Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

A murit Cristina, fata de 15 ani din Spania, implicată în accidentul de duminică. Rudele au fost de acord cu prelevarea organelor

A murit Cristina, fata de 15 ani din Spania, implicată în accidentul de duminică. Rudele au fost de acord cu prelevarea organelor

Astăzi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, a avut loc o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 15 de ani, cetățean străin, aflată în moarte cerebrală, anunță reprezentanții spitalului. Surse oficiale au confirmat pentru Turnul Sfatului că este vorba despre adolescenta din accidentul de la Hula Bradului, singura din mașina în care se afla familia din Spania, care a fost dusă la spital în viață, deși în stare foarte gravă. Din păcate, fata a fost declarată în moarte cerebrală și familia a fost de acord să i se doneze inima, plămânii, rinichii, ficatul precum și țesutul osos și corneea.

Citește și: „Un cuplu din Gran Canaria și fiica lor de 21 de ani sunt persoanele care au murit în accidentul de la Hula Bradului, de duminică. Părinții au venit să-și viziteze fiica, aflată în Sibiu cu o bursă Erasmus”

Fata, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Din nefericire, traumatismele incompatibile cu viața au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potențial donator de organe.

Ca urmare, echipa medicilor din Secția Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare, s-a mobilizat cu rapiditate și a demarat procedurile legale în vederea prelevării sub coordonarea medicului șef al Secției, Conf.univ.dr. Mihai Sava care are calitatea de „key donation person”, identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.

Aceasta este a treia prelevare de organe realizată în acest an în cadrul unități sanitare din Sibiu, după cele din lunile mai și octombrie. Procesul de prelevare a început în cursul nopții, în jurul orei 01.00 și s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, rinichii, ficatul precum și țesut osos și corneea.

Un rol esențial în derularea procesului au avut Dr. Alina Bereanu - medic primar ATI, locțiitorul coordonatorului local de transplant și Dr. Ioana Codru, medic primar ATI., care are la rândul său calitatea de  locțiitor al „key donation person” în cadrul programului. Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientei de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, sprijinit în discuțiile cu familia de către Dr. Raluca Drăgulescu, medic specialist ATI. După obținerea acordului, au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.  

Organe prelevate de echipe din Germania, Elveția și România

La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania și Elveția.

Citește și: Actualizare: A fost declarat și al treilea deces în accidentul de la Hula Bradului. Este o tănără de 20 de ani

Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. De cordul și plămânii donatoarei vor beneficia pacienți din Germania și Elveția, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant, care a autorizat procedurile.

Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan - Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor și țesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic șef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învățat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie și bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferință, de a ajuta pacienți a căror viață atârnă de un fir de ață, de o speranță. Și iată că această speranță prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienți care nu mai pot fi salvați, dar dau șansa la viață altor oameni. Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie încărcătura emoțională și importanța unui astfel de proces. Mulțumesc, în numele pacienților și echipei de medici, aparținătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulțumesc echipei medicale de la Sibiu și echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid și sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Sursa foto: Spitalul Județean

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

N-ai ce le face. Urca la volan precum maimutele fara sa constientizeze ce inseamna o masina.
Raspunde

Pacat de asa un suflet tanar.

Acum 1 an

Mor copii pentru prostia batranilor.
Raspunde

Justi

Acum 1 an

Pacat de ea, si de familia distrusa. Condoleante familiei. Cuvintele sunt de prisos ;(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus