Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Topul celor mai slabe licee din Sibiu. Director: „Clasamentul de procentaje este absurd și nu are absolut nicio relevanță”

Topul celor mai slabe licee din Sibiu. Director: „Clasamentul de procentaje este absurd și nu are absolut nicio relevanță”

În fiecare an după susținerea Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului se fac procentaje de promovabilitate din care se deduc cele mai bune colegii sau licee. De asemenea, la polul opus se află liceele cu cele mai slabe rezultate. Potrivit unei statistici făcută pe ultimii trei ani și oferită de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, în județul nostru, cele mai slabe rezultate sunt obținute de elevii liceelor tehnologice. Aceleași licee se află și pe lista celor care primesc elevi cu cele mai mici note la Evaluarea Națională. „Clasamentul de procentaje este absurd și ar trebui să se renunțe la el definitiv și irevocabil pentru că nu are absolut nicio relevanță. Și ar trebui pentru liceele tehnologice să se ia în calcul alte două aspecte care sunt de un milion de ori mai importante pentru părinți și elevi”, este de părere Marian Solomon, directorul unui astfel de liceu din Sibiu.

Liceele Tehnologice din municipiul și județul Sibiu sunt liceele cu cele mai slabe rezultate atunci când vine vorba despre promovabilitatea la Bacalaureat sau despre ultima medie cu care se intră în clasa a IX-a. De exemplu, la ultima admitere susținută de elevi la Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” Sibiu se intra cu media 5,49 la specializarea Tehnician desenator pentru construcții și instalații și cu 4,47 la specializarea Teologie ortodoxă.

La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu se intra cu media 6,45 la Electronică și cu 6,15 la Industrie Alimentară. La Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni se intra cu media 4,01 la specializarea Tehnician în activități economice și cu media 2,88 la Filologie, aceasta fiind și cea mai mică medie de admitere în anul 2021. De asemenea, la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copșa Mică ultimul elev admis a avut o medie de 3,74, la specializarea Tehnician operator tehnică de calcul.

Nici când vine vorba despre procentul de promovabilitate la Bacalaureat lucrurile nu stau altfel. În anul 2022, în sesiunea de vară, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu a avut o promovabilitate de 14,29%, cel mai mic procent obținut de un liceu din Sibiu, Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” Sibiu a avut o promovabilitate de 26,92%, iar Liceul Tehnologic Cisnădie o promovabilitate de 26,67%.

Dar sunt aceste statistici relevante pentru destinul elevilor care absolvă licee cu procentaje bune sau slabe? Sunt relevante pentru cei care se află în punctul de a decide ce liceu să urmeze? Aceste întrebări vin în contextul mai multor aspecte: numărul de elevi din care s-a obținut procentul (un liceu care are un singur elev care susține bacalaureatul și-l promovează are o promovabilitate de 100%), de interesele elevilor în momentul în care sunt admiși la un liceu și implicit de condițiile în care sunt admiși (în licee sunt repartizați și elevi care au obținut note de doi sau de trei la examenele de evaluare națională).

Ultimii ca procentaj, cei mai buni la olimpiade naționale

Prof. Marian Solomon, directorul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” din Sibiu, este de părere că modul în care se privesc și se promovează aceste statistici, inclusiv la nivel de minister, este cu totul eronat.

„În primul rând vorbim despre o nerespectare a Legii Educației de către minister, pentru că în această lege care încă este în vigoare se spune foarte clar că admiterea la liceu se face numai dacă elevii au obținut la Evaluarea Națională minim cinci la matematică și minim cinci la română. Ori noi știm că ei sunt repartizați în continuare și cu 2 la matematică și cu trei la română la liceu. Este o repartiție computerizată a ministerului. Și atunci noi, directorii liceelor tehnologice suntem practic obligați, forțați, determinați să primim acești copii cu cinci-ul însumat din cele două note. În mod normal acei copii nu ar trebui să intre la liceu. Păi în momentul în care el vine cu 2 la liceu cum să-l mai ajuți pe acel copil să ia șase la matematică la bacalaureat? Este aproape imposibil”, spune Marian Solomon.

Directorul mai aduce în discuție un aspect pe care îl consideră extrem de important. 

„Vreau să aduc în prim plan finalizarea liceului, o problemă care, din păcate, nici la nivel guvernamental, nici la nivelul presei nu este subliniată. Elevii de liceu tehnologic finalizează cu un atestat profesional care acum se numește Certificat de Competențe Profesionale, nivel 4. Deci ei absolvă liceul într-o specializare pe care și-au ales-o, mai mult sau mai puțin fiind repartizați și au o diplomă care le conferă posibilitatea să se angajeze în industrie sau la firme pe un post, ei fiind foarte bine calificați pe acel domeniu. Nimeni, absolut nimeni, din păcate nu face o statistică sau nu pomenește de promovabilitatea elevilor la acest atestat profesional și inserția profesională a acestor elevi. Pentru că este de 90% minim, dacă nu mai mult, la noi la liceu, de exemplu, această promovabilitate este de aproape 100%.”

Directorul spune că acești copii își găsesc locuri de muncă bine plătite, sunt apreciați la locul de muncă, iar angajatorii își doresc astfel de tehnicieni.

„Ei termină ca tehnicieni în domeniile pe care le fac. Acest aspect ar trebui văzut ca primordial în finalitatea învățământului liceal tehnologic primordială. Pentru un elev de la Lazăr, de la Goga, de la liceele teoretice, Bacalaureatul este obiectivul numărul 1 pentru că acela este pașaportul cu care intră la facultate. Pentru elevii care vin la liceele tehnologice cu 2 la matematică nu este obiectivul principal Bacalaureatul. Bacul este hai să încercăm să vedem dacă îl luăm. Noi avem și elevi care iau acest examen, cu note mici, dar îl iau și nu se duc la facultate. De ce? Pentru că ei sunt foarte bine primiți și plătiți de către angajator pe baza certificatului de competențe. Noi tot timpul spunem aceste lucruri”, declară directorul de la „Terezianum”.  

Profesorul este de părere că procentajele și clasamentele cu privire la școli sunt absurde și ar trebui să se renunțe la ele definitiv și irevocabil pentru că nu au absolut nicio relevanță.

„Și ar trebui pentru liceele tehnologice să se ia în calcul cele două lucruri care sunt de un milion de ori mai importante pentru părinți. Faptul că ei termină acest învățământ cu un certificat care le atestă calificarea și inserția lor cu succes în piața muncii. Sincer vă spun sunt mândru de elevii mei. De exemplu, în anul trecut școlar am fost singurul liceu tehnologic din județul Sibiu care a luat locul I la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară de la Cluj. Fata este din mediul rural și a terminat anul trecut. D-na decan a primit-o la facultate pe locurile fără plată, cu bursă, deși nu avea medie mare la BAC pentru că și mie mi se pare firesc acest gest, de a lua pe cel mai bun elev pe domeniul lui și să-l aduci la tine la facultate. Iar la clasa a XI-a un băiat a luat locul III la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară. În ultimii zece ani am avut trei locuri I la Olimpiada Națională și din aceștia trei doar fata despre care v-am vorbit a luat bacalaureatul, dar sunt foarte bine pregătiți, bine plătiți și sunt apreciați acolo unde lucrează”, mai spune Marian Solomon.  

Liceul din Cisnădie

O astfel de situație este și la Liceul Tehnologic din Cisnădie. Prof. Dana Raicu, directoarea acestui liceu, explică faptul că în ultimii doi ani nu au avut clase de a VIII-a, drept pentru care elevii nu au susținut Evaluarea Națională. Anul acesta însă, situația se va schimba și pentru ca cei de gimnaziu să poată face față există un  program de pregătire suplimentară. În ceea ce privește promovarea Bacalaureatului directoarea explică mersul lucrurilor la un liceu tehnologic.

„La fel ca în orice alt liceu tehnologic sunt mulți elevi care doresc doar să absolve liceul și să aibă atestatul în meserie, să aibă o calificare. Puțini vor să meargă spre o facultate. Noi am avut anul acesta nouă copii care au susținut acest examen. Au fost mulți față de anii anteriori când aveam câte doi, trei și din promoția care a terminat au promovat patru. Mai avem copii din alte promoții care, cu timpul, realizează importanța bacalaureatului și mai dau câte o probă până reușesc să îl ia”, spune directoarea.

Cu toate acestea, Dana Raicu spune că apreciază efortul pe care acești copii în depun și modul în care colegii ei îi îndrumă.

„Sunt mândră de ei, de absolut toți, pentru că marea lor majoritate sunt din medii defavorizate, unii lucrează din timpul școlii, alții își întrețin chiar familiile și chiar dacă nu sunt cu rezultate așa cum aș fi vrut să fie, efortul lor este vizibil și merită apreciere. Noi facem tot ce ne stă în putință să le fim alături, să le oferim programe de practică remunerate. Ajunși în clasa a-IX-a, acești copii, treptat își dau seama cât de importantă este o specializare și văd că nu sunt tratați ca și muncitori necalificați și nu încep de la zero”, încheie directoarea de la Cisnădie.

Ultima medie cu care s-a intrat în clasa a IX – a

2021

Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” Sibiu

5,49 - Tehnician desenator pentru construcții și instalații

4,47 - Teologie ortodoxă

Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu

5,49 - Tehnician designer mobilă și amenajări interioare

4,97 - Tehnician proiectant CAD

3,94 - Tehnician în silvicultură și exploatări forestiere

Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Sibiu

4,93 - Tehnician mecatronist

Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș

4,62 - Tehnician în activități economice

Liceul Tehnologic Cisnădie

5,25 - Tehnician operator tehnică de calcul

Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni

4,01 - Tehnician în activități economice

2,88 - Filologie

Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică

3,74 - Tehnician operator tehnică de calcul

Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu” Miercurea Sibiului

2,60 - Tehnician în activități de comerț

Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște

4,74 - Tehnician în activități economice

Liceul Teoretic „Gustav Gundisch” Cisnădie

4,26 - Filologie

Lista licee cu promovabilitate scăzută BAC

2020 - iunie-iulie

Liceul Tehnologic Mârșa - 11,11%

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu - 18,42%

Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni - 20,83%

Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu” Miercurea Sibiului - 22,22%

Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică - 30,43%

Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș - 30,77%

2021 - iunie-iulie

Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică - 16,67%

Liceul Tehnologic Cisnădie - 25,93%

Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu - 25,93%

Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș - 26,67%

Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu” Miercurea Sibiului - 27,77%

Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” Sibiu - 27,77%

2021 - august-septembrie

Liceul Tehnologic Cisnădie - 0%

Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș - 8,33%

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu - 17,65%

Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita - 18,75%

Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu” Miercurea Sibiului - 22,22%

Colegiul Tehnic Energetic Sibiu - 23,08%

2022 - iunie-iulie

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu - 14,29%

Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș - 25,00%

Liceul Tehnologic Cisnădie - 26,67%

Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” Sibiu - 26,92%

Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni - 35,29%

Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu - 36,73%

2022 - august-septembrie

Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu - 11,11%

Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș - 12,50%

Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș - 14,29%

Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu - 18,37%

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu - 18,75%

Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică - 20,00%

Foto principală ilustrativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Canaris

Acum 1 an

Aveti dreptate,domnule director !
Raspunde

Unu

Acum 1 an

Colegiul Tehnic Energetic Sibiu - 23,08%, aug sept 2021 Bravo, felicitari conducerii si cadrelor didactice ! Au reusit sa distruca un liceu de elita. Bine facut, treaba nemteasca !
Raspunde

Un pedagog de ... scoala noua

Acum 1 an

N-ar trebui sa mai intre la liceu elevi cu media sub 5! Si n-ar trebui atatea locuri la liceele tehnologice! Scoala profesionala si gata! Ce atata liceu pt. toti fraierii?! Se duc vitei si iasa boi. La profesionala si apoi la munca! Se stie ca nu-i pt. oricine cartea!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 1 an

Dl director al liceului "Terezianum" este imaginea pefectă a carcaletelui român - un *** cu funcție care se crede buricul pământului. Din păcate menține metehnele comuniste bine întipărite atât în mentalitatea dansului cât și în aspect/comportament. De aici și rezultatele, vorba proverbului:"unde nu-i cap vai de picioare". Trist că încă mai sunt oameni cu o gândire atât de limitată chiar neanderthala in funcții de conducere. Poate ar fi mai bine in locația respectivă, daca tot nu sunt performante in educație sa fie mutată o alta școală sau liceu care ar beneficia de acel spațiu într-un mod mai eficient! Dar, probabil că nu se dorește așa ceva , fiind în Romania MERGE SI AȘA!!!

Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Domnul director Solomon a ramas blocat pă legea educatiei din '95, cand poate erau necesare notele acelea la disciplinele respective pentru admiterea la liceu. Nu mai e domnule asa, iar legea aceea nu mai este in vigoare, e una noua acuma, in care intreg invatamantul secundar superior (liceu/profesioanala) e obligatoriu, de prin 2019. Ehe... e greu si pentru elevi, e greu si pentru directori, de fapt, la toti ni' greu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus