Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Schimbarea la față a Sibiului. Coridoarele de mobilitate elimină sute de parcări: de pe Cisnădiei ori Dumbrăvii, până pe Lungă ori Unirii

Schimbarea la față a Sibiului. Coridoarele de mobilitate elimină sute de parcări: de pe Cisnădiei ori Dumbrăvii, până pe Lungă ori Unirii

Noul Plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD) elaborat pentru Sibiu prevede reconfigurarea mai multor artere importante din oraș. Scopul acestor reconfigurări este de a face cât mai dificilă deplasarea cu mașina personală, a cărei viteză medie de deplasare să fie depășită de cea a transportului în comun și a celui nemotorizat. Mihai Viteazul – Rahovei, Calea Șurii Mici, Calea Cisnădiei, Calea Dumbrăvii – Piața Unirii, strada Lungă și Calea Cisnădiei sunt principalele intervenții propuse a fi realizate până în 2030.

Potrivit priorităților propuse prin noul Plan, creșterea vitezei de deplasare a mijloacelor de transport în comun este primul obiectiv avut în vedere. „Implementarea benzilor dedicate pentru transportul public pe principalele coridoare de mobilitate” este avută în vedere împreună cu modernizarea parcului auto și înființarea transportului metropolitan, alături de punerea în funcțiune a trenului care să circule între Sibiu și Șelimbăr.

Mai apoi, încurajarea transportului nemotorizat (pe jos ori cu bicicleta) este un alt deziderat spre care se va tinde prin „pietonizarea unor artere din zona centrală, dezvoltarea de spații pietonale ample, tip «promenadă» care să facă legătura dintre zonele de locuire colectivă dense și zona centrului istoric”. Planul face referire la dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete optimă și sigură, dar și implementarea regimului „home-zone”: zone cu viteze reduse de deplasare pentru autovehicule, unde prioritate au pietonii și bicicliștii.

Pentru autovehicule, planul propune reconfigurarea intersecțiilor, în special a celor giratorii și ”crearea de pasaje rutiere subterane în intersecțiile cu cele mai mari aglomerări”, alături de amenajarea de parcări în zonele dens locuite.

Punctele de pornire: planurile „cu grad ridicat de maturitate”

Pentru atingerea dezideratelor mai sus descrise, Planul actualizat de mobilitate urbană durabilă propune o listă lungă de intervenții în infrastructura orașului. Aceste intervenții vor fi ulterioare sau în paralel cu planurile descrise drept având ”un nivel ridicat de maturitate”. 

Lista acestor proiecte „mature” este deschisă de amenajarea unei parcări supraetajate la piața Cibin. Proiectul a fost propus încă din prima variantă a PMUD (acum cinci ani fiind luată în calcul o parcare subterană). După realizarea unui studiu de fezabilitate, administrația a decis că varianta subterană nu este fezabilă. Drept urmare, în vara anului trecut, Primăria a semnat un contract cu Ordinul Arhitecților din România pentru organizarea unui concurs de soluții în vederea reamenajării întregii piețe agroalimentare Cibin. Astfel încât la parter să rămână piață, iar la nivelurile superioare să fie amenajate locuri de parcare (citește și Ordinul Arhitecților, angajat consultant pentru proiectul noii Piețe Cibin).

Al doilea proiect cu un grad ridicat de maturitate (despre care, însă, deocamdată nu au fost făcute publice informații) este cel de amenajare a unei parcări supraterane în cartierul Dioda. Parcarea subterană de la piața Gării nu apare în lista ”proiectelor mature”, deși după ani de ”zdroabă” funcționărească are proiectul tehnic finalizat fiind estimată la nouă milioane de euro (FOTO Prima parcare subterană publică a Sibiului are simulări. Și un preț estimat la 46,5 milioane de lei).

Mai sunt enumerate proiectul modernizării străzii Viitorului în zona podului CF (lucrare scoasă la licitație în primăvară: 15 milioane de lei: a fost scoasă la licitație modernizarea străzii Viitorului. Cu acel pod sub care se blocau mașinile), varianta ocolitoare sud (proiect al Consiliului Județean Sibiu), trenul interurban Sibiu – Șelimbăr, amenajarea accesului către acest tren și conectarea lui la celelalte mijloace de deplasare, amenajarea unei piste de biciclete între parcul Sub Arini și Grădina Zoologică în paralel cu strada Theodor Aman (din fonduri atrase prin PNRR, detalii aici), precum și cinci coridoare de mobilitate urbană.

Aceste cinci coridoare au drept rol creșterea vitezei de deplasare a mijloacelor de transport prin benzi dedicate autobuzelor, piste de biciclete separate de carosabil și spații mai generoase pentru pietoni (pe modelul aflat în implementare acum pe Calea Dumbrăvii). 

Până în prezent, au apărut detalii doar despre proiectul care vizează Calea Șurii Mici, proiect aflat în faza de obținere a avizului de mediu, detalii aici: Calea Șurii Mici: șase benzi de circulație ”pe unde se mai poate”, șase giratorii și 1.060 de arbori).

Mihai Viteazul – Rahovei – Iorga: autobuze în mijloc, giratorii desființate

Cu documentația preliminară aflată în lucru, coridorul de mobilitate urbană Mihai Viteazul – Rahovei – Iorga (3,2 km lungime) ar urma să-l continue pe cel aflat în implementare pe Calea Dumbrăvii. Un coridor extrem de important, având în vedere că numai pe bulevardul Mihai Viteazu sunt înmatriculate peste 1.500 de autovehicule (adică 2% din numărul total de mașini înmatriculate în oraș, se arată în PMUD).

Printre cele mai importante modificări prevăzute pentru bulevardul Mihai Viteazul este amenajarea a două benzi dedicate autobuzelor în zona mediană (astfel încât, într-un viitor îndepărtat, să poată fi luată în calcul și amenajarea unui tramvai – tocmai de aceea, stațiile de autobuz vor fi amenajate în mijlocul bulevardului, pe modelul stațiilor de tramvai). Trecerile de pieton vor deveni semaforizate, pista de bicicletă va fi amenajată separat de carosabil, iar lățimea trotuarelor este propusă a fi păstrată. Pe partea blocurilor cu spații comerciale la parter se are în vedere transformarea într-un spațiu de promenadă, cu terase, puncte de odihnă și activități care să încurajeze deplasarea pietonală. Parcările propuse sunt ”la bordură” (se elimină cele ”în spic”), iar spațiile verzi sunt propuse pe ambele părți ale bulevardului.

„În varianta propusă, această configurare presupune ca spațiul destinat și ocupat de autoturisme să fie redus la 25,75% (o înjumătăţire a spaţiului ocupat în prezent de autoturisme), iar capacitatea de transport a arterei ar crește la aproximativ 27.700 persoane/oră, reprezentând o creștere cu 57,83% a numărului de oameni care pot folosi această infrastructură”, scrie în PMUD, referitor la tronsonul bulevardului Mihai Viteazul cuprins între piața Aurel Vlaicu și str. Nicolae Iorga.

Sensul giratoriu de la intersecția cu str. Nicolae Iorga urmează a fi desființat și înlocuit cu un sistem de semaforizare adaptivă, care oferă prioritate transportului public și bicicliștilor. ”Este necesară adaptarea intersecţiei M. Viteazu – Rahovei, precum şi a intersecţiei din piaţa Aurel Vlaicu pentru realizarea unor coridoare continue şi sigure pentru deplasările velo. Astfel, aceste intersecţii vor fi amenajate aplicând modelul olandez de configurare a pistelor în intersecţii cu sensuri giratorii”.

Pe același model este propusă și reconfigurarea străzii Rahovei: ”reorganizarea circulației auto prin restructurarea spațiului destinat acestora, eliminarea parcărilor la bordură, implementarea de benzi dedicate transportului public, amenajarea unei piste pentru bicicliști separată de celelalte fluxuri de mobilitate, pe una dintre părțile străzii, lăţime 2.5 m, plus spațiu de siguranță, precum și amenajarea de traversări ale străzii care să permită o deplasare sigură și fluentă a bicicliștilor, modernizarea spațiului pietonal, atât prin

îmbunătățirea suprafețelor de călcare (eventual piatră naturală), cât și prin dotarea acestuia cu elemente de mobilier urban, amenajarea de aliniamente de spațiu verde, plantări de arbori maturi, cu grad ridicat de retenție CO2, reorganizarea alveolelor de parcare «on-street» și implementarea unei politici de parcare pentru descurajarea ocupării acestor spații de lungă durată sau cu caracter rezidențial”. 

Trecerile de pietoni vor fi semnalizate suplimentar, iar pe tronsonul cuprins între Calea Cisnădiei și Oștirii sunt propuse eliminarea parcărilor la bordură, în locul cărora să fie amenajate culoare dedicate transportului în comun.

În ce privește strada Nicolae Iorga, intervențiile propuse au în vedere doar sectorul cuprins între bulevardul Mihai Viteazul și Calea Cisnădiei. Pe acest tronson nu sunt propuse benzi dedicate autobuzelor, dar locurile de parcare ”în spic” vor fi înlocuite cu cele ”la bordură”, pentru a face loc pistelor de biciclete separate de carosabil și cu spațiu de siguranță, unor trotuare mai largi pentru pietoni, dotate și cu mobilier urban.

La 8,92 de milioane de euro, la care se adaugă TVA, este estimată valoarea amenajării acestui coridor de mobilitate.

Calea Dumbrăvii – Piața Unirii. Adio, parcări la Dumbrava!

Cu o lungime de aproape un kilometru, acest traseu implică două giratorii (cel de la intersecția cu bulevardul Gheorghe Coposu și cel de la intersecția cu bulevardul Vasile Milea) considerate a fi depășite în ceea ce privește capacitatea. În aceste girații, bicicliștii urmează a avea bucle separate, pe modelul olandez.

Propunerea din PMUD este ca pe Calea Dumbrăvii să fie creată o bandă dedicată autobuzelor ”cel puțin în direcția spre Piaţa Unirii, pentru a evita blocajele de trafic de pe Calea Dumbrăvii generate de intersecţia giratorie Vasile Milea - Calea Dumbrăvii - Piaţa Unirii”. 

Parcările laterale urmează să fie desființate, o pistă de biciclete bidirecțională va fi amenajată pe partea unde va fi amenajat viitorul Comandament NATO, zonă unde este propusă și o promenadă, ”un amplu coridor nemotorizat”.

Parcările urmează a fi desființate și în Piața Unirii (cele de lângă magazinul Dumbrava), în această zonă urmând a fi păstrate două benzi de circulație pe sens, dar și create benzi dedicate autobuzelor și pistă de biciclete bidirecțională (care ar urma continuată pe bd. C. Coposu). ”Într-o manieră mai curajoasă, se poate analiza și posibilitatea restructurării suprafeței carosabile la o singură bandă pe sens pentru circulațiile cu autoturisme individuale și extinderea suprafeței spațiului pietonal pe cele două laturi ale străzii, continuând acele trotuare largi, de tip promenadă, dinspre Mihai Viteazu și Calea Dumbrăvii”, se mai arată în PMUD. Tot în această zonă sunt propuse și noi stații de autobuz.

La 3,35 de milioane de euro, plus TVA, este estimată valoarea acestor investiții.

Strada Lungă – pe un tronson se desființează toate parcările

Reconfigurarea străzii Lungă este propusă a fi făcută diferit, în funcție de tronsoane. ”Între str. Rusciorului și str. Popa Şapcă se propune un profil cu patru benzi de circulație, din care doua benzi dedicate pentru transportul public, alături de care se va structura o pistă de biciclete cu lățime de minim 2m, circulație în ambele sensuri, dispusă pe o singură parte a străzii”, se propune prin PMUD, alături de desființarea tuturor parcărilor amenajate lângă bordură pe acest tronson.

Pe celălalt tronson al străzii (între str. Popa Şapca şi str. Reconstrucţiei) rămâne propunerea pistei de biciclete, pe partea opusă acesteia urmând a fi menținute locurile de parcare, iar autobuzele vor împărți aceleași benzi de circulație cu autovehiculele. ”Proiectul va cuprinde și măsuri menite pentru încurajarea deplasărilor pietonale și îmbunătățirea esteticii întregului spațiu public, generând astfel un coridor verde de mobilitate, coridor destinat oamenilor, prioritar față de autoturisme. Se vor moderniza în același timp trotuarele și spațiile pietonale”.

La 3,12 milioane de euro, la care se adaugă TVA, este estimată valoarea acestor reconfigurări.

Calea Cisnădiei rămâne cu sens unic, dar cu două benzi de circulație

Calea Cisnădiei urmează să fie reconfigurată pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu Rahovei și Mihai Viteazul. ”Prin reconfigurarea Căii Cisnădiei se propune realizarea a două benzi de circulație în sens unic, dintre care una dedicată pentru transportul public, prin renunțarea la parcările laterale la bordură. În același timp, parcările perpendiculare vor fi reorganizate în parcări la bordură, mărind astfel suprafața destinata deplasărilor pietonale”, se arată în PMUD.

Fluența pe această arteră va crește după rezolvarea traficului la intersecția străzilor Rahovei cu Plugarilor, se arată în PMUD. La 1,81 milioane de euro, la care se adaugă TVA, este estimată valoarea acestui proiect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

36 comentarii

Dan

Acum 2 ani

Pana in 2030? Astea trebuiau de maine implementate.

Raspunde

Bz

Acum 2 ani

De ieri dace s-ar fi putut. :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

În teorie, sună bine

Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Sper ca aceasta viziune de cosmar a Corei sa nu fie pusa in practica niciodata. Sau poate ca Sibiul va fi locuit exclusiv de USR-isti si atunci da, intre 2 statii de trotinete eco e nevoie pe toate strazile de zeci si sute de cafenele si zone de promenada...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 ani

așa? da la voi, la partid care-i viziunea? să poată beamveul cu nr. de vl parca fix în ușa magazinului, să nu-și rupă pisi tocurile, ca să nu-și dea seama că pantofii "versace" e dă china?
Raspunde

JD Lassabyk

Acum 2 ani

PMUD trebuia construit pe principiul coridoarelor de transport în comun de mare frecvență, confortabile, pe configurarea liniilor CF pentru trenul urban și fără reducerea parcărilor. Principiul că mersul pe jos face piciorul frumos nu este realist. Trebuie revizuit PMUD cu alte parcări, în compensare. Urgent !

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

străzile sunt pentru circulat, nu pentru parcat
Raspunde

Xulescu

Acum 2 ani

Mda... Așa ar trebui să arate un oras european. Dar de la teorie la practică mai este cale lungă. Imediat vor sări toți cocalarii cu mașini că ei unde mai parchează. :) E simplu: dacă îți permiți mașină îți permiți și un loc de parcare privat. Că toți se bucură că au cumpărat apartamente la super ofertă dar cu locuri e parcare insuficiente sau inexistente.

Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Am masina si imi permit si un loc de parcare privat, spune-mi te rog unde se gasesc la vanzare?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 ani

ți-i lene să google?
Raspunde

Vasile

Acum 2 ani

Și e foarte bine asa! Orașul e al oamenilor, nu al mașinilor. De parcări se plâng aia cu 2-3 mașini de nu pot merge 200m pe jos.

Raspunde

Vasilica

Acum 2 ani

Iar oamenii se deplaseaza si cu masinile. Eu iti recomand sa te intorci in satul de unde ai venit. Acolo in 5 minute mergi pe jos unde ai treaba.
Raspunde

Nicolae

Acum 2 ani

Tovarășii de la Primărie și de la Miliția Sibiu ar fi mai bine să se ocupe de netrebnicii care bruschează în trafic pe conducătorii normali și pe bicicliști. Acești nemernici cu tobele sparte la rablele lor second hand, merg cu viteză de peste 100 km la oră până noaptea târziu spre dimineață și au ajuns să omoare și să bage în spital pietoni și pe trotuar.Am asistat din păcate la accidentul din zona Cedonia, în care au fost omorâte două persoane care stăteau pe trotuar.Unuia dintre bărbați i-a fost smulsă mâna din umăr, dar Miliția Sibiu și Tovarășa Fodor Nu face nimic în privința aceasta Au ajuns să fugă oamenii pe trecere de pietoni iar miliția amendează bătrânii în loc să prindă pe nemernici, pe hoți și violatori și pe pedofili.Să vă fie rușine celor de la Miliție și de la Primărie....
Raspunde

Olandezul zburator

Acum 2 ani

Ideea nu e rea în teorie, oricum tot aici ajungem indiferent când începe un astfel de proiect, pentru că Sibiul e sufocat de multa vreme și arata tot mai mult ca Bucureștiul. Dar trebuia început cu centrul, nu cu faza doi a proiectului, degeaba circulam mai puțin pe Rahovei, dacă în centru intri tot cu mașina. Mai mult, un proiect asa amplu trebuie sa aibă o consultare publica adevărată, inclusiv online, nu simulacrul de pana acum. Iar prețul final e doar 1 milion euro? Pai tot atât era și vopseaua pentru biciclete prin Poplaca spre Orlat și Cristian. Unde e ceva greșit?
Raspunde

Biciclist si sofer

Acum 2 ani

Cum sa zici ca ai ca prioritate:” încurajarea transportului nemotorizat (pe jos ori cu bicicleta)” cand in ultimii 20 de ani de cand urbea a fost administrata de FGDR totate lucrarile de infrastructura au fost facute in detrimentul biciclistilor si pietonilor. Trotuare care au diparut pe str. Distributiei sau str. Islazului, sau ingustate spre inexistenta pe multe alte strazi sau cand asa numitele piste de bicicleta sunt contorizate ca realizari. In fapt nici mcar o pista din oras sau proximitate nu este pista cum ar trebui sa fie. Fie sunt folosite la comun de pietoni si biciclisti, fie sunt construite integral in raza de actiune a usilor deschise de masini parcate, fie sunt pline de gropi – canale – noroi si praf. Iar cand s-au facut unele noi de la zero, au fost facute fara nici un standard de calitate. Sunt pline de denivelari sau partial impracticabile sau pun in pericol integritatea bicicilistilor. Cel mai recent exemplu, deplasarea unui biciclist din turnisor (str. Rozmarinului) spre campsor – pista este pe partea stanga. Biciclistii trebuie sa se teleporteze de pe o parte pe alta sau sa treaca prin trafic doua benzi foarte aglomerate la ore de varf neexistand nici o semnalizare care sa traga atentia soferilor ca e o zona unde biciclistii sunt nevoiti sa traverseze pentru a intra pe pista. Cat despre AUTO edilii incompetenti nu au nici o viziune asupra dezvoltarii urbei. Prin descurajarea circulatiei auto practic blocheaza dezvoltatea orasului. Cand s-a proiectat strada noua peste campsor in mijlocul campului au “gandit” fantastica latime de doar 7 m a carosabilului, iar acum au interzis parcarea pe str. D. Cantemir. Intr-un oras care presupus se doreste a se dezvolta exista necesitati de parcare – vezi parcarile de TIR din prelungirea blvd Mihai Viteazul dupa Avantgarden. Toata strada peste campsor putea fi mai lata (sa includa macar un acostament lateral de siguranta/ depanare) inclusiv cel putin o banda de parcare (fiind oarecum in proximitatea zone ind. Vest). Acum subdimensioneaza fix la fel pe str. Bruxelles. Str. Marmuresului, la reabilitate putea fi largita pana in zona strazii Aurel Popa - sa includa banda de autobuz. FDGR poate fi acuzat de subminarea dezvoltarii orasului iar incompatibila din functie se ocupa cu poze la diverse inaugurari care sa-I hraneasca latura narcisista si … dezveleste statui ridicate la limita legii (vezi autorizatiile de contructie) in P-ta mare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 ani

fă un rezumat, că nu stă nimeni să-ți citească copy-paste-ul din propaganda de partid?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 ani

Spālarea creierelor cu teorii. Povesti siropoase despre viata urbanā! BĀ! PLANETA ASTA S-A DEZVOLTAT PRIN MOTORIZARE !!!!!!!!!! ALTFEL RAMÂNEAU TOTI LA ALTÂNA SĀ CREASCĀ GALINACEE NU SĀ O " ARDĀ " IN UAITREZIDENS CU BMW URI X500 SI LCD URI CÂT ĀLA DE PE TEATRU' RADU STANCA. MAI VEDEAU ECOLIGISTII DIN FRANZELĀ HALKIDIKI SI BALEARE O LAIE DACĀ NU PORNEAU UNII NISTE VEHICULE XU MOTOARE TERMICE. GATA CU IPOCRIZIA ! CU BICICLETA TE DAI DACĀ VREI NU DACĀ STABILESTE ADMINISTRATIA CĀ TREBUIE. BĀ , STITI CE ZIC EU? SĀ NU MAI CIRCULE AMBULANTELE CĀ POLUEAZĀ ! GATA! LA UN APEL DE URGENTĀ CU COPIL IN STOP CARDIO RESPIRATOR SĀ SE MEARGĀ CU BICLA MĀ, CE ATÂTA POLUARE, RISIPĀ ! O SINGURĀ PISTĀ DE BICLE E DE AJUNS. DE LA SELIMBĀR/ RETAIL PARK PÂNĀ LA CONTINENTAL IN ZONA INDUSTRIALĀ. ATÂT ! RESTUL ORASULUI MERGI MATALE CU BICLA PE UNDE POTI.
Raspunde

Biciclistt sofer

Acum 2 ani

DA, foarte bine. cat mai putine masini in oras si cat mai multe autobuze si biciclete. Sa o vad si in practica.
Raspunde

Minime

Acum 2 ani

Asta e din ciclulu " noi 1 % decidem pt 99 % ". Pt ca noi stim :)) NOT.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

voi ăia 99% fiind cine?
Raspunde

AC

Acum 2 ani

În teorie e bine, în practică sună a electoreală. Și cum dragii noștri USL-iști au alte mijloace, mi-e că noi vom fi cei ce vor suferi.
Raspunde

Io

Acum 2 ani

Desfintarea de giratorii si trecerea la intersectii semaforizate sigur o sa ajute! Idiotenii! sau mai bine zis: ipocrizii ale acestui plan! In loc sa dezvoltam infrastructura dar mai ales sa o dezvoltam cu cap, nu cum se intampla acum...mai bine restrictionam! Noua gandire moderna.
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Cea mai cretina declarație!!!! Cum sa spui că rolul acestor reconfigurări este de a face cît mai dificila deplasarea cu mașina personală???????? Voi sunteți normali?????? Ok atunci sa nu mai plătească nimeni impozite pe auto...taxe de drum etc! Încasați toți banii ăștia de la autobuzele...eco ..bicicliști ..trotinetistii și...căruțași că e logic...căruță nefiind mașina o să redevină acceptată și utilă!!!! Ba da numai și numai niște cretini iau decizii în orașul ăsta???????
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

nu mai plătești impozit numai dacă-ți vinzi mașina sau o radiezi. ești liber s-o faci
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Un sistem de taxare al tranzitului prin oras, respectiv centru, ar rari substantial numarul masinilor. Daca stai in localitatile "dormitor" si vrei sa tranzitezi Sibiul sa mergi la munca : 10 lei/zi; vrei sa-ti duci copilul in zona 0 la scoala cu masina( lazar,regina maria, goga etc) 10 lei/zi. Asa ar fi obligati multi sa renunte, ori la traseul respectiv- folosind mai des de ex: soseaua de centura din selimbar la aeroport, ori sa-sti trimita copiii cu autobuzele la scoala. Si cei de pe calea Cisnadiei, si cei din Selimbar sau alte comune invecinate ar putea sa-si duca cu masina copiii pana la prima statie de autobuz! Cat despre parcari si masinile lasate pe la porti..... aici tine si de educatie, iar in Sibiu, cei "de-ai locului" cu educatia civica mai au multe intalniri pana se imprietenesc!!!
Raspunde

Lol

Acum 2 ani

Sambata si duminica se circula lejer orasul fiind aproape pustiu. La fel de lejer e traficul atunci cand copii sunt in vacanta. Deci nu trebuie atata bataie de cap si proiecte atat de incurcate pentru a circula normal, ci doar rezolvata problema copiilor care trebuie dusi la scoala / gradinita intr-un mod organizat. Stiati ca in Germania daca scoala incepe cursurile la ora 8, la ora 8 se inchid portile si nu mai intra nimeni. Oare ce s-ar intampla daca s-ar aplica si in Sibiu aceasta regula???
Raspunde

Radu Avram

Acum 2 ani

Sunt de acord cu pistele pentru biciclisti, dar nu trebuie exagerat. Sibiul este, cred, singurul municipiu capitala de judet din Transilvania unde, intrarea in oras se face pe o banda pe sens (e vorba de segmentul dintre aeroport si sensul giratoriu cu str. Salzburg), sacrificand o banda pe sens pentru a include o pista pentru biciclisti care nu duce si vine de nicaieri, avand in vedere ca biciclistilor le este interzisa circulatia pe drumurile europene. De asemenea, la acelasi giratoriu, in sensul dinspre Cristian spre Sibiu, este o bretea asfaltata ramasa in iarba care ar putea fi folosita pentru ocolirea sensului giratoriu. Ambele lucruri regandite ar putea contribui la fluidizarea traficului in acea zona
Raspunde

Biciclist

Acum 2 ani

@Radu Avram esti in eroare. De cand exista codul rutier pana azi, biciclistii au avut interzis DOAR PE AUTOSTRADA
Raspunde

Radu Avram

Acum 2 ani

Reguli privind circulaţia pe drumurile publice - https://lege5.ro/Gratuit/g43dqnzx/circulatia-bicicletelor-regulament?dp=ha2dsobtgq2q SECŢIUNEA A V-A Circulaţia bicicletelor Art.60, Se interzice bicicliştilor: j) să circule pe autostrăzi şi pe drumurile naţionale E (deschise traficului internaţional), precum şi pe celelalte drumuri naţionale, dacă în direcţia în care se deplasează există drumuri sau poteci laterale ce pot fi folosite de biciclişti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Biciclist @Radu Avram

Acum 2 ani

exact ce ziceam: "dacă în direcţia în care se deplasează există drumuri sau poteci laterale ce pot fi folosite de biciclişti" Daca nu exista piste dedicate se poate circula pe drum european.
Raspunde

Robert

Acum 2 ani

Existenta "drumurilor sau potecilor laterale ce pot fi folosite de biciclişti" se refera la drumurile nationale. Daca nu intelegi, roaga pe cineva sa te ajute
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

De acord , a fost o prostie sa desființezi benzi de circulație pt locuri de parcare ……
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Nu e chiar asa Radu. Cand folosesti masina in oras, trebuie sa ai si unde opri (sa lasi sau sa iei pe cineva) si chiar sa parchezi, avand treaba in zona respectiva. In oras masina nu este doar pentru tranzit si a privi din mers locurile unde ai nevoie. Daca nu exista parcari sau spatii de oprire, banda 1 va fi, oricum, blocata de masini oprite, stationate sau parcate ale celor care au treaba in zona. Asadar, si parcarile organizate judicios duc la o buna fluenta a traficului (de ex. str. Scoala de Inot si altele)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

parcatul pe prima bandă se rezolvă ușor prin amenzi sistematice. și again, ce pățește pisi dacă o lași 200 m mai departe de magazin?
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Sibienii vad ca nu au absolut nici o problema sa-si urce burdihanu in masina sa mearga 5 min doar, unde au "treaba" .. si apoi rad de bucuresteni .. e dezastru si aici, nu va mai umflati atat in pene. Si mizerie ..
Raspunde

Toto

Acum 2 ani

Sa amenajezi două benzi dedicate autobuzelor în zona mediană astfel incat într-un viitor îndepărtat, să poată fi luată în calcul și amenajarea unui tramvai, asta da logica, strici tot bulevardul facand o singura banda pentru masini in zig-zag, ca poate candva va fi si tramvai. Si daca va tot ganditi la tramvai ce mai scoateti, renuntati la masini cu totul caci acelea trebuie sa mearga si pe alte strazi, nu doar pe Mihai Viteazu sau vreti un tramvai si cateva masini blocate intre tramvaie? E aberant sa planifici o arhitectura defectuoasa gandindu-te ca poate vei face ceva pe viitor care oricum nu e sustenabil din cauza latimii drumurilor din Sibiu. Calea Dumbravii deja ati "rezolvat-o", nu se mai poate lua curba spre Dima si sa ramai incadrat pe banda ta, iar trotuarul s-a redus atat de mult caci va trebui sa mergem in sir indian. Oare exista in tot Sibiul acesta vreun arhitect?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus