Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Sibianca infectată cu West Nile a murit sâmbătă. Femeia nu a călătorit în străinătate recent

Sibianca infectată cu West Nile a murit sâmbătă. Femeia nu a călătorit în străinătate recent

Femeia în vârstă de 73 de ani din Sibiu infectată cu virusul West Nile a murit sâmbătă la prânz în Spitalul Județean.

Femeia a început să prezinte simptome specifice infecției cu West Nile încă din data de 15 august: febră, frison, cefalee, redoare de ceafă, stare confuzivă, dezorientare.

În data de 24 august Direcția de Sănătate Publică Sibiu (DSP) a primit rezultat pozitiv pentru un set de analize de laborator, fiind primul caz înregistrat anul acesta în județul Sibiu.

Din păcate, rezultatele analizelor de laborator au venit prea târziu, sibianca fiind deja în stare gravă, internată la Spitalul Clinic Județean Sibiu.

„Pacienta în vârstă de 73  de ani a fost adusă în stare gravă, cu suspiciunea infecției cu virusul West Nile. Ulterior aceasta s-a confirmat iar evoluția pacientei a fost una nefavorabilă, fiind internată  în cadrul Secției Clinice ATI, în stare gravă, intubată, instabilă, sub tratament și supraveghere de specialitate”, spunea la momentul respectiv Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.

Interesant este că din informațiile primite de la DSP femeia nu are un istoric de călătorie în zone cu activitate cunoscută a populației de țânțari sau călătorii recente în alte țări, dar a recunoscut înțepături de țânțari cu 3 - 15 zile anterior debutului simptomelor, la domiciliu.

”Pacienta a decedat astăzi la ora 11:45”, a transmis sâmbătă conducerea DSP Sibiu.

Ce este West Nile

West Nile este o boală cuprinsă în HG 657/2022, cu raportare telefonică la DSPJ în termen de 24 de ore de la depistare.

Este o boală infecțioasă produsă de virusul West Nile (VWN), care este transmis prin înțepătură de țânțar. La om, în majoritatea cazurilor (80%), infecția are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic și severitatea pot fi foarte variate. Persoanele în varstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala neuroinvazivă West Nile. Nu există profilaxie sau tratament specific împotriva bolii la om.

Factori favorizanți pentru apariția epidemiilor în Europa sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

În ultimii ani, în Europa, tot mai multe țări raportează cazuri umane de infecție cu VWN. România s-a confruntat în anul 1996 cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri. În anul 1997 s-a implementat sistemul de supraveghere a acestei infecții la om, care a funcționat neîntrerupt. Anual s-au înregistrat cazuri izolate de neuroinfecție cu virus West Nile la om, dar și izbucniri epidemice în anii 2010, 2016, 2017, 2018.

Recomandări

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari, se recomandă populaţiei:

Evitarea expunerii la înțepături de țânțar între apusul de soare și zorii zilei, când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete, în aceasta perioadă.

Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.

Evitarea pătrunderii țânțarilor în case, prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.

Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin, în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.

Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide.

Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

Eliminarea apei stagnate, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 7 luni

Ghinion.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus