Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Actualizare: Polițiștii sibieni fac cercetări în cazul celor doi pui de urs salvați de „Prietenii berzelor”

Actualizare: Polițiștii sibieni fac cercetări în cazul celor doi pui de urs salvați de „Prietenii berzelor”

 

Actualizare: Reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu au făcut o solicitare către polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Sibiu cu preivire la cei doi ursuleți găsiți fără mama în Biertan. Astfel, reprezenstanții IPJ Sibiu anunță că desfățoară cercetări în acest caz.

„Având în vedere situația la care faceți referire, vă comunicăm faptul că, în urma solicitării reprezentanților Gărzii de Mediu Sibiu,  polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Sibiu desfășoară cercetări în vederea stabilirii circumstanțelor în care cele două animale au ajuns în posesia bărbatului din Biertan care a sesizat asociația în cauză. La finalizarea cercetărilor, în funcție de rezultate, vor fi aplicate măsuri legale în consecință”, spun reprezentanții polițiștilor.

Știre inițială: Asociația „Prietenii berzelor” din Sibiu a fost amendată de Garda de Mediu în cursul zilei de astăzi cu 10.000 de lei după ce, în cursul acestei săptămâni, reprezentanții acesteia au luat doi pui de urs fără mamă, aflați în pericol de moarte, și i-au dus într-o rezervație din Zărnești. Motivul amenzii a fost că cei de la asociație nu au anunțat autoritățile că dețin cele două animale sălbatice. Miruna Gritu, de la Asociația „Prietenii Berzelor”, spune însă că puii se aflau într-un pericol real, că a acționat cât de repede a putut, că a sunat persoane care fac parte din instituțiile publice, însă nu pe numere oficiale, pentru a cere sfatul, dar nu a găsit sprijin la nimeni.

În cursul acestei săptămâni, două ursoaice în vârstă de două luni au fost găsite de un tânăr, lângă o cabană din Biertan. Chemați la fața locului au fost cei de la „Prietenii Berzelor”, care spun că și-au dat seama că trebuie să reacționeze foarte repede, puii de urs fiind deshidratați și cu diaree. Aceștia au ajuns în siguranță la Rezervația Libearty din Zărnești, unde sunt tratați și sunt bine. Astăzi, 2 aprilie, „Asociația Berzelor” a fost sancționată cu 10.000 de lei, amenda maximă, pentru că a luat animalele sălbatice fără să anunțe autoritățile.  

Miruna Gritu, de la Asociația „Prietenii Berzelor” din Sibiu, explică cum s-au derulat lucrurile. Aceasta subliniază faptul că ursuleții erau într-un pericol real și că, după experiența de ani de zile cu animale sălbatice, poate să-și dea seama de starea unui animal.

„Astăzi, Asociația Prietenii Berzelor a fost sancționată contravențional de către Garda de Mediu Sibiu cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs de la Biertan, jud. Sibiu. Faptele s-au petrecut astfel: marți, 30 martie, am fost sunați de către un reprezentant al Asociației Milioane de Prieteni din Brașov să ajutăm în cazul a doi pui de urs găsiți în apropierea unei cabane din județul Sibiu. Încă dinainte de a pleca spre Biertan am încercat să aflăm exact cum ar trebui să procedăm în acest caz. Ajunși la puii de urs, am constatat că viața ursuleților era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansate și a diareii severe. Am plecat de urgență spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanți ai diferitelor instituții din Sibiu în încercarea de a găsi o soluție legală pentru situația în care ne aflam. Pentru că starea ursuleților se degrada tot mai tare și pentru că nouă ni se pare normal să luptăm în primul rând pentru viață am hotărât să plecăm de urgență cu ursuleții spre Zărnești, pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializați. Odată ajunși cu puii de urs la Zărnești, aceștia au fost preluați de către reprezentanții asociației Milioane de Prietenii și evaluați medical de către medicul acestora. Pe perioada evaluării medicale a ursuleților telefonul a rămas la încărcat în mașină. În momentul plecării de la Zărnești am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanții diferitelor instituții din Sibiu. Le-am comunicat acestora că puii de urs sunt în siguranță în sanctuarul de urși din Zărnești. Ne-au anunțat că urmează să fim invitați la sediul Gărzii de Mediu Sibiu pentru a fi audiați”, spune Miruna Gritu, de la Asociația „Prietenii Berzelor”, din Sibiu.

Reporterii Turnul Sfatului au încercat să ia legătura cu cei de la Garda de Mediu, însă fiind vineri, zi cu program scurt, nu a răspuns nimeni. A fost făcută o solicitare în acest sens și trimisă pe adresa instituției.  

Citește și Video: Doi pui de urs, găsiți fără mamă lângă o cabană din județul Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

21 comentarii

Eusebiu Capilar

Acum 2 ani

Foarte bine lea facut poate anvata si oengeurile ca nu pot face ce vrea an tara asta ca sant consecinte! De aia sa dus tara asta pe copca ca fiecare face cum al taie capul!!!
Raspunde

Simona

Acum 2 ani

Revoltator!!! Statul nu este instare sa aibe grija de animalele salbatice ranite sau de cele abandonate dar cu celeritate da amenda celor care le poarta de grija acestor necuvantatoare neputincioase. De ce nu au intervenit ei?? Sper sa conteste in instanta amenda, sigur o sa aibe castig de cauza!
Raspunde

Doggy

Acum 2 ani

Aceasta Miruna se pare ca nu a respectat legea !!!!! Stie ca tine tot felul de animale salbatice in intravilanul comunei Cristian intre case ????Este autorizata de DSVSA si de Mediu ??? Nu cred !!!!! Acest aspect cu puii de urs cred ca miroase a braconaj !!!!
Raspunde

Banea

Acum 2 ani

Trebuie sa luptam pentru a salva mediul si a ne reseta ca oameni
Raspunde

Cezar

Acum 2 ani

INCREDIBIL!!! Faci bine și te alegi cu ditai amenda.
Raspunde

Ursul Carpatin

Acum 2 ani

Ce decizie penibila! Ura! A gasit Garda de Mediu dusmanul poporului...
Raspunde

Ursoaica

Acum 2 ani

Nici o fapta bună nu ramane nepedepsita ,cei de la Mediu au rămas probabil în urma la amenzile comparativ cu colegii de la celelalte instituții responsabile cu dat sancțiuni.
Raspunde

Ghita

Acum 2 ani

In loc sa cheme la audieri niste hoti de lemne, niste intreprinzatori care ard deseuri la marginea oraselor sau tarani care incendiaza suprafete uriase, sau sa verifice cine polueaza apele aruncand toate gunoaiele in Cibin, garda de mediu a ales sa puna bete in roate tocmai celor care-si fac treaba. Mari viteji mai sunteti, gardienilor! Dragi prieteni ai berzelor, daca se materializeaza amenda, faceti o campanie de adunat fonduri si sigur voi fi printre donatori.
Raspunde

Cipilica

Acum 2 ani

Ce program are garda de mediu vinerea?azi au dat amenda si au plecat imediat acasa.8 ore pe zi 8-16,7-15,9-10?
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Garda de mediu ar trebui sa se sesizeze si sa se ocupe de probleme reale ; de poluare , deversari ale canalizarilor in rauri , mirosul pestilential de la groapa de gunoi in Zona IndustrialaVest, tonele de Pet-uri din rauri , miile de masini diesel fara filtre de particule , etc.Probabil acestea sunt probleme care ii depasesc .Nu exista nici o justificare logica pentru aceasta amenda.Rusine!
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Birocratii astia te lasa sa mori,dar apoi iti trimit amenda!!
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Asa ceva e strigator la cer , numai in Romania se poate intampla! Sa fii amendat pentru ca ai salvat doi pui de urs este ceva de noaptea mintii! Cei de la asociatia "Prietenii berzelor " sa conteste amenda asta aberanta in instanta si daca totusi pierd , sa deschida un cont sa contribuim toti la plata amenzii. Cei de la Garda de Mediu , in loc sa lupte cu cei ce defriseaza padurile Romaniei , si-au gasit acum cu cine sa faca exces de zel. Rusine!
Raspunde

Ursul brun

Acum 2 ani

Cei de la garda de mediu sunt rupti de realitate ca sa nu zic complet idioti. In loc sa mulțumească celor de la prietenii berzelor , care au făcut de 10 ori mai mult bine decat garda de mediu in ultimii ani.
Raspunde

Je suis ONG

Acum 2 ani

O amendă calibrată oare corect în raport cu amenda primită de politicienii care plantează copaci fără mască? Am putea spune că în Sibiu orice faptă bună trebuie pedepsită, dacă ea nu aduce capital politic cui trebuie.
Raspunde

Gyula

Acum 2 ani

Asta e tara, cand Dragnea conduce, jos ciuma rosie.
Raspunde

Codru De La Sebes

Acum 2 ani

Pai de-aia s-o instaurat "politia animalelor" ! Sa amendeze pe unii care vor sa salveze animale, nu pe .......de exemplu individul care a calcat cainele ala in Cisnadioara. Mie imi miroase asa a marlanie, politia asta..... hai sa distrugem asociatiile de protectie si salvare a animalelor, ca nu care cumva sa faca cineva o ancheta si sa afle ca .......de fapt din cauza taierii padurilor, ursii si alte animale nu mai au unde sa traiasca. E un fel de politie personala a ocolului silvic, sa tina lumea departe de tot ce se intampla cu padurile si animalele. Daca asta e prima lor actiune.... sa sanctioneze niste oameni care salveaza niste animale, fara a face o ancheta, atunci e clara treaba, cam de ce sunt platiti baietii astia din bani publici.... sa apere oranduirea statului si clanurile, de data asta, specializata pe paduri/animale.
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Un singur cuvant: INCREDIBIL!!!
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Lasati profesionistii sa intervina!! Isi fac ei treaba dupa cum comanda cei din partid, de aceea se numesc si (Z)garda de mediu. Gardienii galaxiei!
Raspunde

Iolanda Macarie

Acum 2 ani

"Astăzi am simțit din nou că în țara asta viața animalelor nu este pe primul plan..." ? Faci astfel de afirmatii intr-o tara campioana la avorturi cu natalitatea in scadere de peste 20 de ani care nu va mai avea redresare vreodata? Disparem ca natie dar pe locul 1 sa fie viata animalelor...
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

'Reporterii Turnul Sfatului au încercat să ia legătura cu cei de la Garda de Mediu, însă fiind vineri, zi cu program scurt, nu a răspuns nimeni.' Deci puii cu pricina au avut noroc ca exista 'ilegalisti' de acest gen in Romania(Prietenii Berzelor) care se incapataneaza sa salveze vieti. Mureau sigur vineri,in grija comisarilor, ca doar e zi scurta.. Eu unul o sa ajut aceasta asociatie.Merita.
Raspunde

Manole

Acum 2 ani

Din păcate nici o faptă bună nu rămâne ....nepedepsită
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus