Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Trei mil. de euro pentru strada unde se ”înfig mașinile în pod”: strada Viitorului, scoasă parțial la licitație

Trei mil. de euro pentru strada unde se ”înfig mașinile în pod”: strada Viitorului, scoasă parțial la licitație

Primăria Sibiu a scos la licitație contractul de întocmire a documentațiilor necesare în vederea modernizării unui sector de aproximativ 350 de metri liniari din strada Viitorului. Adică acea porțiune unde se ”înfig” într-un pod CFR o grămadă de dubițe și autospeciale de dimensiuni mai mici.

Porțiunea pe care Primăria Sibiu intenționează să o modernizeze din strada Viitorului este cea cuprinsă între sensul giratoriu de la intersecția cu strada Târgul Fânului și strada Moara de Scoarță. ”Realizarea investiției va conduce la modernizarea infrastructurii de bază a zonei, prin realizarea unui carosabil supralărgit, care să rezolve problema circulației alternative de sub podul CFR, realizarea de trotuare cu îmbrăcăminte asfaltică, precum și reabilitarea sistemului de iluminat public. (...) Investiția trebuie să aducă confort, plăcere vizuală și ușurință în exploatare”, se arată în caietul de sarcini al licitației prin care administrația locală caută să încredințeze contractul de întocmire a proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și a dosarului pentru autorizația de construire.

Porțiunea scoasă la licitație este cea cuprinsă între străzile Târgul Fânului și Moara de Scoarță. Sursa foto: Google Earth

În afara documentațiilor pentru infrastructura rutieră și pietonală, Primăria Sibiu solicită realizarea proiectului și pentru un sistem de evacuare a apelor pluviale, un sistem de iluminat cu LED, canalizație metropolitană, protejări și devieri de rețele etc.

Nivelul străzii va fi ”coborât”

Printre cele mai mari probleme ale sectorului în discuție îl reprezintă faptul că acesta nu este deloc prietenos cu pietonii sau bicicliștii, sub podul CFR există o singură bandă de circulație pentru mașini și nu este trotuar, înălțimea maximă admisă pentru mașini fiind de doi metri, iar lățimea – de 3,6 m, în punctul cel mai îngust.

Din cauza celor maxim doi metri disponibili sub podul de cale ferată, pe strada Viitorului au loc adesea accidente

Pe cei 350 de metri de stradă scoasă la licitație în vederea realizării documentațiilor, Primăria intenționează amenajarea a două benzi de circulație de 3,5 m fiecare (inclusiv sub podul CFR), a unui trotuar de 1,5 m pe partea dreaptă (tot așa, inclusiv sub podul CFR), plus a infrastructurii conexe mai sus amintite (de la iluminat cu LED la canalizare metropolitană etc). În zona podului CFR, administrația locală solicită ”coborârea carosabilului cu 1,5 – 1,6 metri”, fapt care generează lucrări destul de ample pentru relocarea utilităților din zonă (spre exemplu, Apă Canal a semnalat prezența unei conducte de apă cu un diametru de 600 de mm, care va trebui relocată și protejată).

Strada modernizată ar urma să aibă un trotuar de 1,5 m pe partea dreaptă și parapete metalice pe partea dinspre Cibin

Peste 15 milioane de lei

Conform devizului întocmit la cererea administrației locale, lucrările necesare sunt estimate între 15,1 și 15,3 milioane de lei, cu tot cu TVA (peste trei milioane de euro). Valoarea exactă a lucrărilor va fi stabilită, însă, după atribuirea contractului de execuție, procedură care va fi organizată după finalizarea proiectului tehnic.

Pentru actualul contract, de întocmire a proiectului tehnic și a altor avize, bugetul alocat de Primăria Sibiu este de 130.000 de lei, fără TVA. Firmele interesate au termen de depunere a ofertelor ziua de 30 septembrie.

Termenul de întocmire a documentațiilor solicitate este de trei luni de la semnarea contractului. Cei care vor câștiga acest contract vor trebui să asigure și asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor. Acestea urmează să fie încredințate în urma unei noi proceduri de achiziție publică. 

Sursa simulărilor: caietul de sarcini realizat de Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 2 ani

Bataie de joc pe banii nostri din partea primariei: cum adica 3 milioane euro pe 300 m de drum???? Facem autostrada in munti ca sa coste 10 milioane euro/km???. Cat mai poate fura baba fodor fara sa pateasca nimic? Alo , DNA-ul , se aude???
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Mai Gica a lu' Contra pai fa o firma și fa-l tu și nu mai comenta aiurea la orice...dacă se face, nu e bine, dacă nu se face , iarăși nu e bine
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 2 ani

Se vede ca faci parte din categoria celor care zic " las sa fure maică, dar sa ne dea și noua ceva la pensie/salar"!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Ai făcut tu un calcul cam cât ar costa, sau postezi la comandă?

Raspunde

Ceapa

Acum 2 ani

Arata bine proiectul, bai KOKOS... pai tu cat crezi ca te costa sa muti utilaje, sa le inchiriezi, sa pui muncitorii la treaba, sa faci canalizarea si probabil si podul ala ? 100 de mii de euro ? Cu banii aia nu-ti mai iei nici o casa, in ziua de azi, abia daca iti mai ajung de-un apartament. Astea is preturile, umflate sau nu, macar sa faca strada aia....
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

@Aci Duțu: ce calcul sa mai fac , ca scrie in articol , 3 milioane euro pentru 350m ee strada. Ăștia care tot sunteți de acord cu sumele astea , voi sunteți normali? Cu 9-10 milioane euro/km se construiește un km de autostrada! Știți ce lățime are o autostrada ? 27 m ! Iar str. Viitorului are 7 m lățime! Deci costurile sunt umflate de 4 ori! Noapte buna , băieți!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Sa-ți răspund în stilul tău lipsit de minte: dacă o femeie face un copil în 9 luni, la 9 ca tine cât le trebuie? Hai pa!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Precum Sănătatea : mai bine prea scump decât deloc ; altfel nu se poate la noi .
Raspunde

Mister

Acum 2 ani

Proiectul este frumos. Sunt curios daca o sa se faca la fel si in cat timp. Eu preconizez ca despre acest proiect o sa vorbim la anul la fel cum vorbim si despre Spita, Trenul urban, Pista de biciclete de pe malul cibinului si parca mai sunt cateva care nu-mi vin repede....

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus