Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

45 din 50 de teste efectuate la Spitalul Județean Sibiu sunt cu suspiciune de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului

45 din 50 de teste efectuate la Spitalul Județean Sibiu sunt cu suspiciune de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului

45 din 50 de teste efectuate la Spitalul Clinic Județean Sibiu sunt cu suspiciune de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului, transmit reprezentanții unității medicale. Dintre acestea, patru probe vor fi trimise pentru secvențiere genomică pentru a se putea confirma prezența tulpinii. În momentul de față SCJU Sibiu nu a fost inclus în rețeaua centrelor pre-screening, iar reprezentanții instituției nu au informații recente în acest sens, deși laboratorul spitalului întrunește condițiile pentru efectuarea unui pre-screening al noii tulpini britanice.

În ultima informare către presă pe tema testării pentru tulpina britanică a coronavirusului reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu (SCJU) anunțau că unitatea dispune de dotarea tehnică necesară pentru identificarea tulpinii britanice a noului coronavirus, instituția fiind pregătită ca în Laboratorul de Analize să realizeze pre-screening. De asemenea, din fondurile spitalului, s-a făcut o comandă pentru achiziționarea kitului special necesar acestei activități (1000 teste). Etapele viitoare și procedurile urmau a fi stabilite în funcție de decizia Ministerului Sănătății cu privire instituțiile care vor participa la programul de secvenţiere. Acesta se întâmpla în a doua jumătate a lunii februarie.

Până astăzi, 23 martie, Ministerul Sănătății nu a trimis nicio informare spitalului din Sibiu cu privire la unitățile spitalicești care vor participa la programul de secvențiere.

„Laboratorul de analize Medicale al SCJU Sibiu nu a fost inclus în rețeaua centrelor pre-screening și nu avem informații recente în acest sens”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.

De asemenea, acesta informează că laboratorul SCJU Sibiu întrunește condițiile tehnice pentru efectuarea unui pre-screening al noii tulpini britanice SARS CoV-2.

„Precizăm că detectarea noii tulpini se face prin secvențiere genomică. Practic în cadrul pre-screening-ului, cu ajutorul unor kituri speciale pentru RT-PCR, se poate ridica suspiciunea că un pacient este infectat o altă tulpină, ulterior fiind necesară secvențierea genomică în urma căreia se va putea preciza exact ce tip de tulpină este, proces care are loc în centre specializate”, spune dr. Ariela Olteanu, medic șef Laborator .

45 din 50 de teste sunt cu suspiciune de tulpină britanică

La nivelul Spitalului Clinic Județean Sibiu a fost achiziționat kitul care poate asigura un pre-screening RT -  PCR pentru tulpina UK. Potrivit reprezentanților instituției, până în prezent, s-au realizat 50 de testări dintre care 45 sunt cu suspiciune de infecție cu tulpina UK SARS CoV-2. Dintre aceste probe, patru vor fi trimise pentru secvențiere genomică.

În momentul de față, la nivelul spitalului nu există un protocol de intern de pre-screening, dar se folosește protocolul emis la nivel național în ceea ce privește detectarea tulpinii britanice.  

„Nu avem încă un protocol intern de pre-screening deoarece nu avem capacitate de stocare a probelor la -85*C și nici protocol de colaborare pentru secvențiere genomică. Conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator cu noul coronavirus, actualizată în 24.02.2021, criteriile naționale pentru secvențiere sunt legate de suspiciunea laboratorului privind tulpina nouă prin eșec la detecția genei S, de călătorii în zonele de risc, contact cu cazuri confirmate din zonele de risc (Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud) sau simptomatici la 10 zile de la a doua doză de vaccin și reinfectări la 90 zile”, mai spune medicul Ariela Olteanu.

Vă reamintim că, în luna februarie și conducerea Spitalului de Pediatrie din Sibiu anunța că instituția este pregătit să depisteze tulpina britanică a noului coronavirus în laboratorul propriu și se solicitase ca spitalul să fie inclus pe lista unităţilor care pot identifica tulpina britanică. Până la momentul redactării materialului nu am primit noi informații de la reprezentanții unității medicale. Informațiile au fost cerute telefonic, prin purtătorul de cuvânt, de reporterii Turnul Sfatului.  

 Sursa Foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Erik

Acum 2 ani

Iar in conditiile acestea,de ce sunt carantinati timp de 14 zile la sosirea în România cei care vin din UK,in conditiile in care rata de infectare este de peste 3 ori mai mica acolo?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus