Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
10°C

Primăria a comandat planul urbanistic zonal pentru parcarea supraetajată din Vasile Aaron

06 Octombrie 2020 17:23

Primăria a comandat planul urbanistic zonal pentru parcarea supraetajată din Vasile Aaron

Discutată în spațiul public de la finele lui 2016, amenajarea unei parcări cu mai multe niveluri în cartierul Vasile Aaron a demarat în toamna acestui an, prin comandarea unui plan urbanistic zonal.

În termen de aproximativ jumătate de an, administrația locală ar trebui să recepționeze planul urbanistic zonal pe baza căruia să demareze celelalte proceduri pentru realizarea parcării (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, asistență tehnică, execuție). Contractul de realizare a ”parcării supraetajate din cartierul Vasile Aaron”, după cum este denumit obiectivul, a fost atribuit firmei sibiene Grafisis SRL, pentru suma de 90.000 de lei, fără TVA.

Reprezentanții administrației locale propun ca parcarea să fie construită în zona actualei piețe agro-alimentare a cartierului. În cadrul elaborării planului urbanistic se va lua decizia asupra modului în care această parcare va fi construită. Fie separat de hala pieței, fie în urma demolării actualei construcții în care funcționează piața, care ar urma să fie astfel înglobată în viitoarea construcție în care va fi amenajată parcarea.

Celelalte parcări

Amenajarea unor parcări pe mai multe niveluri, supra sau subterane, a intrat în discursul reprezentanților administrației locale din decembrie 2016, când a fost prezentat public primul Plan de mobilitate urbană durabilă a Sibiului. Document adoptat de Consiliul Local în 2017 și prin care erau propuse construirea a patru parcări subterane în jurul centrului istoric al orașului, precum și a mai multor parcări supraetajate în cartierele orașului.

În acest moment, singura parcare aflată într-un stadiu mai avansat este cea din cartierul Hipodrom, între blocurile delimitate de bulevardul Mihai Viteazul, strada Nicolae Iorga și strada Oștirii (detalii despre această parcare aici). După o licitație lansată în decembrie 2019, contractul de proiectare și execuție pentru această parcare a fost semnat la finele lunii iulie 2020, cu Geiger Proiecte Construcții SRL, pentru suma de 19,99 de milioane de lei, fără TVA. În cursul lunii decembrie, proiectul tehnic al acestei parcări cu aproximativ 320 de locuri de parcare pe cinci niveluri ar urma finalizat. După recepția acestuia, Primăria Sibiu este așteptată să emită ordinul de începere a lucrărilor, dată de la care parcarea ar trebui construită în 14 luni (perioadă în care nu intră și sezonul rece).

Parcarea subterană propusă pentru piața Gării (piața 1 Decembrie 1918), în schimb, a ”rătăcit” prin licitații timp de un an, după ce studiul de fezabilitate al acestui obiectiv a fost adoptat în toamna lui 2018. Abia după organizarea a patru licitații, Primăria Sibiu a reușit să semneze un contract pentru proiectarea acestei parcări, cu firma bucureșteană Eurocerad International (cea care a realizat și documentația pentru modernizarea stadionului municipal). Contractul în valoare de 444.000 de lei, fără TVA, a fost semnat la jumătatea lunii aprilie, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic a fost de trei luni (detalii aici).

În fine, parcarea subterană propusă pentru zona pieței Cibin rămâne la un stadiu cât se poate de incipient. În urma studiului de fezabilitate comandat în 2018, administrația locală a decis în primăvara acestui an să schimbe proiectul: în loc de parcare subterană, să fie amenajată o parcare supraterană. Iar actuala piață agroalimentară Cibin să fie înglobată la parterul viitoarei clădiri cu spații pentru mașini. Această soluție, însă, va trebui precedată de realizarea unui plan urbanistic, demers cât se poate de complex și dificil pentru administrație, având în vedere proximitatea centrului istoric al orașului.

Abia după adoptarea viitorului plan urbanistic zonal se va putea discuta de un nou studiu de fezabilitate, un proiect tehnic și, în cele din urmă, execuție (detalii aici).

Sursa foto: Google Earth

Vizualizari: 2040

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alexandru Albu

Acum 1 lună

Bla,Bla,bla.Numai vorbe si fapte ioc,cam atat am avut de zis.
Raspunde

George Decebal

Acum 1 lună

Sunt curios acum cam cate firme PNL vor fi declarate castigatoare pentru constructia acestor lucruri. Oare va aduce doamna Turcan o SOMA a constructiilor in Sibiu ?....sau o va face domnul Bibu ? De cand e PNL la guvernare n-au avut nici o initiativa de a reporni DNA... DE CE OARE ?! DNA doarme... PNL are grija sa-i cumpere somnifere.
Raspunde

SIM SIM

Acum 1 lună

Demolați toate chioșcurile alea si toate buticurile de băuturi spirtoase la bidon. In prezent tonetele, chioșcurile, barurile, containerul acela, zona de flori , toate dau impresia de ghetou. In prezent este o mare nevoie de locuri de parcare in zona.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus