Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Istoria și evoluția schiului

Istoria și evoluția schiului

Sportul are un rol foarte important în viața oamenilor. Pe lângă faptul că este o metodă prin care oricine poate să se mențină în formă și să prevină apariția anumitor probleme de sănătate, activitatea fizică este pentru mulți o adevărată pasiune. Oricât ai fi de pasionat de un anumit sport, tot mai există câteva mici secrete care nu sunt tocmai la îndemâna oricui. De asemenea, este bine de știut că majoritatea sporturilor care au o popularitate mare în zilele noastre au avut parte de o istorie îndelungată. Pentru mulți, schiul este un mod de a petrece timp în natură și de a-și pune în mișcare sângele, dar pentru alții această activitate este o rutină. Asta dacă ne gândim la civilizațiile nordice care sunt înconjurate de zăpadă o mare parte din an și trebuie să se deplaseze în aceste condiții.

Deși multă lume practică schiul în fiecare iarnă, puțini sunt cei care se întreabă care este istoria acestui sport sau care a fost motivul pentru care el a apărut. Răspunsul la aceste întrebări urmează să fie rezumat în rândurile următoare.

Schiatul în cele mai vechi timpuri

În primul rând, este bine de știut că originea cuvântului schi este una nordică, acesta având sensul de „băț din lemn”. Un lucru mai puțin cunoscut, dar oarecum logic, este faptul că în trecut oamenii foloseau schiul pentru a se deplasa dintr-un loc în altul. Populația care folosea acest „mijloc de transport” în mod frecvent era poporul Sami din Scandinavia. În acest sens, arheologii au descoperit de-a lungul vremii o serie de picturi rupestre care înfățișau schiori, aceste picturi fiind vechi din anul 4000 î. Hr.

Oamenilor le place foarte mult să schieze în zilele noastre. Sportul de iarnă este popular în rândul celor care iubesc adrenalina și le place să își petreacă timpul afară. Indiferent de motivul pentru care oamenii practică acest sport, un lucru este sigur: spiritul competitiv străvechi cu care fiecare dintre noi ne naștem ne face să vrem să încercăm lucruri noi. Oamenii simt adesea un nivel ridicat de adrenalină atunci când concurează împotriva rivalului sau atunci când joacă Texas Hold’em. De foarte mult timp oamenii au început să dezvolte o pasiune pentru jocurile care provocă adrenalină. Deși nu este necesar să fii într-o formă fizică bună în timpul jocului, cu siguranță mintea este antrenată.

 Legende despre schi

Probabil că multă lume se întreabă cine a fost prima persoană care a schiat și când anume s-a schiat pentru prima dată. Din fericire, ei pot să afle că prima schioare a fost zeița frumuseții și dragostei din regiunea nordică, Skade. Potrivit istoriei, zeița încerca să vâneze un ren doar că animalul era mult prea rapid pentru ea și nu a putut să ajungă în timp util la el. Pentru a nu rata prada, Skade și-a pus niște tălpici de lemn în picioare și astfel a devenit prima schioare cunoscută umanității.

Fiind inventatorii schiului, nordicii aveau diverse denumiri pentru schiul stâng și pentru cel drept. De asemenea, laponii puteau să deosebească schiul în funcție de zăpadă. Spre exemplu, schiul pentru zăpadă tare era cunoscut drept tjarve sabek în timp ce luovasmuoth sabek  era considerat ca fiind schiul perfect pentru zăpadă moale. Nu în ultimul rând, guempe sabek era schiul lupilor.

Unde a apărut schiul 

Schiul cunoscut în prezent nu este altceva decât o versiune îmbunătățită a prototipurilor din timpurile preistorice. Poate că pare greu de crezut, dar cea mai veche pereche de schiuri a fost găsită în anul 6300 î.Hr. Arheologii ne mai spun că această pereche de schiuri a fost descoperită undeva în zona de nord a Rusiei de astăzi, cam la 1200 kilometri de nord de Moscova.

O altă pereche de schiuri a fost găsită și în zona Suediei. Descoperirea a avut loc în anul 1924 iar schiurile găsite aveau lungimea de 2.04 metri și 15 centimetri lățime. Având în vedere că oamenii și-au dat seama încă din cele mai vechi timpuri cât de importante sunt bețele, au început și confecționarea acestora. Ele erau făcute din lemn de pin și aveau o lungime de 1.56 metri.

Schiuri s-au găsit și în Norvegia. Totuși, o descoperire cu totul și cu totul deosebită a fost „echipamentul” care datează din anul 2700 î.Hr. Întâmplarea face ca arheologii să afle și faptul că poporul chinez schia încă din anul 600 î.Hr. cu toate că popoarele scandinave sunt considerate ca fiind cele care au pus bazele schiului modern.

 Ce materiale erau folosite

ski-982029_960_720

Materialele folosite în trecut pentru confecționarea schiurilor erau oarecum similare celor din prezent. În mezozoic oamenii erau foarte ingenioși și împleteau crengi, tehnică care a fost îmbunătățită ulterior. Poate că la acea vreme schiul nu era atât de „comod”, asta dacă ar fi să ne luăm după picturile rupestre care îi înfățișează pe cei ce țineau un băț în mână și aveau genunchii îndoiți.

Schiul din trecut nu era altceva decât niște bucăți de scânduri care erau securizate de picior cu o curea fiecare. Asiaticii le întrebuințau pentru a se deplasa prin zonele de stepă și încercau să se mențină la suprafață când le purtau. Când barbarii le-au adus în Europa și i-au învățat pe laponi să le construiască, aceștia au încercat să le perfecționeze.

Una dintre cele mai vechi forme de schiuri, scurte și late se găsesc în Suedia și au o vechime de peste 4500 de ani. Conform picturilor din peșteri, aceste elemente erau folosite chiar de mai mult timp.

Schiatul devine sport

3

Cei ce au transformat acest obicei din mijloc de deplasare în sport sunt norvegienii. Evoluția a avut loc undeva în anii 1700. Dacă ar fi să vorbim despre acest sport ca despre o activitate care provoacă adrenalină, este bine de știut că tot ei au fost cei care au practicat săriturile cu schiuri pentru prima dată. În anul 1809 Olaf Rye era considerat ca fiind cel mai cunoscut sportiv care practică săriturile cu schiuri. Echipamentele sportive au fost confecționate o bună parte de timp în țările nordice. În plus, norvegienii au fost cei care au inventat și telescaunul.

În zilele noastre există multe competiții care includ schiul, dar prima întrecere notabilă care a inclus acest sport s-a desfășurat în Norvegia în anul 1843. Chiar și publicațiile vremii au scris despre acest eveniment.

La ora actuală schiul este considerat a fi unul dintre cele mai scumpe sporturi. Cu toate acestea, există multă lume care îl practică atât ca pasiune cât și la nivel de profesie. Schiurile sunt confecționate din materiale durabile și se aleg în funcție de înălțime, greutate, pricepere și curaj. Nu în ultimul rând, este important și tipul de schi practicat, cel de fond sau cel alpin.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6234

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus