Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

FOTO-Premieră: Locuri de parcare desființate pentru a crea o bandă pentru autobuze. Șoferii riscă minim 870 de lei amendă

FOTO-Premieră: Locuri de parcare desființate pentru a crea o bandă pentru autobuze. Șoferii riscă minim 870 de lei amendă

La sfârșitul săptămânii trecute autoritățile au început amenajarea pe Calea Cisnădiei a unei secțiuni de drum care va funcționa exclusiv ca bandă de circulație pentru autobuze. Deși măsura este una folosită pe scară largă în Europa de Vest, în Sibiu reprezintă o premieră, mai ales că a presupus desființarea unui număr de locuri de parcare.

Noua bandă de circulație pentru autobuze se află pe Calea Cisnădiei, între intersecția cu strada N. Iorga și strada Gh. Dima. Ea a fost gândită pentru a facilita trecere autobuzelor, care din cauza traficului intens de pe Calea Cisnădiei nu pot respecta timpii din stație. Astfel, în noua configurație, autobuzele vor putea circula nestingherite până la virajul la dreapta către Calea Dumbrăvii. De asemenea, după ce trec de stația de autobuz și se apropie de sensul giratoriu, mașinile au marcaje rutiere care le dau voie să vireze dreapta, pe Dima, peste banda pentru autobuze.

Reprezentanții primăriei Sibiu spun că decizia de înființare a unei scurte benzi de circulație pentru autobuze are la bază încurajarea sibienilor să folosească transportul în comun și reducerea poluării.

”Aceasta este încă o soluție pe care am implementat-o pentru a prioritiza transportul public, ca mijloc de deplasare mai puțin poluant. Pe Calea Cisnădiei, pe tronsonul dintre str. N. Iorga și str. Gh. Dima, s-a amenajat în aceste zile o bandă dedicată autobuzelor, pentru a nu se mai bloca în trafic”, au explicat oficialii municipalității.

Reporterul Turnul Sfatului a vorbit pe această temă cu și cu un șofer Tursib, care nu a dorit să-i fi publicat numele pentru că nu are aprobarea conducerii. Din punctul lui de vedere astfel de benzi de circulație ar trebui create pe mult mai multe străzi din Sibiu, pentru eficientizarea transportului în comun.

”O altă problemă o reprezintă șoferii. Eu într-o cursă obișnuită din 20 de stații în cel puțin cinci am mașini parcate sau pe avarii în stația de autobuz. Eu nu pot să stau să sun la Poliția Locală, am un grafic de urmat, trebuie să merg mai departe. Ori, dacă oamenii nu respectă stațiile de autobuz, credeți că nu vor intra pe acea pistă. Vă dau în scris de pe acum că se vor crea ambuteiaje și acolo. Poliția Locală sau Poliția Rutieră trebuie să aibă oameni non stop de veghe”, spune șoferul Tursib consultat de Turnul Sfatului.

Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu îi sfătuiește pe șoferi să nu calce peste marcajul roșu al benzii pentru autobuze. Amenzile sunt foarte mari.

”După semnalizarea corespunzătoare a benzii destinate deplasării autovehiculelor de transport public de persoane, conducătorii autovehiculelor din alte categorii care se deplasează pe această bandă pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Poliției Rutiere Sibiu.

Pe această temă primăria spune că persoanele care locuiesc în zonă au locuri de parcare vizavi, sau pot parca în curți. În vederea amenajării benzii pentru autobuze au fost desființate

”Pentru amenajarea benzii locurile de parcare de pe partea dreaptă a acestui tronson cu sens unic au fost desființate, existând locuri de parcare pavate cu dale înierbate pe cealaltă parte a străzii. De asemenea, având în vedere că acest tronson este situat într-o zonă cu case, locatarii au posibilitatea să își parcheze mașinile în curți”, au mai explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Măsura prezentată mai sus vine în contextul în care compania de transport în comun a Sibiului majorează prețul biletelor de călătorie și al abonamentelor. Detalii despre noile tarife Tursib găsiți aici.

Citește și:

FOTO Cum arată prima arteră smart a Sibiului: A durat mult, dar rezultatele se văd

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

43 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

pentru GOLANII care nu au respect pentru nimeni si nimic 870 lei e nimic...mai ales ca nici n-o sa plateasca amenda!
Raspunde

X

Acum 1 an

Au descoperit apa caldă! E o prostie ca au vopsit jumătate din carosabil cu roșu! Putea fi delimitata cu linie continuua si cu inscriptia BUS plus semne de circulație adiacente! Asa ceva e necesar si de la Dioda pana in giratoriu in prima faza si renunțat la parcarea de vis a vis- cam 6 locuri de parcare
Raspunde

Un sofer

Acum 1 an

Dupa 30 de ani in care primaria *** a creat parcari peste tot pe unde a putut – inclusiv ILEGALE (conf codului rutier) – la mai putin de 25 de trecerile de pietoni, blocand orasul pe stradute, le-a venit putin mintea la cap. La cat mai multe parcari care incurca traficul DESFIINTATE ! Vezi Scoala de Inot in amonte de str. Rennes, Cl. Dumbravii intre Aurel Vlaicu si Lomonosov (rezulta 2 benzi) si cate si mai cate.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Manivela

Acum 1 an

Încă unii care vor exclusivitate ca și asa erau străzile largi. Mai crescuse cât de cât mobilitatea și se făcuseră locuri de parcare de cand cu sensurile unice dar super pasagerii vor probabil și girofar .
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Care mobilitate a crescut? Unde trăiești? Din contră. Te-ai născut cu volonul în mână și visezi doar parcări!
Raspunde

John doe

Acum 1 an

Apar ofticatii care nu au chef sa parcheze pe partea cealalta sau in curte! Pentru 10 blegi care isi parcau masinile pe dreapta, era toata banda blocata.
Raspunde

Miki maus

Acum 1 an

Oare acest marcaj cum este in poze are avizul Politiei? Nu ar trebui ca acesta banda sa fie si marcata gen "BUS LANE" , din fotografie nu se intelege car fi conform regulamentului de aplicare a codului rutier (Art 77 alin.4) . In plus am inteles ca vopseaua asta cauciucata face ca traficul sa fie mai silentios:).
Raspunde

Dragos

Acum 1 an

Excelenta inițiativa! Intr-adevăr, va fi greu…bizonii mioritici nu vor înțelege la început de ce nu vor putea sa-si plimbe beeeamveurile pe acea parte din strada, dar poate amenzile o sa le lumineze mințile. Una peste alta, aceasta este normalitatea.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

... a presupus desfințarea unor locuri de parcare CARE NU ERAU FOLOSITE DECÂT F. MICĂ MĂSURĂ. De regulă nu erau mai mult de 5-7 autototurisme, ale celor care oricum aveau locuri de parcare în curțile caselor dar nu le foloseau. A rămas totuși un șir de locuri de parcare pe partea unității militare și acelea în mică măsură folosite. Primăria a abuzat cu înființarea de locuri de parcare în multe alte zone ale orașului, înființând sensuri unice, unde locatarii caselor aveau posibilitatea să-și parcheze în curte autovehiculele. Dar comoditatea-i cucoană mare, mai ales dacă are și dreptul de vot. În cazul de față, autoritățile au fost efectiv OBLIGATE de blocajele din trafic care dădeau peste cap orice orar al transportului în comun la orele de vârf, nu de grija călătorilor.
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Ma intreb de cativa ani... Daca eu platesc impozit pe terenul curtii de ce sa imi pun masina acolo, cand cei care stau la bloc nu platesc impozit pe terenul parcarilor din fata blocului? In ceea ce privesc parcarile din Sibiu, problema persista de cativa ani iar solutiile sunt destul de incomode pentru toata lumea (locatari, institutii publice), asadar poate ar fi mai bine sa nu ne mai ascundem toti dupa ecrane si psedonime gen "un sibian", sau altele de genul, cand numele intreg ne e frica il afisam ca ne vede seful, colegul sau vecinul. Semnati petitii, intrati in audiente, propuneti idei, convingeti oamenii sa voteze ce vreti voi. Curaj caine fricos, Curaj!
Raspunde

Pleku

Acum 1 an

Ba dă-mi voie să te contrazic, parcarea este pe numele meu și plătesc impozit
Raspunde

Rob

Acum 1 an

La toate apartamentele cu loc de parcare se plătește impozit separat pe spațiul de parcare.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Asta însemna civilizație, pana la urma. Autobuzele își vor respecta programul, cetățeanul are acces la transport ieftin și rapid și cei cu case vor putea folosi curtiile proprii. Putina ordine nu face rău! La cât mai multe zone din astea, unde proprietarii de case monopolizează străzile și trotuarele.
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Doar niste completari/obiectii: 1) "ieftin". transportul in comun nu e deloc ieftin din pacate. Intre localitati e mai scump decat cu masina si astepti cate o ora sa vina urmatorul autobuz. In aceeasi localitate, daca pare ieftin asta e doar pt ca primaria subventioneaza cu nesimtire din banii nostri firme de traansport corupte, detinand autobuze cu scaune jegoase, bare slinoase, etc. Deci nu e ieftin. 2) sunt de acord si sustin ca cei cu case sa-si bage masina inauntru. Sunt satul de modul cum au distrus aspectul strazilor pentru confortul lor. (si eu stau la casa). 3) Primariei ii e usor sa distruga parcarile si pe motivul green-city/tackle-global-change sa forteze oamenii (oamenii din clasa de mijloc sa ne intelegem, nu bogatii) sa renunte la masini. Cand tu ai permis ani de zile construirea de ansambluri rezidentiale cu 1 loc de parcare pe apartament, fara locuri de parcare pentru vizitatori, fara trotuare tu vii acum direct si scoti parcarile? Fa parcari etajate ca sa repari greselile (pardon, coruptia imputita de care sufera alesii) de pana acum si apoi poti face si benzi vopsite-n rosu.
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Dar proprietarii de apartamente pot monopoliza aceste trotuare pentru ca platesc mai putin impozit pe an la stat, dar cei de case nu pot. Daca ai curte clar trebuie sa platesti impozit pentru parcarea din curte, daca stai la bloc nu... Eu zic ca tu stai la bloc, ca multi saraci de pe aici care comenteaza aiurea. Legea e lege, nu discrimineaza
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sss

Acum 1 an

Cea mai mare tampenie, iar se fac jumatati de benzi / piste
Raspunde

S

Acum 1 an

Și pe str. Iorga între Mihai Viteazu și Calea Cisnădiei s-ar putea face la fel pt că parcarile dintre blocuri sunt goale.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chichicean

Acum 1 an

Acesta este Sibiul lucrului bine facut. Traiasca primaria Sibiului ca a reusit sa " termine" calea dumbravii mai repede de finalul cincinalului.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Doua lucruri interesante: 1. Transport in comun nu înseamnă doar autobuz ci și taxiul, Uber, bolt, etc. Deci trebuie obligatoriu permis accesul acestor autoturisme. 2. Este camera in giratoriu de la dima. Nu se pot da amenzi în baza imaginii video? Pe toate străzile de case trebuie taxata parcarea mașinilor pe strada. Curtea e loc de parcare
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Radu draga, acelasi lucru ti-l spun. Eu platesc impozit pe terenul din curte. Tu platesti impozit pe parcarea din fata blocului? Nu.... Atunci eu de ce sa nu imi pun masina in parcare in fata caseu iar in curte sa fac topless?
Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Duamna Raluca, daca nu aveti loc de masina din curte, va propun sa faceti "topless" in curtea mea!
Raspunde

Taxa pe bună creștere

Acum 1 an

@ Raluca: Tu ai o obsesie cu impozitul și parcarea. Ți-ar crește inima de plăcere să ocupi și tu teren parcând mașina fără să plătești. De-aia arată Sibiul cum arată, că sunt unii ca tine, care au în cap doar să profite, nicicum respectarea unor norme de viață în comun în oraș.
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Îți mai spun o dată. Toate locurile de parcare aferente apartamentelor se platesc separat în impozit. Din totdeauna a fost așa.
Raspunde

Gertrude von Ciresica

Acum 1 an

Se impune ca noi, toti votantii FDGR, sibieni nascuti aici si nu veniti cu pluta, sa semnam petitia si sa ii cerem doamnei noastre primar si celorlalti decidenti saxoni sa elimine toti arborii, copacii, gardurile vii si florile din Sibiu, inclusiv din Parcul Subarini si Parcul Astra! Burgul nostru bogat are nevoie de dezvoltare, de o mentalitate smart, de o plasare in top 5 mari orase din Europa! Doar prin turnarea a milioane de tone de asfalt, ciment, dale si beton, orasul nostru va fi cu adevarat imbracat in mentalitatea de invingator atat de necesara secolului 21!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Nu ti-au spus de la ferma de postaci că s-a gătat campania cu pomii? Meri la țară dacă vrei pomi
Raspunde

Ogarul visiniu

Acum 1 an

cum mergem cu bicicleta pe acet tronson ... ? nu e banda marcata...
Raspunde

Un biciclist

Acum 1 an

Pe unde se circula și până acum, adică pe partea dreaptă a benzii dinspre unitatea militară.
Raspunde

Pleku

Acum 1 an

Probabil se va da o HC care va permite deplasarea cu bicicleta pe banda de aubotuz.
Raspunde

Un biciclist

Acum 1 an

Nu se poate (nu e legal) ca printr-o HCL să se prevadă excepții de la OUG și HG.
Raspunde

Bathory

Acum 1 an

Aoleu!!! Pai si eu unde imi mai parchez cazanul meu 1.9TDI?
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Ce simplist gandesti. Cel mai probabil in ultimii 3 ani ti-ai schimbat fotografia de profil cu "Pro Ucraina", "Ma vaccinez", "Ies la Vot", "LGBT", "Nu coruptiei". Minte simpla care mereu sustine ceea ce e nou. Si acum nou e ca cine a muncit pentru masina lui e doar un manelist conducator de "cazane" si ar trebui sa se simta vinovat ca nu isi permite Tesla. Nu te cunosc dar chiar si din putinele cuvinte imi dau seama ca esti progresist; soiul tau se vede de la o posta ca sunteti toti la fel.
Raspunde

SORU

Acum 1 an

Se pot desfinta toate parcarile de pe strazi ,benzi de circulatie cit mai multe , cetatenii Sibiului sa parcheze in apartamente daca este posibil, importante sunt impozitele!!!! Bravo PRIMARIA SIBIU!!!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Calea Cisnadiei a devenit mai SMART ca si Calea Dumbravii. Un punct de la mine pentru Primărie!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

vad ca tot apare in disdcutie problema locurilor de parcare...5-10% din locurile de parcare existente sunt ocupate de masini abandonate, defecte sau nefolosite! primaria Sibiu chiar ar trebui sa faca ceva in acest sens...!!!
Raspunde

Z

Acum 1 an

Fără semnalizare rutieră corespunzătoare această găselniță este 0, ONLY BUS nu înseamnă nimic în limba oficială a țării
Raspunde

S

Acum 1 an

Orașul lucrului bine făcut pe jumătate, pe Iorga tot în aceeași coloană se stă
Raspunde

Un sofer

Acum 1 an

Raluca are dreptate. Nu e legala si constitutionala discriminarea intre cei de la casa si cei de la bloc. Cum cel de la bloc parcheaza pe domeniu public si cel de la casa are dreptul asta, desi nu e tocmai moral - in zonele aglomerate. Singura metoda legala ce o vad este premierea celor ce nu-si parcheaza masina la poarta. Se fac 3 vizite anuale inopinate ale unui inspector al primariei la casele unde se plateste si impozit auto. Daca la 2 din 3 vizite omul nu are masina parcata in strada primeste reducere la impozitul anual – sa zicem 30% ca sa se merite.
Raspunde

Un jurist

Acum 1 an

Care discrimare? Unde e nelegalitatea sau neconstituționalitatea? Care articol din lege sau Constituție se încalcă? Observ, totuși că sesizi evidența caracterul imoral al parcării în aceste zone. Situația e prevăzută de Codului rurier și HG de aplicare. Aeastă situație se regăsește în legislația și practica statelor din UE și din lume.
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Locul/locurile de parcare aferent/e apartamentelor se impozitează ca și cotă parte de apartament. Repede săriți cu discriminarea legebetiștilor.
Raspunde

Un sofer @ Un jurist

Acum 1 an

uite aici zice tocmai Constitutia Romaniei: "ART. 16 Egalitatea in drepturi (1) Cetătenii sunt egali in fata legii si a autoritătilor publice, fără privilegii si fără discriminări." Unde scrie in codul rutier roman (sau vreo alta lege) ca cei de la case TREBUIE sa parcheze in curte si NU AU VOIE sa parcheze pe strada? (si nu-mi da exemple din alte tari - ca aici se aplica deocamdata legea romana).
Raspunde

Cdghf

Acum 1 an

dar autobuzul acela din poza ce cauta pe zona unde merg autoturismele? are banda lui sa o foloseasca ca altfel este degeaba...
Raspunde

Popica

Acum 1 an

astfel de benzi de circulație ar trebui create pe mult mai multe străzi din Sibiu, pentru eficientizarea transportului în comun
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Sa plece cu masinile stim noi cine la ei in oras sa vedeti ce lejer devine orasu asta... nimeni nu pune serios problema celor veniti din alte orase cu masina la Sibiu daca nu incepem sa ne impunem se v-a aglomera rau de tot orasu asta o sa fim ca Bucurestiul doar ca la o scara mai mica...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus