Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Medicii de familie din Sibiu despre anunțul Ministrului Sănătății cu privire la pastilele cu iod: „a generat o stare de panică și o avalanșă de telefoane”

Medicii de familie din Sibiu despre anunțul Ministrului Sănătății cu privire la pastilele cu iod: „a generat o stare de panică și o avalanșă de telefoane”

Zilele trecute, Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, îndemna românii să meargă la medicii de familie pentru a primi prescripția necesară ridicării pastilelor de iodură de potasiu din farmacii. În acest context, medicii de familie sibieni fac un apel la oameni pentru a rămâne calmi și a respecta o serie de recomandări menite să evite aglomerațiile din cabinete și de a nu exista în perioada următoare riscul de a priva de servicii de asistență medicală primară, pacienții cabinetelor înscriși pe liste, blocând cabinetele. Autoritățile sibiene subliniază faptul că administrarea comprimatelor se va face numai în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul public făcut de persoane autorizate.

Citește și: „O singură solicitare pentru medicamentele cu iod în Sibiu. Pastilele au intrat în farmacii de la 1 iulie”

Medicii sibieni spun că declarațiile ministrului au generat panică la nivelul populației, iar medicii de familie au fost ținta unor atacuri nejustificate.

„Anunțul Ministrului Sănătății în mass-media privind campania de distribuire a comprimatelor de iodură de potasiu a generat o stare de panică la nivelul populației și o avalanșă de telefoane adresate medicilor de familie, precum și vizite în cabinetele medicale de medicină de familie, în vederea obținerii prescripțiilor medicale. Este important ca populația să înțeleagă corect condițiile în care se implementează măsurile de sănătate publică ale Ministerului Sănătății, la nivelul cabinetelor de medicină de familie, întrucât în ultima perioadă medicii de familie au constituit ținta unor atacuri care încalcă obligaţiile de etică şi deontologie profesională stabilite prin legile şi codurile de deontologie profesională care guvernează exercitarea profesiilor în sistemul sanitar”, transmit aceștia prin reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie.  

Recomandări făcute sibienilor

Pentru a se evita blocarea cabinetelor medicilor de familie pacienții sunt îndrumați să sune la cabinete în vederea obținerii unei programării.

Prescripțiile medicale pentru comprimatele de iodură de potasiu se eliberează numai ca urmare a consultației acordate de către medicii de familie.

Citește și: „MS a găsit soluția! Pastilele cu iod se vor distribui în farmacii. Medicii de familie nu scapă de responsabilități”

Cabinetele de medicină de familie pot acorda un număr de maxim 5 consultații/oră, număr de consultații în care sunt cuprinse toate patologiile  pacienților. În consecință, pacienții vor fi programați, în cadrul programului de activitate al cabinetului, cu respectarea acestei limitări, astfel încât toți pacienții să poată beneficia de servicii de asistență medicală primară.

„Este important ca pacienții să înțeleagă că în această perioadă există un număr crescut de infectări cu virusul SARS COV 2, astfel că activitatea cabinetelor de medicină de familie este îngreunată și de măsurile de prevenție ce se impun a fi luate pentru scăderea riscului de transmitere a virusului în cabinetele de medicină de familie. De asemenea, medicii de familie se confruntă cu disfuncționalități frecvente ale Sistemului Informatic Unic Integrat pentru Sănătate din România care fac imposibil de respectat programările pentru pacienți și afectează grav calitatea actului medical. La toate acestea se adaugă și activitatea de vaccinare din cabinetele de medicină de familie, unde recent a fost introdus un nou Registru Electronic Național de Vaccinări, care prezintă o serie de disfuncționalități ce duc la alte perturbări ale programului cabinetelor de medicină de familie”, transmit aceștia prin Patronatul Medicilor de Familie din Sibiu.

Ce trebuie să facă medicii de familie în cazul acestor comprimate

Medicii de familie, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil.

Citește și: „MS: Începe distribuirea medicamentelor cu iod. Medicii de familie reacționează: „vrem să ajutăm, dar este foarte greu”

Aceștia prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie, precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de reţetă simplă. Persoanele care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie şi completează în faţa medicului de familie, în vederea obţinerii prescripţiei, declaraţia pe propria răspundere prevăzută în anexa la Ordinul nr. 1648/2022.

După eliberarea prescripţiei medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică doar din farmaciile din lista publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, care pot fi situate la distanță față de localitatea de domiciliu/reședință, iar cheltuielile de deplasare se suportă de către pacienți.

Peste 430.000 de comprimate rămase în depozitul DSP Sibiu

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu spun că, până la acest moment, în depozitul instituției au rămas 438.200 comprimate, din totalul inițial de 638.000, cu precizarea că procesul de distribuire este în desfășurare, în raport cu numărul de pastile eliberate.

Asta înseamnă că au fost distribuite 199.800 de comprimate, la 53 de farmacii din: municipiul Sibiu, Cisnădie, Mediaș, Avrig, Șelimbăr, Arpașu de Jos, Cârța, Mohu, Porumbacu, Scoreiu, Rășinari, Racovița, Miercurea Sibiului și Cristian. Până la folosire, pastilele se păstrează într-un loc sigur, inaccesibil copiilor, uscat și răcoros, la întuneric. Iodura de potasiu va fi eliberată de către farmacii pe baza rețetei medicului de familie și se va administra persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani.

„Reamintim că administrarea comprimatelor se va face NUMAI în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților. La finalul lunii iunie, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a început distribuirea tabletelor de Iodură de Potasiu către farmaciile din municipiul și județul Sibiu, prin intermediul unor companii farmaceutice”, spun reprezentanții instituției.

Lista Farmaciilor din județul Sibiu în care se găsește iodura de potasiu poate fi consultată AICI și pe pagina web a DSP Sibiu.

Informații privind administrarea comprimatelor de iodură de potasiu către populație se găsesc AICI. 

Sursa foto: Depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Claus

Acum 1 an

Le da o speranta si aparent o stare de calm,dar odata luat in plamani aer toxic cu particule nucleare nici intoarcerea lui Hristos nu te mai salveaza,pastila de iod e irelevanta precum acele invetii care iti scad consumul la curent care costa "doar" 500 lei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus