Noul Plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD) elaborat pentru Sibiu prevede reconfigurarea mai multor artere importante din oraș. Scopul acestor reconfigurări este de a face cât mai dificilă deplasarea cu mașina personală, a cărei viteză medie de deplasare să fie depășită de cea a transportului în comun și a celui nemotorizat. Mihai Viteazul – Rahovei, Calea Șurii Mici, Calea Cisnădiei, Calea Dumbrăvii – Piața Unirii, strada Lungă și Calea Cisnădiei sunt principalele intervenții propuse a fi realizate până în 2030.
Potrivit priorităților propuse prin noul Plan, creșterea vitezei de deplasare a mijloacelor de transport în comun este primul obiectiv avut în vedere. „Implementarea benzilor dedicate pentru transportul public pe principalele coridoare de mobilitate” este avută în vedere împreună cu modernizarea parcului auto și înființarea transportului metropolitan, alături de punerea în funcțiune a trenului care să circule între Sibiu și Șelimbăr.
Mai apoi, încurajarea transportului nemotorizat (pe jos ori cu bicicleta) este un alt deziderat spre care se va tinde prin „pietonizarea unor artere din zona centrală, dezvoltarea de spații pietonale ample, tip «promenadă» care să facă legătura dintre zonele de locuire colectivă dense și zona centrului istoric”. Planul face referire la dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete optimă și sigură, dar și implementarea regimului „home-zone”: zone cu viteze reduse de deplasare pentru autovehicule, unde prioritate au pietonii și bicicliștii.
Pentru autovehicule, planul propune reconfigurarea intersecțiilor, în special a celor giratorii și ”crearea de pasaje rutiere subterane în intersecțiile cu cele mai mari aglomerări”, alături de amenajarea de parcări în zonele dens locuite.
Punctele de pornire: planurile „cu grad ridicat de maturitate”
Pentru atingerea dezideratelor mai sus descrise, Planul actualizat de mobilitate urbană durabilă propune o listă lungă de intervenții în infrastructura orașului. Aceste intervenții vor fi ulterioare sau în paralel cu planurile descrise drept având ”un nivel ridicat de maturitate”.
Lista acestor proiecte „mature” este deschisă de amenajarea unei parcări supraetajate la piața Cibin. Proiectul a fost propus încă din prima variantă a PMUD (acum cinci ani fiind luată în calcul o parcare subterană). După realizarea unui studiu de fezabilitate, administrația a decis că varianta subterană nu este fezabilă. Drept urmare, în vara anului trecut, Primăria a semnat un contract cu Ordinul Arhitecților din România pentru organizarea unui concurs de soluții în vederea reamenajării întregii piețe agroalimentare Cibin. Astfel încât la parter să rămână piață, iar la nivelurile superioare să fie amenajate locuri de parcare (citește și Ordinul Arhitecților, angajat consultant pentru proiectul noii Piețe Cibin).
Al doilea proiect cu un grad ridicat de maturitate (despre care, însă, deocamdată nu au fost făcute publice informații) este cel de amenajare a unei parcări supraterane în cartierul Dioda. Parcarea subterană de la piața Gării nu apare în lista ”proiectelor mature”, deși după ani de ”zdroabă” funcționărească are proiectul tehnic finalizat fiind estimată la nouă milioane de euro (FOTO Prima parcare subterană publică a Sibiului are simulări. Și un preț estimat la 46,5 milioane de lei).
Mai sunt enumerate proiectul modernizării străzii Viitorului în zona podului CF (lucrare scoasă la licitație în primăvară: 15 milioane de lei: a fost scoasă la licitație modernizarea străzii Viitorului. Cu acel pod sub care se blocau mașinile), varianta ocolitoare sud (proiect al Consiliului Județean Sibiu), trenul interurban Sibiu – Șelimbăr, amenajarea accesului către acest tren și conectarea lui la celelalte mijloace de deplasare, amenajarea unei piste de biciclete între parcul Sub Arini și Grădina Zoologică în paralel cu strada Theodor Aman (din fonduri atrase prin PNRR, detalii aici), precum și cinci coridoare de mobilitate urbană.
Aceste cinci coridoare au drept rol creșterea vitezei de deplasare a mijloacelor de transport prin benzi dedicate autobuzelor, piste de biciclete separate de carosabil și spații mai generoase pentru pietoni (pe modelul aflat în implementare acum pe Calea Dumbrăvii).
Până în prezent, au apărut detalii doar despre proiectul care vizează Calea Șurii Mici, proiect aflat în faza de obținere a avizului de mediu, detalii aici: Calea Șurii Mici: șase benzi de circulație ”pe unde se mai poate”, șase giratorii și 1.060 de arbori).
Mihai Viteazul – Rahovei – Iorga: autobuze în mijloc, giratorii desființate
Cu documentația preliminară aflată în lucru, coridorul de mobilitate urbană Mihai Viteazul – Rahovei – Iorga (3,2 km lungime) ar urma să-l continue pe cel aflat în implementare pe Calea Dumbrăvii. Un coridor extrem de important, având în vedere că numai pe bulevardul Mihai Viteazu sunt înmatriculate peste 1.500 de autovehicule (adică 2% din numărul total de mașini înmatriculate în oraș, se arată în PMUD).
Printre cele mai importante modificări prevăzute pentru bulevardul Mihai Viteazul este amenajarea a două benzi dedicate autobuzelor în zona mediană (astfel încât, într-un viitor îndepărtat, să poată fi luată în calcul și amenajarea unui tramvai – tocmai de aceea, stațiile de autobuz vor fi amenajate în mijlocul bulevardului, pe modelul stațiilor de tramvai). Trecerile de pieton vor deveni semaforizate, pista de bicicletă va fi amenajată separat de carosabil, iar lățimea trotuarelor este propusă a fi păstrată. Pe partea blocurilor cu spații comerciale la parter se are în vedere transformarea într-un spațiu de promenadă, cu terase, puncte de odihnă și activități care să încurajeze deplasarea pietonală. Parcările propuse sunt ”la bordură” (se elimină cele ”în spic”), iar spațiile verzi sunt propuse pe ambele părți ale bulevardului.
„În varianta propusă, această configurare presupune ca spațiul destinat și ocupat de autoturisme să fie redus la 25,75% (o înjumătăţire a spaţiului ocupat în prezent de autoturisme), iar capacitatea de transport a arterei ar crește la aproximativ 27.700 persoane/oră, reprezentând o creștere cu 57,83% a numărului de oameni care pot folosi această infrastructură”, scrie în PMUD, referitor la tronsonul bulevardului Mihai Viteazul cuprins între piața Aurel Vlaicu și str. Nicolae Iorga.
Sensul giratoriu de la intersecția cu str. Nicolae Iorga urmează a fi desființat și înlocuit cu un sistem de semaforizare adaptivă, care oferă prioritate transportului public și bicicliștilor. ”Este necesară adaptarea intersecţiei M. Viteazu – Rahovei, precum şi a intersecţiei din piaţa Aurel Vlaicu pentru realizarea unor coridoare continue şi sigure pentru deplasările velo. Astfel, aceste intersecţii vor fi amenajate aplicând modelul olandez de configurare a pistelor în intersecţii cu sensuri giratorii”.
Pe același model este propusă și reconfigurarea străzii Rahovei: ”reorganizarea circulației auto prin restructurarea spațiului destinat acestora, eliminarea parcărilor la bordură, implementarea de benzi dedicate transportului public, amenajarea unei piste pentru bicicliști separată de celelalte fluxuri de mobilitate, pe una dintre părțile străzii, lăţime 2.5 m, plus spațiu de siguranță, precum și amenajarea de traversări ale străzii care să permită o deplasare sigură și fluentă a bicicliștilor, modernizarea spațiului pietonal, atât prin
îmbunătățirea suprafețelor de călcare (eventual piatră naturală), cât și prin dotarea acestuia cu elemente de mobilier urban, amenajarea de aliniamente de spațiu verde, plantări de arbori maturi, cu grad ridicat de retenție CO2, reorganizarea alveolelor de parcare «on-street» și implementarea unei politici de parcare pentru descurajarea ocupării acestor spații de lungă durată sau cu caracter rezidențial”.
Trecerile de pietoni vor fi semnalizate suplimentar, iar pe tronsonul cuprins între Calea Cisnădiei și Oștirii sunt propuse eliminarea parcărilor la bordură, în locul cărora să fie amenajate culoare dedicate transportului în comun.
În ce privește strada Nicolae Iorga, intervențiile propuse au în vedere doar sectorul cuprins între bulevardul Mihai Viteazul și Calea Cisnădiei. Pe acest tronson nu sunt propuse benzi dedicate autobuzelor, dar locurile de parcare ”în spic” vor fi înlocuite cu cele ”la bordură”, pentru a face loc pistelor de biciclete separate de carosabil și cu spațiu de siguranță, unor trotuare mai largi pentru pietoni, dotate și cu mobilier urban.
La 8,92 de milioane de euro, la care se adaugă TVA, este estimată valoarea amenajării acestui coridor de mobilitate.
Calea Dumbrăvii – Piața Unirii. Adio, parcări la Dumbrava!
Cu o lungime de aproape un kilometru, acest traseu implică două giratorii (cel de la intersecția cu bulevardul Gheorghe Coposu și cel de la intersecția cu bulevardul Vasile Milea) considerate a fi depășite în ceea ce privește capacitatea. În aceste girații, bicicliștii urmează a avea bucle separate, pe modelul olandez.
Propunerea din PMUD este ca pe Calea Dumbrăvii să fie creată o bandă dedicată autobuzelor ”cel puțin în direcția spre Piaţa Unirii, pentru a evita blocajele de trafic de pe Calea Dumbrăvii generate de intersecţia giratorie Vasile Milea - Calea Dumbrăvii - Piaţa Unirii”.
Parcările laterale urmează să fie desființate, o pistă de biciclete bidirecțională va fi amenajată pe partea unde va fi amenajat viitorul Comandament NATO, zonă unde este propusă și o promenadă, ”un amplu coridor nemotorizat”.
Parcările urmează a fi desființate și în Piața Unirii (cele de lângă magazinul Dumbrava), în această zonă urmând a fi păstrate două benzi de circulație pe sens, dar și create benzi dedicate autobuzelor și pistă de biciclete bidirecțională (care ar urma continuată pe bd. C. Coposu). ”Într-o manieră mai curajoasă, se poate analiza și posibilitatea restructurării suprafeței carosabile la o singură bandă pe sens pentru circulațiile cu autoturisme individuale și extinderea suprafeței spațiului pietonal pe cele două laturi ale străzii, continuând acele trotuare largi, de tip promenadă, dinspre Mihai Viteazu și Calea Dumbrăvii”, se mai arată în PMUD. Tot în această zonă sunt propuse și noi stații de autobuz.
La 3,35 de milioane de euro, plus TVA, este estimată valoarea acestor investiții.
Strada Lungă – pe un tronson se desființează toate parcările
Reconfigurarea străzii Lungă este propusă a fi făcută diferit, în funcție de tronsoane. ”Între str. Rusciorului și str. Popa Şapcă se propune un profil cu patru benzi de circulație, din care doua benzi dedicate pentru transportul public, alături de care se va structura o pistă de biciclete cu lățime de minim 2m, circulație în ambele sensuri, dispusă pe o singură parte a străzii”, se propune prin PMUD, alături de desființarea tuturor parcărilor amenajate lângă bordură pe acest tronson.
Pe celălalt tronson al străzii (între str. Popa Şapca şi str. Reconstrucţiei) rămâne propunerea pistei de biciclete, pe partea opusă acesteia urmând a fi menținute locurile de parcare, iar autobuzele vor împărți aceleași benzi de circulație cu autovehiculele. ”Proiectul va cuprinde și măsuri menite pentru încurajarea deplasărilor pietonale și îmbunătățirea esteticii întregului spațiu public, generând astfel un coridor verde de mobilitate, coridor destinat oamenilor, prioritar față de autoturisme. Se vor moderniza în același timp trotuarele și spațiile pietonale”.
La 3,12 milioane de euro, la care se adaugă TVA, este estimată valoarea acestor reconfigurări.
Calea Cisnădiei rămâne cu sens unic, dar cu două benzi de circulație
Calea Cisnădiei urmează să fie reconfigurată pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu Rahovei și Mihai Viteazul. ”Prin reconfigurarea Căii Cisnădiei se propune realizarea a două benzi de circulație în sens unic, dintre care una dedicată pentru transportul public, prin renunțarea la parcările laterale la bordură. În același timp, parcările perpendiculare vor fi reorganizate în parcări la bordură, mărind astfel suprafața destinata deplasărilor pietonale”, se arată în PMUD.
Fluența pe această arteră va crește după rezolvarea traficului la intersecția străzilor Rahovei cu Plugarilor, se arată în PMUD. La 1,81 milioane de euro, la care se adaugă TVA, este estimată valoarea acestui proiect.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: consultare publica plan de mob , planul de mobilitate urbana du , cum se modifica mihai vite , 2021 - 2030 , mobilitate sibiu , consultare publica mobilitate , fip consulting sibiu , investitii in strazi sibiu , pmud sibiu
Vizualizari: 13917
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gogu Parlogu
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
@Andreea