Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

O mică afacere de familie rezistă și în pandemie. Creează bijuterii, de mai mulți ani, în Sibiu

O mică afacere de familie rezistă și în pandemie. Creează bijuterii, de mai mulți ani, în Sibiu

De la cel mai tânăr meșter până la cel mai în vârstă, o familie din Sibiu lucrează împreună la un mic business local – creează bijuterii sau ornamente din piele naturală, ață colorată, rășină, elemente din inox sau fimo, cu motive tradiționale, florale și nu numai. Acum, după șapte ani de la primele bijuterii, s-au adaptat condițiilor actuale, întrucât nu mai pot comercializa creațiile la târguri sau în centrul orașului, așa că au creat și un site.

Cu trei pachete de lut polimeric și câteva mici accesorii, toate undeva la o sută de lei – așa a început familia Popa să creeze bijuterii, acum mai bine de șapte ani. Adi și Doina, părinții a trei copii, au decis să pornească pe acest drum atunci când au găsit curajul să își iasă din zona de confort și să își schimbe stilul de viață – el inginer, ea secretară/contabilă.

„Ideea acestei afaceri a apărut cel mai probabil datorită dorinței părinților mei de a ieși din rutină. Aș putea spune că ei niciodată nu s-au potrivit cu programul tipic de la "9 la 17" și mereu au încercat să iasă din anonimat și să ofere ceva celor din jur. Și acum îmi amintesc entuziasmul cu care își așteptau prima comandă de materiale, acum șapte ani: 3 pachete de lut polimeric (Fimo) și câteva mici accesorii de confecționat bijuterii. Cred că au fost în jur de 100 de lei, aceasta fiind și prima investiție în mica noastră afacere de familie”, povestește Andreea, fiica cea mare.

De atunci, au investit 10.000 de euro, treptat, în dezvoltarea afacerii lor. „Multă lume ne întreabă câți bani am investit în această pasiune, dar cred că nu poți trage niciodată linie. Trebuie să investeșți constant pentru a ține pasul. De exemplu, principalele investiții majore de anul acesta au fost site-ul și o mașină de gravat (CNC), pe care ne-am dorit-o de foarte mult timp”, spune tânăra de 26 de ani.

Un rol important pentru fiecare

Fiecare membru al familiei are un rol important în mica afacere, pentru că „mai presus de toate suntem o echipă, iar unitatea ne face să progresăm frumos, profesional”, explică Andreea. Adi Popa, în vârstă de 48 de ani, este creierul din spatele acestei mici afaceri. Fiecare bijuterie lucrată manual din lut polimeric este făcută cu multă atenție de el. „Este o combinație de spirit artistic, sensibilitate și o putere incredibilă”, își descrie tânăra sibiancă tatăl.

Mama ei, Doina, are 49 de ani și o bună parte din viață și-a petrecut-o lucrând în secretariat/contabilitate. Ea este „mâna de fier”. „Este cea mai puternică persoană pe care o cunosc și fără determinarea și hărnicia ei nu am fi ajuns niciodată aici. Mama se ocupă de tot ceea ce ține birocrație, strategii și este cel mai bun comerciant din lume. Mereu glumim că atunci când mama se ocupă de vânzări, nimeni nu pleacă de la noi fără a cumpăra ceva”, mai spune Andreea.

Urmează cei mai tineri membri ai familiei – fratele Alex, de 18 ani, și mezina, Teo, de doar 11 ani.

„Fratele meu și-a petrecut ultimele veri vânzând produsele noastre tuturor sibienilor și turiștilor de pretutindeni. El se ocupă de partea de vânzări, iar în ultimii doi ani a demonstrat că spiritul unui adevărat comerciant a fost moștenit și de către el. Tot el este cel care a inițiat-o și pe sora noastră, în micul nostru business. Chiar dacă are o vârstă atât de fragedă, îi face plăcere să ne ajute atunci când poate.”

Și la final, chiar ea. Andreea se ocupă de partea online a afacerii, dar mărturisește că nu a lipsit nici ea de la târgurile meșteșugarilor, unde își reprezenta familia cu bucurie. „Eu lucrez în domeniul Recrutării IT. Rolul meu în mica noastră afacere de familie este să mă ocup de tot ceea ce ține de online: site, marketing, vânzări, relații clienți etc., dar sigur că mi-am petrecut și eu multe veri prin târgurile meșteșugarilor handmade sau în Piața Mică, unde avem și o mică tarabă sezonieră. Eu și prietenul meu ne-am ocupat de toată partea ce ține de pozele produselor. El, deși fiind bucătar de profesie, este și pasionat de fotografie și tot el este cel cu ajutorul căruia am învățat să prelucrez pozele, lucru de care nu aveam idee înainte. Fără el probabil nici acum nu am fi lansat site-ul”, povestește tânăra.

Gama bijuteriilor este variată: cercei, coliere, brățări, inele și tot ceea ce se poate crea din materialele pe care le folosesc. Creațiile disponibile pe site nu sunt doar ale familiei Popa, ci și ale altor creatori care doresc să expună și să își vândă marfa aici. „Încercăm să avem câte un produs care să i se potrivească fiecăruia dintre cei care ne întâlnesc. Ne-ar plăcea să avem doar bijuterii 100% realizate de noi, dar suntem doar o mână de oameni. Dacă nu ai o marfă variată, nu atragi clienții. Din acest motiv, lucrăm și cu alți comercianți de la care preluăm bijuterii și accesorii pe care le vindem mai departe”, explică sibianca.

„Importantă a fost și situația globală”

Anul acesta au hotărât că este momentul să devină disponibili și în mediul online. Totul a început iarna trecută, își amintește Andreea, când lucrau la căsuța lor din Târgul de Crăciun din Sibiu.

„Am cunoscut un om minunat, care este web developer. Ea este cea care ne-a ajutat să facem site-ul și care ne-a dat un impuls. A durat ceva până ne-am mobilizat și l-am lansat, dar a meritat, deoarece am făcut totul singuri. Desigur că un factor predominant a fost și situația globală în care ne aflăm cu toții. Anul acesta din Sibiu au lipsit turiștii străini, iar străinii sunt cei care mănâncă handmade pe pâine. Dacă anii trecuți vindeam cu plăcere la standul nostru oamenilor din toată lumea, anul acesta situația a fost un pic mai complicată. Cu toate acestea, suntem foarte recunoscători că și anul acesta am avut destulă activitate încât să putem merge înainte.”

Numele afacerii, Meraaki, care vine din grecesul meraki și înseamnă să creezi ceva din suflet, din iubire și din creativitate - „să-ți pui inima și sufletul în orice!”.

Puteți vedea produsele pe site-ul oficial al afacerii sau pe pagina de Facebook Meraaki by Passion 4 Fimo.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus