Duminică,
20.06.2021
Ploi Scurte
Acum
17°C

Balconul tău poate deveni grădină: principalii pași pe care trebuie să-i faci

Balconul tău poate deveni grădină: principalii pași pe care trebuie să-i faci

Tomate, ridichi, fasole sau salată, mărar, cimbru, rozmarin și tot așa mai departe - toate acestea pot fi cultivate la doi pași de propriul pat chiar și de către cei care locuiesc la bloc. E necesară o singură condiție – să aibă un balcon.

Scopul proiectului “Grădina mea de la oraș“ este ca să popularizarea așa-numitului concept de „urban farming” sau agricultură urbană. Cu alte cuvinte, să încercăm să-i convingem pe cei care au posibilitatea, dar încă ezită, să-și amenajeze propria grădină la oraș. Din acest lucru va avea de câștigat atât proprietarul, care, pe de o parte, va consuma legume și verdețuri crescute cu propriile forțe și cunoștințe, iar pe de altă parte, va mânca sănătos, cât și orașul, prin faptul că blocurile monotone vor „înverzi”. Astfel, pe parcursul săptămânilor următoare vom publica mai multe articole care vor conține sfaturi legate de cultivare, dar și experiențele altor sibieni care își amenajează astfel de grădini în balcoane sau pe terenul din jurul casei, precum și diverse mâncăruri ce pot fi pregătite din produsele cultivate la balcon. Aceste articole pot fi găsite la adresa turnulsfatului.ro/gradinameadelaoras. Iar în cea de-a doua jumătate a lunii iulie și până la jumătatea lunii august se va derula un concurs la finalul căruia vor fi oferite premii în valoare totală de 4.000 de lei.

Grădina profesoarei de biologie

Pentru a fi cât mai convingători, am mers în vizită la profesoara de biologie Adriana Boilă, care are o experiență de peste două decenii în eco-grădinărit la balconul casei sale de pe strada Avram Iancu din Sibiu. Pe doamna Boilă am cunoscut-o anul trecut, când ne-a primit acasă... și la balcon, ca să ne povestească despre cum reușește să cultive mai multe feluri de legume și verdețuri. De data aceasta, am rugat-o să ne vorbească despre pașii de care cineva ar trebui să țină cont atunci când va intenționa să-și amenajeze o grădină la balcon.

„În primul rând, trebuie să știe cum e orientat balconul, adică punctele cardinale, ca să poată să pună plante potrivite pentru orientarea respectivă: anumite plante au nevoie de orientare sudică, altele estică sau vestică. Cele care au orientare spre nord, trebuie să fie rezistente la umbră și la răcoare. Despre asta e vorba în primul rând. La un balcon cu puțin soare, trebuie să țină cont de speciile de plante. În cărți de specialitate sau pe paginile de pe internet apar aceste cerințe pentru fiecare tipuri de legume”, explică profesoara de biologie.

boila balcon (11)

Cei care nu au cunoștințele necesare, pot să înceapă să cultive plante și legume mai puțin pretențioase, cum sunt ridichea, salata, plantele aromatice, chiar și ceapa. „Acestea sunt mai ușor de cultivat pe balcon. Important este să aibă sursa de apă, de preferat ar fi să fie un bidon pentru colectarea apei de ploaie, lădița de compost, dacă se dorește ca reziduurile vegetale să fie adunate acolo pentru îngrășământ pentru sol, deși la început, dacă cumperi pământ, el are tot ce trebuie. Drenajul apei este o procedură esențială: vasele trebuie să aibă acele găuri pe fund ca să se scurgă apa, să nu băltească, pentru că e unul dintre pericolele mari pentru plante și ele pot astfel putrezi. E esențial să nu le torni multă apă, dar atâta cât e nevoie”, mai spune Adriana Boilă.

Fără mari bătăi de cap

Începătorii nu trebuie să se sperie de faptul că acest lucru le va ocupa mult din timp și că riscă să „piardă” producția din cauza oboselii sau a serviciului. Cei experimentați spun că dacă te ocupi la început de legume, plante sau verdețuri care nu sunt pretențioase, atunci producția se obține rapid, fără mari bătăi de cap. „Cu legumele nu e dificil de pornit. Dacă vrei plante ornamentale atunci e mai complicat, pentru că durează și ai nevoie de timp să le îngrijești. Cu legumele nu e neapărat să stai toată ziua deasupra lor. Sigur că le supraveghezi zilnic, pentru a le uda, a înlătura niște buruieni dacă sunt. Iar prin spălarea plantei se pot elimina mămăruțele. Nu e ceva foarte complicat”, menționează Adriana Boilă.

Așa sau altfel, înainte de a începe grădinăritul, indiferent că e la balcon sau la curte, ar fi bine să ne documentăm cât mai bine, iar ținând cont că accesul la internet și la literatura de specialitate nu mai este o problemă în secolul al XXI-lea, atunci acest lucru poate ține numai de voința fiecăruia.

Amintim că Adriana Boilă a început să cultive diferite legume și plante aromatice pe balconul său de aproximativ 7 mp, cu vedere înspre strada Avram Iancu din centrul orașului, de peste 20 de ani. În cadrul concursului organizat la prima ediție a proiectului „Grădina mea de la oraș”, grădina sa a fost desemnată câștigătoare la secțiunea celor amenajate pe balcon sau terasă. Femeia își numește pasiunea „Eco-grădinărit”. Din acest lucru sub ferestrele sale au rezultat culturi de tomate, fasole galbenă lată, ridichi, salată, mărar, cimbrișor, rozmarin etc. „E un hobby, o pasiune, nu simt ca și când e vorba de muncă. Și apoi este și mulțumirea că te hrănești cu o mâncare pe care tu ai produs-o, sănătoasă. Pentru că tot ceea ce e aici în balcon e crescut cât se poate de natural, nu folosim niciun fel de compus chimic (...)”.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus