Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

VIDEO Povestea inedită de prietenie dintre o fetiță de 9 ani din Sibiu și un castor: „Este mereu în zonă și când îi aude vocea, vine”

VIDEO Povestea inedită de prietenie dintre o fetiță de 9 ani din Sibiu și un castor: „Este mereu în zonă și când îi aude vocea, vine”

O mămică din Sibiu a făcut publică pe o pagină de socializare povestea de prietenie dintre fetița ei de 9 ani și jumătate și un castor care trăiește pe râul Cibin. Fetița fotografiază și filmează castorul ori de câte ori îl întâlnește. Dacă la început Alesia urmărea perioadele în care castorul ieșea din apele Cibinului pentru a-i lăsa de mâncare, în ultimul timp, animalul sălbatic este cel care așteaptă să audă vocea fetiței pentru a ieși la suprafață. Biologii spun că, în general, nu este bine ca oamenii să interacționeze cu animalele sălbatice, dar în astfel de cazuri, se pot face excepții cu condiția ca omul să aibă grijă cu ce îl hrănește și să nu-l expună pericolelor.

O frumoasă poveste de prietenie dintre Alesia, o fetiță de 9 ani și jumătate din Sibiu și un castor de pe râul Cibin a fost făcută publică de o mama fetei pe o rețea de socializare. Contactată telefonic de reporterii Turnul Sfatului femeia povestește că totul a început odată cu vacanța de vară. Alesia se plimba adesea cu bunicul pe malurile Cibinului și atunci a întâlnit castorul. Pentru că i-a învățat perioadele în care ieșea la mal, fetița îi lăsa de mâncare.

„Alesia merge și îi dă de mâncare pe mal, iar castorul vine, uneori chiar cu puiul, dar acesta nu iese, rămâne în apă”, povestește mama.

Fata îi duce crenguțe de salcie, morcovi, castraveți, pepene. Mama spune că au fost momente în care i-a dat și pâine, fără să știe că-i poate face rău.

„Au fost momente când i-a dat pâine, dar ulterior am aflat că nu este bine. Am vorbit cu Alesia și a înțeles. De atunci îi duce doar fructe, crenguțe sau legume”, mai spune mama.

Fata este foarte încântată de relația pe care a stabilit-o cu animalul sălbatic și merge cât des poate să-l vadă. La rândul lui, castorul s-a obișnuit cu prezența fetei și acum o așteaptă și iese când îi aude vocea.

„În ultima perioadă o așteaptă. Este mereu în zonă și când îi aude vocea vine”, povestește femeia.

Din spusele mamei, la cei 9 ani și jumătate, Alesia este o iubitoare de animale. Nu o dată a auzit-o spunând că vrea să devină medic veterinar.

„Ne trezim cu tot felul de vietăți în casă aduse de ea. Le observă câteva zile, după care le dă drumul. Acum are grijă de o lăcustă pe care o hrănește și îi stropește cu apă firele de iarbă ca să poată bea”, mai spune mama fetiței.

Ce spun biologii  

Pentru a avea și părerea unui specialist în acest caz, reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu lectorul universitar dr. Ana Maria Benedek Sîrbu, expert în mamifere. Aceasta este de părere că, în general, nu este bine ca oamenii să interacționeze cu animalele sălbatice, dar sunt cazuri în care pot fi făcute și excepții, cu condiția ca animalul sau omul să nu fie în pericol.

„În mod normal, nu este indicată interacțiunea cu animalele sălbatice pentru că poate duce la apariția unor probleme atât pentru om, cât și pentru animalul implicat, cu atât mai mult cu cât animalul își poate pierde reținerea față de zonele locuite sau față de oameni și sunt șanse să nu se termine bine pentru animal. În această poveste însă, nu cred că este cazul. Dacă fetița îi duce de mâncare, o poate face, însă doar produse din spectrul natural și nu produse fabricate cum este pâinea sau orice alt astfel de aliment. Castorii au populat România și toată Europa, până pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, când specia lor a dispărut complet și așa a rămas timp de 150 de ani. În anul 2000, în țara noastră a avut loc o repopulare în trei zone și se pare că le-a mers foarte bine și s-au răspândit și pe râuri mai mici. Castorii sunt animale pașnice. Practic sunt rozătoare, din aceeași familie cu marmotele, cu vidrele, doar că sunt de talie mai mare. Sunt exclusiv vegetarieni. Dacă celelalte rozătoare mănâncă hrană și de origine animală, castorii se limitează doar la hrană vegetală. Nu sunt animale periculoase, sunt predominant nocturni, la fel ca majoritatea animalelor sălbatice, pentru a evita interacțiunea cu omul, dar în zonele mai puțin populate se fac văzuți și în timpul zilei”, spune lectorul universitar dr. Ana Maria Benedek Sîrbu.

În ultimii ani, castorii au fost văzut în mai multe zone din Sibiu. Prezența lor a fost semnalată în Țiglari, Muzeul Astra, pârâul Rosbach, Cibin și pe pârâul Trinkbach, din parcul Sub Arini.

Citește și VIDEO Castorii se apropie de centrul Sibiului. Unul a fost filmat în pârâul din parcul Sub Arini

               FOTO – Castorii au ajuns pe Cibin aproape de centrul Sibiului

              Castorii se extind în Sibiu și au construit baraje pe Rozbav

              Castorii se răspândesc prin tot Sibiul: după Muzeu au ajuns și în Țiglari

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus