Universul creat pe scenă este unul al visului, cu o atmosferă post-apocaliptică articulată prin scenografia Velicăi Panduru și prin creațiile video ale Ioanei Bodale. Muzica pentru acest spectacol este o creație originală semnată de compozitorul și actorul Claudiu Urse. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Alexandra Șerban și Paul Bondane, cu intervenții înregistrate ale actorilor Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Mihaela Grigoraș, Nicoleta Lefter, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Nicolae Suciu și Claudiu Urse. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.

„Regulile jocului” va fi programat, de asemenea, în avanpremieră sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 11:00, urmând să mai fie prezentat publicului larg duminică, 28 octombrie, de la ora 11:00, precum și în circuit închis, pentru școli și licee, începând de luni, 29 octombrie.

Accesul publicului la oricare din reprezentații se face în limita locurilor disponibile, pe baza biletelor puse în vânzare atât online prin teatrulgong.ro, cât și la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00, iar duminica de la 10:00 la 14:00. Prețul unui bilet este de 9 lei, tarif unic.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus