Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
9°C

VIDEO Președinta Cîmpean nu-l lasă pe Iordănescu din brațe: nu există niciun indiciu că nu a procedat corect

VIDEO Președinta Cîmpean nu-l lasă pe Iordănescu din brațe: nu există niciun indiciu că nu a procedat corect

Obligată de instanță să îl înlocuiască pe Eugen Iordănescu (foto stânga) din procedura de selecție a șefilor Aeroportului sibian, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean (foto dreapta), respinge cererile de reluare a concursului. Iritată de insistența reprezentanților USR și PSD, liberala care conduce județul Sibiu a arătat că nu are suspiciuni asupra activității lui Iordănescu la Aeroport. Cu toate că dosarul penal deschis pe numele lui are în vedere chiar măsluirea rezultatelor primei selecții pentru administratorii Aeroportului.

Ample discuții au fost stârnite în ședința Consiliului Județean Sibiu de miercuri după-amiaza referitor la proiectul de hotărâre privind modificarea componenței comisiei de selecție a administratorilor Aeroportului Internațional Sibiu. Inițial, componența acestei comisii a fost stabilită în luna mai a acestui an. Atunci, liberalii care dețin majoritatea absolută în Consiliul Județean l-au numit pe Eugen Iordănescu, directorul CCIA Sibiu, în această comisie, în ciuda opoziției USR și PSD care invocau faptul că personajul propus de liberali a fost colaborator al Securității.

Luna aceasta, însă, Eugen Iordănescu a fost reținut de procurorii sibieni într-un dosar penal în care controlul judiciar a fost confirmat de Curtea de Apel Alba Iulia. Cei trei magistrați care au judecat această speță i-au interzis lui Iordănescu să mai facă parte din comisia de selecție de la Aeroportului. Și asta deoarece ancheta procurorilor sibieni indică faptul că Iordănescu și-a urmărit propriul interes în alegerea șefilor Aeroportului sibian și nu interesul public.

”Se reține că în cursul lunii septembrie 2021, numitul Iordănescu Eugen, dată fiind calitatea sa de membru în comisia de selecție a membrilor consiliului de administrație, i-a transmis candidatului Bondar Radu soluțiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcția de administrator pe care urma a o ocupa. In concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deține astfel de date sau informații, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susține în data de 28 septembrie 2021”, ordonanță a procurorilor sibieni consultată de Turnul Sfatului

”Altfel, doar o chestiune de imagine”

Procedura de selecție pentru administratorii Aeroportului trebuie să continue, deoarece în urma primei sesiuni gestionată de Eugen Iordănescu au mai rămas două posturi neocupate. În acest context, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a inițiat un proiect de hotărâre prin care din comisia din care a fost scos Iordănescu să facă parte câte un reprezentant al fiecărui partid din Consiliul Județean. Aura Serea (propusă de USR), Adrian Besoiu (propus de PSD) și Ciprian Faraon (propus de FDGR) au fost propunerile despre care Turnul Sfatului a relatat aici.

Reprezentanții USR și, mai apoi, cei ai PSD, au cerut însă ca procedura de selecție pentru care este primenită comisia să fie reluată. Și asta deoarece perioada de depunere a dosarelor s-a încheiat, la fel ca și procedura de selecție a celor care ajung pe ”lista scurtă”, pentru interviu. ”Practic, pentru cineva ar fi vrut să se înscrie, dar faptul că domnul Iordănescu era în comisie l-a descurajat, acum nu mai este șansa să revină, deoarece perioada de selecție s-a încheiat, o listă scurtă fiind întocmită. Astfel, chiar dacă vom spăla din păcate prin faptul că toate partidele vor fi reprezentate în comisie, până la urmă nu va fi decât o chestiune de imagine. Prin urmare, să zicem că acolo a fost un accident nefericit și să dăm o șansă doritorilor să se înscrie în cele două locuri rămase vacante”, a declarat Adrian Echert, liderul de grup al consilierilor județeni USR.

Pentru reluarea procedurilor s-au exprimat și reprezentanții PSD. ”Consider că este de bun augur susținerea colegului meu pentru prelungirea perioadei pentru depunerea candidaturilor. Dacă tot avem o comisie nouă în care sunt reprezentați membrii partidelor politice consider că este corect să creăm oportunitatea de a tria candidații, nu doar pe cei anterior selectați de către comisia din care făcea parte Eugen Iordănescu”, a spus Laura Barac, liderul de grup al consilierilor PSD.

Daniela Cîmpean a respins varianta reluării procedurii de selecție. ”Ar fi nelegal dacă am interveni într-o procedură în derulare”. Ea a considerat că nici argumentele aduse de Echert nu sunt valide. ”În ceea ce privește descurajarea candidaților, o să vă contrazic și vă contrazic și faptele. Dacă atât de descurajant ar fi fost interviul (cu comisia din care făcea parte Eugen Iordănescu – n.r.), nu s-ar fi întâmplat ca doi dintre cei trei candidați din această a doua etapă să vină din nou”.

Cîmpean a mai arătat că toți cei care s-au înscris pentru a doua selecție de la Aeroport au fost incluși pe lista scurtă.

”Noi nu suntem Nostradamus”

Starea de spirit a președintei Consiliului Județean Sibiu s-a modificat pe măsură ce reprezentanții USR și PSD insistau pe subiectul reluării procedurii de selecție. ”Trebuia modificată componența (comisiei – n.r.), noi v-am zis de luna mai, Curtea de Apel v-a zis zilele trecute”, a fost replica consilierului Adrian Echert care a iritat-o pe Daniela Cîmpean. ”Haideți să nu avem intervenții politicianiste. Curtea de Apel a dat această hotărâre în urma constatării unei situații care a intervenit. Și care, deocamdată, așa cum v-am mai spus și în ședință, este sub prezumția de nevinovăție... Da? Sunt anumite lucruri pe care nu ne putem antepronunța că nu suntem nici Nostradamus, nici instanță de judecată. Hai să vedem hotărârea aia, da? Curtea de Apel nu confirmă ce ziceți dumneavoastră. Curtea dă o hotărâre raportat la o situație pe care acum o analizează. Deci, vă rog, încercați să fiți profesioniști și să vă raportați la date, nu la presupuneri. Vă rog, mai departe”, a cerut Cîmpean.

Echert a aplanat ușor temperatura discuției. ”Datele sunt că suntem într-un loc în care nu eram dacă nu îl puneam pe Iordănescu acolo. Astea sunt datele certe. Acum, să trec la a doua parte, ca să nu vă mai supărați că insistăm pe subiectul acesta”.

Cîmpean dă termen opoziției: 11 ianuarie

Cum președinta Daniela Cîmpean a insistat pe faptul că nu există variantă legală de reluare a procedurii de selecție de la faza de depunere a candidaturilor, ea a invitat reprezentanții partidelor de opoziție din CJ Sibiu să muncească pentru găsirea unei soluții. ”Interviurile sunt programate pe 13 ianuarie 2022. Deci aveți timp până pe 11 ianuarie să modificăm această hotărâre”, a dat termen Cîmpean celor de la PSD și USR să vină cu variante.

Deoarece, a mai arătat ea, nu există suspiciuni asupra faptului că până în prezent procedurile derulate sub coordonarea lui Eugen Iordănescu nu ar fi fost corecte și nici nu există cadru legal de reluare a procedurii. ”Nu există niciun indiciu că până acum nu a fost corectă această selecție. Există situații clar reglementate de lege prin care poate fi revocată o procedură, dar nu ne găsim în niciuna din aceste situații. Asta este foarte clar. V-am sfătuit chiar să consultați un avocat pentru că nu toți le știm pe toate. Dacă ați consultat, trebuia să cereți și soluția”, a adăugat Daniela Cîmpean.

Nu este pentru prima dată când președinta CJ Sibiu ia apărarea lui Eugen Iordănescu în spațiul public. ”Personal m-aș bucura dacă mai mulți sibieni și-ar pune în slujba comunității timpul și priceperea, în mod gratuit și dezinteresat, așa cum o face de ani de zile dl Eugen Iordănescu și întreaga echipă de la Camera de Comerț și le mulțumesc tuturor pentru aceasta”, declara în decembrie 2019 Daniela Cîmpean, susținându-l pe Iordănescu pentru coordonarea programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană (detalii aici). Program în cadrul căruia Iordănescu este cercetat de către procurori pentru delapidare de fonduri.

Discuțiile integrale pe acest subiect pot fi urmărite în înregistrarea ședinței CJ Sibiu redată mai jos (începând de la minutul 58:26)

Citește și Dosarul Iordănescu: de la recompensa polițistului care nu l-a mai amendat, la milioanele ”Regiunii Gastronomice”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4467

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Immanuel Kant

Acum 2 ani

Pai cum sa-l lase din brate, domnu' Traian? Ca dac-o lasa si el, ies multe la iveala!!!
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Ca un bun (prezumtiv - ha, ha, ha) securist, poate ca si iordanescu are niste... leviere, niste parghii, niste cricuri cu care mai misca pe unul sau pe altul (sau pe una sau pe alta)...
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

dragostea se plateste restul sunt reclame si filme

Raspunde

Sibian Neimbecil

Acum 2 ani

Cimpean, Fodor, Bokor, Turcan, Iordanescu. Sibiu-anul 2021. Ce rusine am ajuns! Prapaditii astia sunt cu mult sub Condurat, in anii gri 90. Dar noi votam liberali si sasalai trogloditi pana la moarte! Bai, ce rusine de oras si judet!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Prietenii știu de ce !
Raspunde

Kramnik

Acum 2 ani

Asa-i , aveti dreptate.... si ultimul criminal ar trebui sa se bucure de prezumtia de nevinovatie . Dar acum 6 ani cand ati urlat prin tot judetul ca Ioan Cindrea este incompatibil, corupt si "ciumat " , prezumtia nu mai era in vigoare ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 ani

Eu ma îndoiesc ca aici e vreo treaba cu lasat din brate din vreo prietenie sau colaborare, aici e vorba de șantaj, ala daca nu simte omu asa un fel de protecție părinteasca, probabil ca trage dupa el tot ce-apucă. Ciripeste pe românește :)
Raspunde

Sa stabileasca Legea

Acum 2 ani

Nu-i santaj, e omenie :)
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Da, omenie, conform celei de-a doua legi a lui Ohm: Daca tu ai fost om cu mine si eu voi fi om cu tine...
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Da, conform vechii ziceri romanesti: "Corb la corb nu scoate ochii">
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Oare femeia asta e chiar idiosta ? Sau vrea sa ingroape ce a mai ramas din PNL Sibiu ? Nu era mai bine sa evite comentarii de Iordanescu sau chiar o are cu ceva la mana acesta ? Cred ca este cel mai slab presedinte de Consiliu Judetean de dupa revolutie.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 2 ani

Prezumtia de nevinovatie,e corecta,ea o stie! Dar cu proba nu-i usor,rasturnata binișor, De noua normalitate, ce-i slujita cu de toate, De Campean, iubita tare si dorita cu ardoare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus