Duminică,
20.09.2020
Parțial Noros
Acum
23°C

Jumătate din sibienii care au ajuns la ATI cu Covid-19 au murit

12 August 2020 15:48

Jumătate din sibienii care au ajuns la ATI cu Covid-19 au murit

Pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au fost internate, de la începutul pandemiei de COVID-19 și până în prezent 131 de persoane aflate în stare gravă, potrivit reprezentanților instituției. Totodată, 70 dintre pacienții internați în această secție au decedat. Astfel, mortalitatea pacienților internați pe ATI este de 53,43%. Medicul Mihai Sava, șeful secției de Terapie Intensivă spune că acest procent este foarte greu de apreciat, având în vedere patologia gravă a multora dintre pacienții internați în această secție.

Pe secția de ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu au fost internați de la începutul pandemiei și până în prezent, 131 de persoane infectate cu noul coronavirus și aflate în stare gravă. Potrivit datelor oferite de reprezentanții spitalului, 70 dintre aceste persoane au decedat, procentul mortalității fiind astfel de 53,43%.

Dr. Mihai Sava, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă din Sibiu explică faptul că, pentru a ajunge la un procent care să reflecte realitatea este nevoie totuși nevoie de o analiză statistică amănunțită.

„Este foarte greu de apreciat fiindcă așa, la numere absolute, este simplu, dar trebuie luate în calcul și bolile asociate pe care pacienții decedați le-au avut dinainte și gravitatea acestora. Aici, la Sibiu, au ajuns la Terapie Intensivă cazurile chiar foarte grave, pentru că d-na doctor Victoria Bîrluțiu a reușit să-și managerieze pacienții cu necesar de oxigen, vorbesc despre cei care au avut nevoie de oxigenoterapie simplă și nu avansată, nu de ventilație. Noi am fost fruntași în ceea ce privește gravitatea cazurilor comparativ cu centrele mari cum sunt Timișoara sau Cluj. Analiza statistică dacă este să o faci, trebuie făcută mult mai aprofundat. Este ușor să spui că jumătate au murit și jumătate au trăit, dar asta nu-ți arată nimic. Trebuie făcute pe loturi statistice, pe un număr mult mai mare de pacienți, nu câți am avut noi. Ar trebui făcute aceste statistici și probabil că asta vor și face cei de la Societatea Română de Terapie Intensivă. La un moment dat, vor centraliza toate datele din țară și vor face o statistă la nivel de țară care va fi raportată cu statisticele din alte țări. Este o muncă de statistică, nu este o regulă de trei simple. Marea problemă a acestui virus nu este mortalitatea în sine. Ca și mortalitate, în procente, este cu ceva mai mare decât mortalitatea dată de virusul gripal, însă, este foarte contagios și apar foarte mulți pacienți simultan. Asta este adevărata problemă”, spune dr. Mihai Sava.

Potrivit acestuia, Sibiul se numără printre orașele care au pierdut și pacienți infectați cu noul coronavirus, dar care nu au avut o patologie în spate. Cauzele au fost, de cele mai multe ori, imprevizibilitatea virusului și faptul că nu există incă o medicamentație specifică. 

„La Terapie Intensivă am avut pacienți de toate vârstele. Bineînțeles că majoritatea celor care au decedat au fost pacienți vârstnici cu boli asociate, dar nu au fost excluși nici cei mai tineri fără boli asociate. Se întâmplă asta, pentru că la început s-a crezut că SARS-CoV-2 este un virus care atacă aparatul respirator, dar ulterior, s-a dovedit prin mecanismele lui de acțiune, că, de fapt, atacă toate organele și așa apare disfuncția multiplă de organe. Aparatul respirator este primul atacat, dar după aceea, moartea poarte surveni din afectarea altor organe, a rinichilor, a cordului, coagulare, sistem nervos central. Plămânul este vizibil. Omul respiră greu și simte că se sufocă și face febră și atunci simptomele acestea sar în față, dar practic toate organele sunt afectate de acest virus. Apoi, din păcate, încă nu există un medicament dovedit a fi eficient în această boală. Se fac tot felul de tentative. S-a început cu Hidroxiclorochină, acum este Remdesivir, se încearcă și cu plasmă hiperimună. Toate aceste medicamente au acțiune favorabilă, dar niciunul dintre aceste medicamente sau metode nu s-au dovedit a fi specifice pentru COVID-19”, mai spune medicul.

La nivel mondial, studiile arată că rata de mortalitate în secțiile ATI a scăzut cu o treime de la începutul pandemiei și până în luna iulie, potrivit unui articol publicat de cei de la Telegraph.

„Aproape 60% din pacienții care ajungeau pe secțiile ATI în luna martie, decedau, în comparație cu 42%, procentul înregistrat la sfârșitul lunii mai”, arată un studiu publicat de publicația Anaesthesia și citat de Telegraph.

La nivel național, până în momentul de față, nu există date oficiale care să ateste rata de mortalitate la nivel național, pe secțiile de ATI. 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Vasile Roaita

Acum 1 lună

Ziaristi de 2 bani!!! Va explica dr. Sava (si-a facut timp pt voi dar voi sunteti lipsiti de respect) clar si raspicat ca nu puteti calcula asa...si voi ca sa faceti „senzatie“ aplicati in titlul articolului exact ce v-a zis medicul sa NU faceti. De ce i-ati mai pierdut timpul omului daca voi stiti mai bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus