Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
13°C

aerliber.ro. S-a lansat prima platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu

aerliber.ro. S-a lansat prima platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu

Șapte senzori au fost amplasați prin Sibiu, în cadrul unui proiect independent de acțiunile autorităților, cu scopul de a furniza date despre gradul de poluare al aerului.

aerliber.ro este site-ul unde sibienii pot consulta datele culese de senzorii amplasați în cadrul inițiativei independente. Deocamdată, pe site pot fi găsite datele culese de senzori amplasați în cartierul Valea Aurie, la intersecția Calea Dumbrăvii cu Mihai Viteazu, pe str. Maramureșului, pe str. Turnului și în comuna Șura Mare (la ora publicării acestui articol nu funcționau, încă, toate modulele).

 „Misiunea Aerliber este de a oferi soluții sustenabile care sunt consistente cu interese de lungă durată pentru și despre mediu. Vom reuși doar cu ajutorul cetățenilor, dar și a companiilor a căror misiune este similară, împreună încurajând cercetarea, tehnologiile inovative și abordări sigure pentru mediu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către sibienii care au inițiat platforma și care se descriu ”pasionați de tehnologie și de aer curat”.

Platforma utilizează senzori care au capacitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mai mari de opt km în mediul urban. De asemenea, stațiile sunt produse de compania timișoreană Magnasci și sunt folosite în peste 1.500 de locuri din întreaga lume. „Este nevoie de schimbarea comportamentului fiecăruia dintre noi și din păcate acest lucru nu e ușor. Putem alege să folosim bicicleta sau transportul în comun în locul mașinii personale” a declarat Tiberiu Mitrea, co-inițiator aerliber.ro.

Datele furnizate în timp real de senzori sunt importante pentru construirea unei strategii antipoluare, iar inițiatorii platformei își propun ca, până în anul 2021, să ajungă la cel puțin 30 de senzori integrați. „O strategie urbană antipoluare trebuie să fie construită în baza unor date reale. Ca să acționăm trebuie să înțelegem care sunt zonele cele mai poluate ale unui oraș”, a spus Radu Crețu co-inițiator al platformei.

 

 

 

Vizualizari: 1406

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Jonyjon .

Acum 9 luni

Buna treaba, dar: implicit, datele sunt ordonate aiurea - de la cele mai vechi la cele mai noi, cand o sa fie acolo date pe 1 an ce fac, derulez pana jos? (Stiu, se poate da dublu-click pe coloana sa schimbi ordonarea, dar nu e intuitiv). Doi, acolo sunt cifre seci, care nu imi spun nimic. Care sunt valorile normale sau maxim admise pentru pm1, pm10 etc.? Care e media? Vreau un indiciu vizual - rosu, portocaliu, verde - in functie de valorile alea. Trei, cum ar fi sa vad pe harta? @Adina: roaga pe cineva sa te invete sa pui un link activ in text. Daca scrii numai aerliber.ro nu se face automat link.
Raspunde

Nicolae Capatina

Acum 9 luni

cred ca trebuia instalat un astfel de senzor pe sos.Alba IULia , unde este un trafic infernal .pe aici circula tot Sibiul!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus