Duminică,
17.08.2025
Cer Senin
Acum
18°C

Care sunt beneficiile consumului de cacao

Care sunt beneficiile consumului de cacao

Iubesc cacaoa.

Practic am redescoperit-o de câțiva ani și îmi aducea aminte de momentele din copilărie când bunica îmi punea două linguri de cacao cu un pic de zahăr, le amesteca bine - bine apoi turna lapte călduț de vacă, proaspăt muls peste - era ceva plin de semnificație pentru mine atunci.

Vremea a trecut și bunica a înlocuit cacaoa clasică cu cea prelucrată cu zahăr din comerț… de atunci lucrurile s-au schimbat și am refuzat să mai savurez acea “cacao”. Cumva nu mai găseam gustul amărui dulceag care mă pasiona.

Sunt aici să îți vorbesc concret despre ce benefiii poate avea cacao și pentru tine, nu despre amintirile mele din copilărie.

Pe scurt, acest aliment minune scade inflamatia, îmbunătățește sănătatea inimii, a creierului, susține reglarea tensiunii arteriale și a glicemiei și ajută în lupta cu kilogramele în plus.

Îți scriu astăzi pentru încă mă bucur de o cacao pură, organică aproape zilnic. Ea a fost prima dată folosită de civilizația Maya în America Centrală, fiind adusă în Europa de spanioli în secolul 16.

Cum se obține cacao?

1. Semințele de cacao sunt culese din fructele de cacao.

2. Se fermentează apoi aceste semințe, pentru câteva zile.

3. După fermentație semințele de cacao sunt uscate la soare sau în cuptoare.

4. Aceste semințe sunt apoi prăjite pentru extra aromă și pentru a mai reduce gustul amar.

5. Sunt măcinate apoi într-un malaxor și se obține pasta de cacao. Această pastă se presează pentru a separa untul de masă de cacao. Masa de cacao rămasă se macină foarte fin și astfel se obține pudra de cacao.

Când spun cacao, mulți se gândesc la ciocolată. Însă cacao este “capabilă” de mult mai mult.

1. Cacao este bogată în polifenoli. Datorită acestora reduce inflamația și scade colesterolul. Cu cât procesăm mai mult cacao, cu atât scade conținutul de polifenoli.

2. Conține flavanol, un antioxidant valoros care protejează celulele împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.  Aceștia mai au de asemenea beneficii pentru sănătatea cardiovasculară deorece reduc tensiunea arterială, îmbunătățesc fluxul sangvin, reduc inflamatia și îmbunătățec sensibiliatatea la insulină.

3. Îmbunătățește starea de spirit și alungă depresia. Aceasta tot datorită flavanolilor, a conversiei triptofanului în serotonină și pur și simplu prin plăcerea senzorială de a mânca ciocolată. Fie că îți vine sau nu să crezi aceste afirmații există cercetare în acest sens.

4. Ajută la controlul greutății. Poate părea surprinzător, însă așa este.  După ce consumi puțină cacao ai o senzație de sățietate.  Este o certitudine că produsele bogate în cacao sunt asociate cu o greutate mică.

5. Este ușor de introdus în dieta ta. În funcție de obiectivul pe care îl ai se recomandă un anumit consum. Important este să consumi cacao cât mai puțin procesată pentru a beneficia de toate aceste beneficii.

Poți folosi cacao pudră pe care să o adaugi în diverse preparate sau băuturi. De asemenea, poți opta pentru ciocolată neagră, însă atenție, să alegi o ciocolată de calitate.

Cacaoa este un produs cu care cred eu, lumea din jurul nostru arată altfel. Gândește-te cum ar fi o lume fără cacao?

Și în încheiere cacao nu înseamnă doar ciocolată. Cacao înseamnă și ciocolată neagră, însă mare atenție când folosiți produsele procesate din cacao pentru că acestea pe lângă acest super aliment mai conțin zahăr, grăsimi și pot fi foarte calorice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 5463

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus