Luni,
01.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Nobel 2020: Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez au câştigat premiul Nobel pentru fizică

Nobel 2020: Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez au câştigat premiul Nobel pentru fizică

Cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2020, potrivit unui anunţ făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Roger Penrose va primi jumătate din acest premiu, pentru "descoperirea faptului că formarea găurilor negre reprezintă o predicţie robustă a teoriei relativităţii generale", iar Reinhard Genzel şi Andrea Genz vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensaţi pentru "descoperirea unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre", potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel, citat de Agerpres.

În 2019, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor James Peebles - pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei - şi Michel Mayor şi Didier Queloz - pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi.

După atribuirea premiului pentru medicină, decernat luni cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice, şi a premiului pentru fizică, atribuit marţi cercetătorilor Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, sezonul premiilor Nobel din 2020 va continua cu decernarea premiului pentru chimie, pe 7 octombrie, premiului pentru literatură, pe 8 octombrie, şi premiului pentru pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 12 octombrie. 

Comentarii

1 comentarii

2 Cents

Acum 4 luni

In lume se moare in continuare de cancere, pandemii, razboaie si saracie si char de boli mai banale in timp ce banii merg spre cercetari in domeniul gaurilor negre, viata pe alte planete, acceleratoare de proportii faraonice si altele. Inca nu stim cum functioneaza corpul omenesc, la cancere tratam doar efectele pentru ca nu intelegem ce e in spate, nutritia corecta e in continuare o chestiune foarte discutabila si chiar si acneea este ceva peste puterile stiintei medicale actuale... Dar masina de propaganda si-a facut datoria bine si majoritatea cetatenilor platitori de taxe sunt convinsi ca banii se duc unde trebuie. Ne meritam soarta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus