Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
7°C

Noul PUG al Sibiului modifică numărul locurilor de parcare obligatorii pentru fiecare bloc

Noul PUG al Sibiului modifică numărul locurilor de parcare obligatorii pentru fiecare bloc

Viitoarele ansambluri rezidențiale din Sibiu vor fi obligate să respecte un anumit număr de locuri de parcare pe apartament în funcție de zonă. Dacă în prezent acest număr este egal peste tot, adică 1,5 locuri de parcare la apartament în cazul locuințelor colective, în viitor numărul locurilor de parcare va depinde de zona în care va fi construit blocul: în zona centrală se ajunge și la un loc la două apartamente, iar spre periferii coeficientul se apropie de două locuri pe apartament.

Dezbaterea cu privire la viitorul Plan Urbanistic General (PUG) al Sibiului începe să prindă turații, după ce celor mai cunoscuți arhitecți sibieni li s-a adus la cunoștință câteva schițe din viitorul document. Mai exact, este vorba de Regulamentul Local de Urbanism (RLU), parte a PUG, unul dintre documentele esențiale care stă la baza dezvoltării urbane a orașelor.

Primele informații despre acest regulament au fost prezentate la începutul acestei luni, la Primărie. Turnul Sfatului a intrat în posesia documentelor prezentate arhitecților sibieni. Într-un articol anterior am scris despre principalele prevederi asupra cărora aceștia au atras atenția: majorarea coeficientului de utilizare a terenului (CUT) și extinderea zonei intravilan.

Un alt aspect important al RLU ține de locurile de parcare din oraș. Dacă în actualul regulament acestui domeniu îi sunt destinate trei pagini, atunci în viitorul RLU informațiile despre asigurarea numărului de locuri de parcare se întinde pe opt pagini, fiind structurate într-un tabel.

Importanța subiectului vine în contextul în care în aprilie 2023 primarul Astrid Fodor anunța că Primăria pregătește un regulament pentru parcările din Sibiu, inclusiv a celor din cartiere. „Mi-aș dori să intrăm în luna iunie cu el în dezbatere publică. Mai trebuie niște aspecte clarificate cu cel care a lucrat la acest proiect. Cele mai multe servicii l-au analizat, au venit cu puncte de vedere, vom face o centralizare (...) Vom intra și în cartiere, cu închirierea spațiului. Nu e legat numai de parcările pe stradă. Este un regulament care reglementează tot ceea ce înseamnă parcarea în mun. Sibiu”, a spus primarul.

Citește și: Primăria pregătește un regulament pentru parcările din Sibiu, inclusiv a celor din cartiere. Fodor: „Suntem în stadiul final”

Este important de menționat că numărul locurilor de parcare trebuie asigurate în funcție de tipul de funcțiune al clădirilor. Spre exemplu, locuințe, clădiri cu funcțiuni administrative, instituții de cult, de învățământ, centre comerciale, clădiri cu funcțiuni industriale etc.

În actualul RLU scrie că pentru locuinţe individuale (unifamiliale) se vor asigura „două locuri de parcare, dintre care cel puţin unul încorporat în volumul clădirii principale sau într-un garaj”. În ceea ce privește locuinţele colective (multifamiliale), actualele reguli prevăd „1,5 locuri de parcare la apartament, dar nu mai puţin de un loc la 100 mp din SCD”. SCD se referă la suprafața construită desfășurată.

Sibiul, împărțit în patru zone

Elaboratorii viitorului PUG, respectiv a RLU au împărțit municipiul Sibiu în patru zone: Zona inelului central, Zona inelului 1, Zona inelului 2 și Zona inelului 3.

 

Acestea cuprind zonele construite protejate, precum și toate unitățile teritoriale de referință:

Astfel, în funcție de aceste zone numărul locurilor de parcare este propus diferit, spre deosebire de reglementarea din prezent, care impune minim 1,5 locuri la un apartament.

Pentru locuințele individuale (unifamiliale) acestea se propun în felul următor:

Inelul central – 1 loc de parcare;

Inelul 1 - 2 locuri de parcare, din care minim unul va fi înglobat în volumul clădirii de locuit;

Inelul 2 - 2 locuri de parcare, din care minim unul va fi înglobat în volumul clădirii de locuit;

Inelul 3 - 2 locuri de parcare, din care minim unul va fi înglobat în volumul clădirii de locuit.

 

Pentru locuințele colective (multifamiliale), propunerea este următoarea:

Inelul central – 1 loc pentru fiecare 2 unități locative, dar nu mai puțin de un loc la 100 mp SU (suprafața utilă);

Inelul 1 – 1,3 locuri de parcare pe unitate locativă, dar nu mai puțin de un loc la 100 mp SU;

Inelul 2 – se adaugă 1 loc de parcare pentru fiecare 4 unități locative față de prevederea inelului anterior; dar nu mai puțin de un loc la 100 mp SU;

Inelul 3 – se adaugă 1 loc de parcare pentru fiecare 3 unități locative față de prevederea inelului anterior; dar nu mai puțin de un loc la 100 mp SU;

 

Pentru un calcul mai clar, în prezent, conform actualului RLU, la 100 de apartamente trebuie să se asigure 150 locuri de parcare, indiferent de zonă.

Conform noului regulament, acestea vor trebui să respecte următorul raport:

100 ap. = 50 locuri (inelul central) = 0,5 locuri/apartament

100 ap. = 130 locuri (inelul 1) = 1,3 locuri/apartament

100 ap. = 155 locuri (inelul 2) = 1,5 locuri/apartament

100 ap. = 188 locuri (inelul 3) = 1,9 locuri/apartament

Totodată, în noul regulament se menționează, pentru toate clădirile de locuințe colective, despre obligativitatea asigurării numărului minim de locuri de parcare dotate cu echipamente de încărcare a vehiculelor electrice: nu mai puțin de un loc pentru fiecare nivel al clădirii, destinat locuirii. 

De asemenea, dacă în prezent, în RLU scrie că „se vor asigura locuri de parcare subterane sau în garaje în proporţie minimă de 60% din totalul de locuri de parcare necesare”, în noul document acest coeficient „se recomandă (...)”.

Amenajarea locurilor pentru biciclete, obligatorii

Tot pentru zonele de locuințe dezvoltatorii ar putea fi obligați să asigure și locuri de parcare pentru biciclete. Prevederea din prezent menționează că „pentru clădiri cu mai mult decât 6 apartamente se va sigura un spațiu închis şi acoperit şi ușor accesibil destinat depozitării bicicletelor, integrat clădirii principale sau într-o construcție anexă, cu capacitate minimă de 2 biciclete pentru fiecare apartament”.

În viitor, acest lucru se propune a fi reglementat pentru fiecare zonă a orașului diferit. Astfel, pentru inelul central, condiția va fi de 1 bicicletă pentru fiecare unitate asigurate într-un spațiu închis și acoperit și ușor accesibil destinat depozitării bicicletelor, integrat clădirii principale sau într-o construcție nouă. Pentru zona inelelor 1 și 2 este menționat „1,2 biciclete pentru fiecare unitate...”, iar pentru inelul 3 – „1,5 biciclete pentru fiecare unitate...”.

1,5 m de zonă verde pentru fiecare loc de parcare

În cazul zonelor din inelele 2 și 3, dacă toate locurile de parcare vor fi asigurare la nivelul solului (parcări de suprafață), atunci în paralele cu aceasta se va suplimenta suprafața verde asigurată pe lot cu 1,5 mp de zonă verde amenajată pentru fiecare loc de parcare – modificare ce nu va putea fi modificată prin PUZ.

Locurile de parcare pentru funcționari

Prin noul RLU se propune și o altă modalitate de calcul a locurilor de parcare pentru funcționari, adică pentru clădirile cu funcțiuni administrative. Astfel, în loc de un loc de parcare la 60 mp, plus un spor minim pentru persoane externe (un loc de parcare la 120 mp din SCD pentru clădiri ale administrației publice și sedii financiar bancare sau un loc de parcare la 300 mp SCD pentru restul funcțiunilor); în noul RLU se propune - în cazul sediilor Primăriei, CJ Sibiu și a Prefecturii - 1 loc de parcare pentru fiecare 30 de angajați pentru inelul central, 1,5 locuri pentru fiecare 40 de angajați în zonele inelelor 1 și 2 și 2 locuri pentru fiecare 40 de angajați în inelul 3.

În cazul sediilor de sindicate, culte, fundații, ONG-uri, sedii de partid ar fi vorba de 1,5 locuri de parcare pentru fiecare 30 de angajați pe tot teritoriul orașului, iar pentru sediile firmelor, de agenții sau regii autonomie – un loc de parcare pentru fiecare 90 mp din SCD în inelul central și inelul 1 sau un loc de parcare pentru fiecare 60 mp din SCD în inele 2 și 3.

Și pentru aceste tipuri de clădiri vor trebui prevăzute locuri pentru biciclete: una la 20 de angajați pentru toate categoriile de funcțiuni.

 

Amintim că în prezent, în Sibiu se lucrează după PUG-ul adoptat în anul 2011, când primar era Klaus Iohannis. În 2021, acesta a fot prelungit.

Citește și: Sibiul a rămas în urbanismul gol

Noul PUG, în baza unui contract de 5 milioane de lei, este elaborat de o asociere condusă de Daedalus Proiect SRL, din Cisnădie, compusă din arhitecți care au girat din punct de vedere urbanistic, printre altele, mare parte din ceea ce reprezintă acum cartierul Arhitecților din Cisnădie. Din asociere mai fac parte Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și compania Intergraph Computer Services SRL.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Unsibian

Acum 3 luni

Incredibil, cei cu măcelul din Arhitecților fac puz-ul Sibiului. Nu înțeleg cum se poate face un puz in care practic prevederile referitoare la locurile de parcare sunt mai proaste ca precedentul PUZ.
Raspunde

Eu

Acum 3 luni

Hello
Raspunde

Vinitura

Acum 3 luni

Absolut delicios , zicem ca nu incurajam masinile in centru dar tocmai acolo nu obligam pe cei ce fac blocuri noi sa ofere locuri de parcare. Unde o sa se parcheze cei care cumpara in centru pentru ca bani de 2 masini sigur o sa aiba? Trageti tare doamna primar pentru domnul keul , ca inca nu a dezvoltat sibiul corespunzator , e prea mult spatiu verde si mai e loc pe trotuare pentru masini.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jeni Hambasan Arhitecti

Acum 3 luni

Se impune demolarea majoritatii zonelor de case si sa se construiasca ansamble rezidentiale! Gata cu fiecare mare proprietar pe terenul nostru al sibienilor! Nu e corect, noi am ridicat acest oras economic, ani de zile teamlideri la banda si acum nu avem unde sta din cauza la astia cu case care se intind de zici ca sunt mari sefi! Nu va convine, mergeti la tara! Sibiul are nevoie de blocuri frumoase, mandre si inalte, nu de ciudati cu case si biciclete! Cine vrea parc sa mearga la curmatura unde iesim cu familile la gratar sa sarbatorim dragostea de tara! Prea mult isi bate joc primaria saseasca de munca noastra si de miliardele care le platim la impozite!
Raspunde

Apolodor

Acum 3 luni

Totuşi, Turnul Sfatului, un şortcat cătră "documentul în lucru spre analiză internă" nu binevoiţi a ne da? Sau sunt documente clasificate? WikiLeaks are date?
Raspunde

Lucian

Acum 3 luni

Trebuie 2 locuri pt fiecare locuinta. De ce ne mințim singuri. Îi bataie de joc, unde credeti ca se vor parca masinile fara loc de parcare ?? Asa apar masinile parcate aiurea peste tot dar aici cred ca primaria vrea sa incaseze bani din amenzi. Nu va este rusine ca si primarie. De ce nu colaborati cu RAR sa vedeti ca masinile sunt in creștere si nu in scadere. Rusineeee
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus