Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Bugetul Sibiului în 2023, mai mic decât în ultimii 2 ani. Astrid Fodor: „Este generos”. Principalele investiții așteptate

Bugetul Sibiului în 2023, mai mic decât în ultimii 2 ani. Astrid Fodor: „Este generos”. Principalele investiții așteptate

„Un buget generos” va avea municipiul Sibiu și în 2023, anunță primarul Astrid Fodor. Primăria a publicatul proiectul de buget din acest an, în care veniturile sunt mai mici decât cele de anul trecut, dar în care nu sunt incluse proiectele aprobate spre finanțare din PNRR pentru care nu au fost semnate contractele de finanțare. Aproape o treime din buget este destinat domeniului „Infrastructură și mobilitate - peste 254 de milioane de lei.

Primăria Sibiu a publicat propunerea de buget local pentru acest an pentru dezbaterii publice. „Bugetul Sibiului este generos și anul acesta, însumând 846,27 milioane de lei și permițându-ne astfel să continuăm dezvoltarea orașului. Subliniez că bugetul nu include la această dată proiectele aprobate spre finanțare din PNRR pentru care nu au fost semnate contractele de finanțare și astfel nu le putem prevedea deocamdată în lista de investiții. Valorile acestora vor fi adăugate în buget pe măsură ce semnăm contractele. De altfel, una dintre direcțiile pe care ne vom concentra anul acesta va fi atragerea de fonduri europene și depunerea de proiecte, această resursă financiară suplimentând consistent veniturile proprii ale Municipiului din care finanțăm investiții”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, printr-un comunicat de presă.

Spre comparație, anul trecut propunerea de buget a mun. Sibiu a fost de aproximativ un miliard de lei sau mai exact 955 de milioane de lei - fără sumele repartizate de către Consiliul Județean și Administrația Finanțelor Publice a județului. Bugetul în 2022 era apropiat de cel preconizat la începutul anului 2021, când valoarea estimată era de 954 de milioane de lei.

Infrastructură și Mobilitate” este domeniul care va primi cea mai mare atenție financiară din partea administrației locale, 30% sau 254,1 milioane de lei fiind prevăzuți în proiectul de buget. Printre lucrările improtante pe care le anunță primăria se numără finalizarea reparațiilor capitale în zona de blocuri Terezian, extinderea și reabilitarea podului de pe șoseaua Alba Iulia, precum și reabilitarea drumului vechi din stațiunea Păltiniș. Printre lucrările contractate pentru care urmează să înceapă execuția este menționată modernizarea și extinderea străzii Viitorului, în zona podului CFR. Pentru viabilizarea cartierului Veteranilor (zona 1), precum și pentru reabilitarea străzilor Bruxelles și Varșovia și a străzilor de pământ Irisului, Lavandei, Dafinului și Marburg primăria promite că în acest an urmează să fie contractată execuția lucrărilor, iar pentru o serie de alte lucrări - să fie elaborată documentațiile tehnico-economice - dintre acestea menționăm crearea drumului de legătură între strada Intrarea Arieșului și Calea Dumbrăvii, crearea unui drum de legătură între cartierele Tineretului, Veterailor și Calea Șurii Mari, modernizarea zonei străzii Muncel (rampa Ștefan cel Mare), construcția parcării supraetajate din Vasile Aaron și reparația capitală a podului MariaTereza.

În ceea ce privește mobilitatea alternativă, pentru acest an se află în curs de execuție amenajarea traseului pentru bicicliști de-a lungul malurilor râului Cibin, între strada Maramureșului și centura ocolitoare, precum și stațiile de încărcare a autovehiculelor electrice.

Educației” îi sunt alocate din bugetul local, conform propunerii Primăriei, 14% sau aproape 120 de milioane de lei. Principala lucrare care se află în execuție este menționată extinderea școlii „N. Iorga” și construcția unei săli de sport. În propunerea de buget se mai menționează construcția noului Liceu de Artă (după încheierea proceselor aflate pe rol), dar și contractarea execuției lucrărilor pentru trei creșe (strada Viitorului, Calea Poplăcii și Ovăzului), finanțate prin CNI, reabilitarea pentru eficiență energetică a clădirii școlii gimnaziale nr. 25, „ N. Iorga” și a grădiniței Elefănțelul Curios, precum și amenajarea unei curți/teren de sport la Liceul tehnologic de Industrie Alimentară Terezianum, Școala nr. 8 și la Școala „Regina Maria”.

„În acest capitol sunt incluse și lucrări de reparații și achiziții de dotări, precum și alocări pentru burse și pentru premierea elevilor cu rezultate la concursurile școlare în valoare totală de 15,54 milioane lei. Precizăm că documentația tehnică pentru construcția unei creșe și a unei grădinițe în Piața Cluj și extinderea școlii nr. 4 sunt finalizate și urmează să fie depuse cu prioritate în cadrul Programului Operațional Regional, imediat ce se deschid liniile de finanțare”, mențioenază Primăria în comunicat.

Al treilea capitol este „Sport, cultură și spații verzi”, pentru care vor fi alocate peste 121 de milioane de lei. Potrivit autorităților locale, în curs de finalizare se află finalizarea spațiului multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gusțerița, pe str. Podului; crearea parcului în zona Tilișca și amenajarea spațiului de agrement și sport în zona Obor.

Pentru proiectele Gușterland și Art Parc Cetățenii ar urma să fie contractată execuția lucrărilor, iar pentru amenajarea parcului Sub Arini, a zonei verzi cuprinse între str. Avrig și str. Ludoș și a parcului Astra, precum și amenajarea de terenuri de sport în stațiunea Păltiniș - elaborate documentațiile tehnico-economice.

„Pe lângă acestea, Primăria Sibiu va asigura bugetul necesar funcționării instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru copii și tineret Gong și Casa de Cultură a Municipiului. De asemenea, va continua și anul acesta să finanțeze evenimentele orașului, suma totală propusă a fi alocată pentru susținerea acestor proiecte fiind de 19,6 milioane lei, din care:

Agenda Culturală – 5.500.000 lei
Finanțarea activităților sportive  – 10.000.000 lei
Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 300.000 lei
Fondul destinat activităților pentru tineret:
- Agenda pentru tineret – 300.000 lei

- Agenda educațională – 500.000 lei

- Alte activități de tineret – 700.000 lei 

Agenda Sănătății – 2.000.000 lei
Agenda Comunității – 300.000 lei

La acestea se adaugă sumele care vor fi decontate în anul 2022 aferente proiectelor desfășurate în anul 2022 în valoare de 3,6 milioane de lei”, mai explică reprezentanții Primăriei.

Ultimul mare capitol al bugetului se referă la „alte obiective de interes public” - 16% sau aproape „138 milioane de lei). Aici este menționată lucrarea în curs de executare care ține de modernizarea sistemului de iluminat din municipiu, cu lămpi LED și conectarea acestuia la sistemul de comandă și control la distanță (telegestiune). În acest an mai urmează să fie contractate lucrările de reabilitare interioară a sediului Primăriei de pe Bulevardul Victoriei și înlocuirea tâmplăriei în sediul instituției din Piața Mare și elaborate documentațiile tehnico-economice pentru actualizarea PUZ al Sibiului, a unui PUZ CP pentru Piața Mare și Piața Mică sau crearea unui parc fotovoltaic sau amenajarea unui cimitir pentru animale de companie.

Principalele venituri și cheltuieli ale Primăriei Sibiu

Potrivit proiectului de buget, principalele surse de venit ale Primăriei sunt din cotele, sumele defalcate din impozitul pe venit – 347,3 milioane lei și sumele primite de la UE în contul plăților efectuate – aproape 117 milioane lei. Totodată, 91,3 milioane de lei sunt încasați din impozite și taxe pe proprietate, 65,2 milioane de lei reprezinte sume defalcate din TVA, 24,8 milioane de lei din taxa pe utilizarea bunurilor, iar 36,4 milioane de lei reprezinte „diverse venituri”, îndemnând vărsăminte din veniturile sau disponibilitățile instituțiilor publice, taxe speciale și altele. De asemenea, aproape 43 de milioane de lei reprezintă subvenții din bugetul de stat.

Excedentul bugetar la începutul anului 2023 este de 86,8 milioane de lei.

De partea cealaltă, la „Cheltuieli”, cea mai mare sumă e la Transporturi – 254,1 milioane lei. Urmează serviciile și dezvoltarea publică, locuințe – 137,8 milioane de lei, cultura, religia, sport și tineret – 121,7 milioane de lei; învățământ – 119,7 milioane de lei; protecția mediului – 60,1 milioane lei; asistența socială, alocații, pensii, ajutoare și indemnizații – 52,4 milioane de lei; autorități executive – 48,4 milioane de lei; apărare, ordine publică și siguranță națională – 16,2 milioane de lei; sănătatea – 12,7 milioane de lei și „alte servicii publice generale” – 15,7 milioane de lei.

Propunerea de buget și o sinteză a principalelor informații din acesta pot fi consultate AICI. Cei interesați pot transmite sugestii sau întrebări în format electronic pe [email protected] până în data de 26 ianuarie 2023.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

Eminescu

Acum 1 an

nici de photoshop nu a mai fost buget
Raspunde

Finally

Acum 1 an

:):) :)
Raspunde

O mandolina

Acum 1 an

Asteptam anul 2024 sa scapam de acest primar si de cei de la consiliul judetean.
Raspunde

Emila

Acum 1 an

Aștepți degeaba, nu vor fi înlocuiți de comuniști.
Raspunde

@Emilia

Acum 1 an

Si de cine ai vrea tu mai Emilia sa fie inlocuiti? De vasnicii #rezist , de USR-isti cei plini de spume la gura si de graba inghesuiti la ciordit bani publici? Sau de (H)AUR-isti urlatori la orice doar de dragul de a urla? Asta cu comunistii imi arata inca o data cat de ingramadite sunt putinele tale ideii :)))))))))))))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 1 an

Nu vă mai văitați atât. Unde locuiesc în străinătate, nu s-au făcut în 15 ani cât s-a făcut într-un an în Sibiu.
Raspunde

Vadim

Acum 1 an

Probabil ca aia au terminat demul ce noi abia acum incepem...
Raspunde

Doru

Acum 1 an

Perfect,in sfarsit incepe constructia Aqua Parcului pe care il asteapta tot orasul de mai bine de 10 ani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

SalimDream

Acum 1 an

Decât să platesc 300 lei lunar pe combustibil mai bine aș da banii ăștia contributie la crearea unei rețele de piste de bicicletă acoperite pentru vremea urâtă.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

te doare tare?
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Sa nu uitati sa dati lucrarile firmelor etalon din oras, nsa egal ,pamant srl ,coco a si alte citeva ! Asa se impart banii echitabil intre bpgatii din marginime ! Iar calitatea lucrarilor va fi de vis sau de cosmar!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Un CIMITIR pentru animale de companie lipsea în Sibiu! Probabil urmează o biserică ecumenică pentru asemenea animale. De ce nu și pentru câinii comunitari! Oare cât va fi ,,locul de VECI”?
Raspunde

Bruno

Acum 1 an

se vede ca nu ai animal de companie. daca ai, cand termina cu viata asta, il arunci la rezidual langa alte deseuri ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus