Duminică,
03.07.2022
Partial Noros
Acum
20°C

„Am căutat așa ceva și nu am găsit pe nimeni” - Idee venită din nevoie, devenită apoi afacere în Sibiu

„Am căutat așa ceva și nu am găsit pe nimeni” - Idee venită din nevoie, devenită apoi afacere în Sibiu

Un tânăr pasionat de mașini și-a creat propria afacere după ce a avut nevoie să își schimbe plafonul și nu a găsit pe nimeni care făcea asta în Sibiu. Inițial și-a ajutat prietenii, care l-au încurajat să investească și să ofere serviciul tuturor celor care, la fel ca el, au avut nevoie la un moment dat și nu au avut la cine să apeleze.

Mihai Duca are 32 de ani și lucrează în prezent la un depozit de piese auto din Sibiu. În paralel, schimbă plafoane la mașini. Ideea i-a venit acum cinci ani, când i s-a dezlipit plafonul și nu a reușit să găsească nicăieri în oraș un astfel de serviciu. Așa că s-a apucat să și-l schimbe singur și a descoperit că se pricepe.

„Fiind pasionat de mașini, am luat decizia să îl dau eu jos și să mi-l fac. Când am văzut plafonul dat jos am zis că este timpul să caut materiale cât mai de calitate și lipici mai profesional. Într-un final, am reușit să găsesc materialele și lipiciul care este folosit în industria auto”, spune Mihai. Și uite-așa a schimbat primul său plafon.

Prietenii au fost impresionați de cât de bine s-a descurcat, așa că au vrut și ei. „Mulți mi-au spus să fac publică treaba asta. Am făcut o pagină de Facebook, să văd dacă este cerere și așa a fost. Așa că am căutat un spațiu, am început să învăț cum se dă jos plafonul la diferite mașini și cum se desface fiecare componentă”, povestește el.

țapițerie plafon mașinățapițerie plafon mașină

Investiție de câteva mii de euro

Tânărul spune că o astfel de afacere presupune o investiție continuă. Are nevoie mereu de materiale noi, de calitate.

„Ca să pun pe picioare această pasiune nu pot spune că am investit foarte mult. Este vorba de doar câteva mii de euro, dar cu timpul trebuie tot mai multe scule. Banii i-am investit în mod treptat, pentru că nu eram sigur dacă funcționează ideea mea, dacă este cerere pentru ea”, arată Mihai.

Pentru el nu este vorba de un business, ci de un hobby plătit mai degrabă. E ceva ce face de plăcere, așa că nu simte neapărat că muncește. „Dacă îl tratam ca pe un business nu mai aveam un job stabil. Pe mine nu mă interesează banul la fel de mult cum mă interesează calitatea materialelor și aspectul lucrării. Din câte lucrări am făcut până acum, eu spun că este destul de căutat acest tip de serviciu, nu suntem mulți în Sibiu care facem treaba asta. Eu pun accent foarte mare pe calitate și aspect, dacă materialele sunt bune și faci totul din pasiune, ca și când faci lucrarea pentru tine, este imposibil ca rezultatul să nu fie pe placul clientului”, explică sibianul.

plafon mașină

Materialele vechi, murdare, înlocuite cu unele noi

Practic, ceea ce face Mihai este să reînnoiască mașina. Retapițează componentele din interiorul ei și o transformă într-o versiune mult mai frumoasă. „Mai exact materialul murdar, vechi sau dezlipit din interiorul mașinii se înlocuiește cu un material nou, aproape identic cu cel din fabrică sau se schimba culoarea materialului în funcție de cerințele fiecăruia.”

O operațiune de retapițare a plafonului durează cam două zile, în medie, pentru că lucrează 8-10 ore, poate chiar 12 ore, în funcție de mașină. Fiecare plafon se tratează cu anumite soluții create special pentru asta, după ce se curăță de materialul vechi, iar unele plafoane nu se pot retapița în aceeași zi, pentru că nu se finalizează procesul de tratare, explică sibianul.

„În general, eu prefer să îl fac în două zile pentru un rezultat impecabil și o rezistență maximă.”

Plafonul se retapițează din mai multe motive: o cosmetizare făcută incorect sau vechimea materialului de pe plafon care, odată cu trecerea timpului, cedează. Mai sunt clienți care vor să îi schimbe culoarea, de exemplu. Iar cele mai des întâlnite probleme sunt vechimea materialului și cosmetizarea plafonului făcută incorect.

Pe Mihai Duca îl găsiți în Sibiu, pe șoseaua Alba Iulia, la numărul 110 și pe Facebook, la Retapitare plafon auto & Polish Auto Sibiu.

plafon mașinățapițerie plafon mașinăplafon mașinățapițerie plafon mașină

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus