Un loc de parcare în municipiul Sibiu ”face” în medie 7,4 lei pe zi. Cele 3260 de locuri de parcare publice aflate în administrația Primăriei Sibiu au adus anul trecut la buget 8,852 milioane de lei. În comparație, în municipiul Brașov, unde pe lângă parcările clasice, se închiriază inclusiv locuri de parcare rezidențiale veniturile 6,6 milioane de lei.
Administrația locală anunță că din acest an, numărul locurilor de parcare pe care se va percepe taxă a crescut deja cu 400. ”Precizăm că în ianuarie 2020 s-au adăugat încă aproximativ 400 de locuri de parcare, după introducerea taxei pentru parcările de pe străzile Turnului, 9 Mai, Faurului și Ocnei și în cele din spatele și lateralul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu”, anunță Primăria Sibiu.
Prima parcare supraterană, în Sibiu. Peste un an
La sfârșitul anului trecut Primăria Sibiu a scos la licitație execuția primei parcări supraetajate din municipiu. Aceasta ar urma să aibă subsol, parter, trei etaje și terasă, cu o suprafață utilă de 9.341 de mp, pentru 321 de locuri de parcare pentru mașini și 23 pentru motociclete. Costul total: 28,7 milioane de lei, fără TVA, iar perioada proiectare și de execuție ar urma să se întindă pe 18 luni.
Parcarea urmează să fie amplasată în cartierul Hipodrom, între blocurile delimitate de bulevardul Mihai Viteazul, strada Nicolae Iorga și strada Oștirii (cu acces din strada Nicolae Iorga), într-o zonă unde sunt estimate a fi aproximativ 500 de locuințe. În afară de ridicarea viitoarei clădiri care va deveni parcare supraetajată, contractul scos la licitație are în vedere și re-amenajarea întregii zone. Alte 105 locuri de parcare vor fi desenate, prin urmare, la sol, în jurul viitoarei parcări supraetajate, unde vor mai fi create și spații verzi și un nou loc de joacă. De asemenea, lucrarea are în vedere și crearea unor noi alei și trotuare în zona delimitată de blocuri.
Parcarea de la gară, blocată
În luna noiembrie 2019 trebuia să existe un constructor care să construiască într-un an prima parcare subterană din municipiu. Proiectul din zona gării nu s-a mai încadrat în planul inițiat pentru că licitațiile organizate de administrația locală au eșuat din cauza prețurilor oferite, considerate prea mici de către constructori, dar și din cauza condițiilor solicitate.
Parcarea trebuia să aibă trei niveluri (două la subsol și unul la suprafață), unde să fie amenajate între 350 și 400 de locuri de parcare: câte 100 de locuri la fiecare nivel subteran și restul – la suprafață. De altfel, la suprafață urmează a fi proiectată o stație pentru mijloace de transport în comun electrice (pentru viitorul nou traseu în jurul centrului istoric al Sibiului, deservit de autobuze electrice, de mici dimensiuni). În apropierea stației este solicitată și amplasarea a două puncte de încărcare a autobuzelor electrice. În realitate, însă, viitoarea parcare nu are deocamdată nici măcar proiect tehnic. Asta deși Primăria a lansat la sfârșitul anului trecut a patra oară licitația de încredințare a contractului, mărind cu 30% bugetul. După cele trei licitații organizate până acum fără succes, la ulrima, Primăria Sibiu a majorat bugetul alocat acestui contract de la 340.000 la 450.000 de lei, fără TVA, în speranța că astfel va trezi interesul cuiva care să vină, să depună o ofertă și să proiecteze ceea ce ar trebui să fie prima parcare subterană publică a orașului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Mihai Viteazul , Primăria Sibiu , parcare , Munții Făgăraș , Primăriei Sibiu , Nicolae Iorga , Creație Interpretativă , Municipiului Sibiu , Pentru Sibiu
Vizualizari: 4005
Ultimele comentarii
Acum 23 ore
Ciprian
Acum 23 ore
Costi
Acum 23 ore
Nelson
Acum 23 ore
H
Acum 1 zi
Remus