Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Rezultatele analizei scrisorii lui Vlad Țepeș, ținută la Sibiu: Domnitorul suferea de hemolacrie, o boală care îl făcea să aibă lacrimi amestecate cu sânge

Rezultatele analizei scrisorii lui Vlad Țepeș, ținută la Sibiu: Domnitorul suferea de hemolacrie, o boală care îl făcea să aibă lacrimi amestecate cu sânge

Testarea unei scrisori scrisă de domnitorul Vlad Țepeș, dar și alte documente scrise de către acesta, despre care Turnul Sfatului a mai scris în noiembrie 2022, arată că domnitorul ar fi avut o afecțiune denumită hemolacrie, care făcea ca lacrimile sale să fie amestecate cu sânge, se precizează în lucrarea semnată de mai mulți specialiști în Analytical Chemistry și intitulată ”Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry”.

O echipă de cercetători în domeniul chimiei de la Universitatea din Catania, SpringStyle Tech Design Ltd, Arhivele Naționale ale României și Politecnico di Milano, Via Mancinelli, a găsit dovezi care sugerează că Vlad Țepeș, ar fi putut suferi de o serie de afecțiuni, inclusiv una care l-ar fi putut face pe celebrul prinț să plângă lacrimi amestecate cu sânge, notează publicația. În lucrarea lor publicată în revista Analytical Chemistry, grupul descrie analiza proteinelor și peptidelor din trei scrisori scrise de Vlad Țepeș și ce au învățat din ele.

Citește și: 

Urmele biologice ale lui Vlad Țepeș, prelevate din Sibiu. Cercetătorii căută proteine ​​legate de foamete, stres și sifilis

Urmele de pe documentele semnate de domnitor

În acest nou studiu, cercetătorii s-au întrebat ce fel de afecțiuni a avut, și care ar fi putut să-l afecteze pe domnitor. Pentru a afla, ei au obținut și analizat trei documente scrise de Țepeș. Una dintre ele, o scrisoare scrisă de domnitor, este păstrată la Arhivele Statului Sibiu.

Atunci când se scrie de mână, este obișnuit ca persoana respectivă să atingă hârtia. Inițial, o astfel de atingere ar implica folosirea degetelor pentru așezarea hârtiei pe o suprafață, cum ar fi un birou. Ulterior, părțile inferioare ale palmei se sprijină pe hârtie în timp ce se scrie. Ambele activități au ca rezultat transferul diferitelor substanțe chimice și molecule de pe piele pe hârtie. În activitatea lor, echipa de cercetare le-a căutat pe hârtii și, odată găsite, le-a urmărit originile tipice.

Ar fi suferit de o boală genetică, de hemolcarie și de o boală inflamatorie

Pentru a capta materialul de pe hârtie fără a provoca daune, echipa a folosit o tehnică care presupune aplicarea și îndepărtarea acetatului de etilenă-vinil. Apoi, odată îndepărtat, materialul a fost testat cu ajutorul spectrometriei de masă. Echipa a găsit reziduuri care conțineau peste 500 de peptide, pe care le-a restrâns la 100 de origine umană.

Din acestea, au găsit dovezi ale ciliopatiei, o tulburare genetică care compromite funcția celulară și organele. Au găsit, de asemenea, dovezi de boală inflamatorie, care a dus probabil la probleme ale tractului respirator și ale pielii. Și au găsit compuși care au sugerat că Vlad Țepeș suferea și de hemolacrie - o afecțiune care face ca sângele să se amestece cu lichidul din canalele lacrimale, rezultând lacrimi cu tentă de sânge.

”În special, dermcidina (DCD) este o proteină puternic exprimată în glandele sudoripare, secretată în sudoare și transportată la suprafața epidermică și are o activitate antimicrobiană în timpul colonizării timpurii cu bacterii sau ciuperci de Escherichia coli, Enterococcus faecalis și Candida albicans, dar a fost detectată și în proteomul lacrimilor. Trebuie subliniat faptul că TTN, DCD și GOLGA4 au fost, de asemenea, recunoscute, dar numai printr-o singură peptidă, în scrisoarea de referință modernă. Prin urmare, în principiu, nu putem exclude a priori aceste proteine din posibilele componente exogene. În cele din urmă, sunt raportate trei proteine (și anume, TRANK1, DNAH5 și DNAH11) care sunt exprimate în principal în celulele epiteliale ale căilor respiratorii și, prin urmare, legate de sistemul respirator uman. În special, DNAH5 și DNAH11 par a fi de interes, deoarece mutațiile genelor care codifică aceste două proteine sunt cele mai frecvente cauze genetice ale unor ciliopatii, cum ar fi dischinezia ciliară primară (PCD), o colecție de tulburări legate de disfuncția ciliilor care poate duce la retenția mucusului și a bacteriilor în tractul respirator și la degenerarea retinei” – ”Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry”

Au găsit ce se așteptau

Înainte de analizarea scrisorii lui Vlad Țepeș, cercetătorii se așteptau să găsească proteine ​​legate de foamete, stres și boli precum sifilis și variola, proteine ​​alimentare din alimente sau vin, dar și urme ale unor dăunători precum șobolanii și muștele.

„Vom vedea dacă a fost bolnav”, spunea unul din specialiști în momentul prelevării probelor de pe scrisoarea ținută în Sibiu. „Sunt povești despre Dracula că a plâns lacrimi de sânge. O astfel de afecțiune, cunoscută sub numele de hemolacrie, există de fapt în realitate. Dacă testele indică hemoglobina sau alte proteine ​​din sânge pe litere, aceasta ar putea fi o dovadă preliminară a hemolacriei”, susținea Gleb Zilberstein, unul din specialiștii implicați în studiu.

Scrisoarea lui ”Dracula” este pătată de ceară roșie de sigiliu, iar experții căutau urme biochimice care se concentrează pe semnături, colțuri, caută chiar și pete de transpirație sau lacrimi.

Specialiștii au fost ajutați în Sibiu, în demersul lor, de cercetătorul Tudor Arhire.  Ceilalți specialiști care au documentat studiul sunt: Maria Gaetana Giovanna Pittalà, Antonella Di Francesco, Annamaria Cucina, Rosaria Saletti, Gleb Zilberstein, Svetlana Zilberstein, Pier Giorgio Righetti și Vincenzo Cunsolo.

Sursa foto: Smirhsonian Magazine / Andrei Pungovschi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Kukuruku

Acum 8 luni

Hemolacrie...era vampir dom'le, ce nu-i clar?
Raspunde

Autobahn

Acum 8 luni

În titlu e hemolacrie, în al doilea subtitlu e hemolcarie ... :S

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus