Duminică,
17.08.2025
Cer Senin
Acum
18°C

De ce este sănătos humusul

De ce este sănătos humusul

Este sănătos să mănânci hummus?

Când vorbesc despre hummus recunosc că sunt de a dreptul pasionată. Este preparatul meu preferat și l-aș pune oriune lângă orice. Îmi  place pentru că are un conținut proteic crescut.

CUM SE FACE?

Hummusul este o pastă de năut tradițională în bucătăria arabă care se face din năut fiert, pastă de susan- tahini și alte ingrediente precum ulei de măsline, usturoi, suc de lămâie și diverse condimente.

Practic se fierbe bine nautul și se amestecă cu restul ingredientelor într-un blender până se obține o pastă fină și omogenă. În cazul în care îți dorești o anumită consitență poți adaugă puțină apă.

Există numeroase variații de hummus, prin adăugarea de ingrediente suplimentare cum ar fi sfeclă roșie fiartă, ardei copt, mărar, ardei iute, curry, etc.

CUM SE SERVEȘTE?

Are o textura cremoasa și o aromă bogată. Poți să îl servești ca și gustare cu diverse legume sau ca sos însoțitor pentru diverse preparate. Chiar și dressingul pentru salate făcut cu o lingură de hummus mi se pare absolut delicios.

Poți să fii extrem de creativ  cu acest preparat. Cel mai des îl folosesc în loc de clasica brânză tartinabilă pentru sendvișurile copiilor, dar iasă și niște tortilla extraordinare cu el.

Acompaniat de multe alte legume îl servesc ca și garnitură lângă carne sau pur și simplu când îmi doresc o masă vegetariană mă folosesc de el că fiind elementul principal în farfurie.

CE MAI ÎMI PLACE …

1. Are un conținut nutrițional interesant:

100 grame hummus are:

  • 177 Calorii
  • 20 g glucide
  • 4 g proteine
  • 6 g grăsime
  • 4 g fibre

Pe lângă acestea el mai vine cu o serie de micronutrienti precum  fier, zinc, acid folic, etc.

2. Este un alimnet anti-inflamator. Multe persoane se confruntă cu inflamație cronică, iar ingredientele hummusului precum uleiul de măsline sau tahini ajută la scăderea acestei inflamații. De asemenea încurajând consumul de  hummus s-ar putea să ne simțim mai sătui, evitând astfel alte mese nesănătoase și care nu ne servesc.

3. Susține digestia datorită conținutului de fibre, dar ajută și la susținerea microflorei intestinale.Fibrele din hummus ajută la obținerea acizilor grași cu lanț scurt în intestin, care reprezintă un bebeficiu major pentru un colon sănătos.  Acidul butiric care rezultă în urmă descompunerii fibrelor este un miracol pentru sănătatea intestinală.

4. Susține o glicemie constantă. Principalul ingredient al hummusului, năutul are un index glicemic mic. Alimentele cu un index glicemic crescut sunt digerate rapid ceea ce duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.  Alimentele care au un index glicemic mai mic sunt digerate și absorbite mai ușor de organism, astfel încât glicemia crește și scade apoi ușor.  Năutul este bogat în fibre și amidon care încetinește digestia carbohidraților.

5. Ajută la pierderea kilogramelor în plus. O dietă care va include hummus va favoriza slăbirea și atunci când consumăm hummus avem tentința să facem alegeri mai sănătoase.

6. Ideal pentru cei care se confruntă cu diferite alergii sau intoleranțe. Nu conține gluten, lactoză, asta îl face un preparat de adăugat în meniul celor care se confruntă cu intolerante la lactoză, cu sensibilitate la gluten.

Atenție pentru cei care acuză disconfort digestiv sau sindrom de intestin iritabil sau cei care urmează o dietă scăzută în FODMAPuri, hummusul nu este deloc o alegere inspirată.

Pentru mine hummusul reprezintă o alegere excelentă și foarte rapidă când îmi doresc mese care să servească obiectivului meu nutrițional. Am uită să va spun că merge foarte bine și păstrat la frigider câteva zile.

Și da, la final am uitat să menționez că este o diferența foarte mare între hummusul făcut acasă și hummusul din comerț, însă asta va povestesc cu altă ocazie.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

12 comentarii

Auditorul gurmand..

Acum 2 ani

Mici secrete...pasati-l(ma rog,'blenduiti' in romgleza) cat mai mult,cca 5 min.Dupa ce pun tahini,zeama lamaie,sare,ulei masline ,etc inca 3 min.Nu aruncati zeama in care a fiert sau din conserva in care a stat,pe aceea o folositi pentru a ajunge la consistenta dorita.La final,o lingura de iaurt bun face diferenta.Deasupra sumac si boia iute.Lipii arabesti musai sau cele de pe la Lidl..Merge foarte bine si o salata de patrunjel (tabouleh)...
Raspunde

Luminita

Acum 2 ani

Da, si ? Fara pita alba nu poti manca asa ca.......................
Raspunde

Adina

Acum 2 ani

Îl poți mânca cu ardei gras, tije de țelină, morcov felii subțiri, sfeclă roșie felii.
Raspunde

Newman

Acum 2 ani

Dar fasolea frecata nu este buna?
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 2 ani

Cu oie.Si telemeaua.Ceaun.S-atat.
Raspunde

Flo

Acum 2 ani

exact la asta ma gandeam in timp ce citeam articolul :))) ... completez doar și cu gogonele sau varza murată (iam, iam...)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 ani

Ba da, dar articolul este despre humus
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

N-am stat sa citesc tot articolul, dar ati spus ca hummus-ul are continut proteic crescut, apoi la declaratia nutritonala vedem ca cea mai mare concentratie este de glucide (20g per 100g produs). Deci...nu are o concentratie chiar atat de mare de proteine, 4% este chiar putin. Plus ca punctul 5 e complet fals, un produs cu o concentratie calorica atat de mare 177 kCal pe suta de grame nu prea are cum sa ajute la "slabit". Deasemenea, la o scurta cautate pe "gugal" putem observa ca declaratia nutritionala mentionata de dvs. este complet arbitrara si ati fi trebuit sa mentionati acest lucru ca si pretins "antrenor de sanatate". Pe scurt, in functie de reteta aleasa pentru preparare si proportia de ingrediente, continutul caloric al unei sute de grame de hummus poate varia semnificativ. Ce este cert este ca NU este un preparat renumit pentru continutul proteic si nu prea ar trebui inclus intr-o dieta de "slabit" datorita continutului caloric ridicat si datorita faptului ca este greu de controlat exact proportia de ingrediente folosita (mai ales daca e sa cumparam hummus gata preparat din comert).
Raspunde

Mihai Tanase

Acum 2 ani

"Poți să îl servești ca ȘI gustare cu diverse legume sau ca sos însoțitor pentru diverse preparate." Poate fi servit ca ȘI ce altceva decât ca sos sau cu diverse legume ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 ani

Nu se face cu ulei de măsline, puneți ulei de floarea soarelui
Raspunde

Luminita

Acum 2 ani

ba da, numai cu ulei de masline
Raspunde

Flo

Acum 2 ani

Mai merge si cu ulei de rapiță sau de in :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus