66 de anexe care cuprind 1.019 de semnături ale sibienilor au fost depuse la Primăria Sibiu, se arată în raportul informării și consultării publicului pentru documentația Plan Urbanistic Zonal – Varianta ocolitoare Sud, propus în municipiul Sibiu (VOSS), raport dat publicității în 8 septembrie.
Cele peste 1.000 de semnături aparțin locuitorilor din zonele afectate de trecerea drumului care și-au exprimat dezacordul privind realizarea investiției. Alte 42 de sesizări ale sibienilor au fost trimise Primăriei Sibiu, din acestea, șase au fost depuse după finalizarea consultării publice.
Terenul inițiator al documentației de urbanism Plan urmabistic Zonal are o suprafață totală de 226.960.53 mp, compusă din terenuri în suprafață de 5.700 mp situate în intravilanul municipiului Sibiu și terenuri în suprafață de 220.570,53 mp, situate în extravilanul municipiului Sibiu.
Șura Mică, Cristian, Poplaca, Rășinari, Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr sunt localitățile prin care va trece varianta ocolitoare sud a municipiului.
Nemulțumirile sibienilor
Potrivit informațiilor cuprinse în raport, în majoritatea cazurilor, petenții nu sunt de acord cu construirea VOSS. Motivele sunt variate, de la expropieri și afectarea zonei Dumbrava Sibiului, până la faptul că traseul propus se apropie de zone în care există trasee de cicloturism și piste de biciclete, ceea ce va descuraja turismul în zonă.
Cele mai multe sesizări se referă la faptul că traseul propus implică exproprierea unor suprafețe mari de teren, destinate atât pentru construcții, cât și terenuri agricole, majoritatea în proprietate privată, iar cetățenii direct afectați susțin că nu au fost informați corespunzător despre proiect.
Mai mulți proprietari din zona Tropinii Noi spun că vor fi afectați din cauza traficului și poluării aerului, iar alții consideră că traseul interferează cu coridoare de circulație ale animalelor sălbatice și domestice, limitând astfel libera circulație a acestora. De asemnea, există nemulțumiri că traseul necesită tăierea unui număr semnificativ de arbori.
Pe de altă parte, au fost și sesizări care au atras atenția că traseul ales se suprapune peste terenuri sau/și construcții aparținând MApN, ceea ce presupune obținerea de avize și aprobări suplimentare, care ar întârzia considerabil sau chiar împiedica, construcția obiectivului propus.
Răspunsurile proiectantului
Proiectantul SC Arhigraf SRL transmite că prin soluțiile adoptate, „Consiliul Județean Sibiu urmărește realizarea unui sistem de transport durabil și prietenos cu mediul, prin montarea de panouri fonoabsorbante, crearea de culoare pentru trecerea animalelor, parcări, descărcări în drumurile județene și spații pentru utilități. Astfel se va facilita transportul în condiții de siguranță, rapid și eficient, pentru persoane si mărfuri, cu un nivel de servicii la standarde europene.”
Acest traseu propus dezbaterii publice este singurul acceptat de comisia tehnică a CNAIR-ului, punctează reprezentanții SC Arhigraf SRL, având în vedere că această investiție are caracteristicile unui drum expres, pentru care s-a încheiat un parteneriat între CNAIR și CJ Sibiu.
În răspunsurile către sibieni, proiectantul amintește faptul că necesitatea realizării unei variante ocolitoare a reieșit din sondajul pe care Banca Mondială l-a efectuat în anul 2019, în rândul cetățenilor din județul Sibiu și că aceasta va asigura o decongestionare a traficului din municipiul Sibiu și localitățile limitrofe, în special în zonele de intrare în municipiul.
Printre beneficiile VOSS, proiectantul enumeră îmbunătățirea considerabilă a traficului, prin fluența circulației și reducerea timpilor de parcurs înspre și dinspre municipiul Sibiu și localitățile din zona de sud a acestuia, precum și crearea premiselor unei dezvoltări economice și sociale în UAT-urile traversate de acest drum care va avea descărcare pe fiecare drum județean.
Celor care acuză o scădere a turismului în zona, proiectantul le răspunde că, dimpotrivă, VOSS reprezintă un avantaj, prin preluarea și dirijarea traficului către obiective turistive cum ar fi stațiunea Păltiniș, Mărginimea Sibiului și stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului.
Dezbatere publică cu prezență fizică, la Sibiu
Consiliul Județean Sibiu a început de săptămâna trecută o serie de dezbateri publice în localitățile învecinate municipiului, având ca temă proiectul viitoarei variante ocolitoare Sibiu Sud.
Pentru municipiul Sibiu, debaterea publică este programată miercuri, 13 septembrie, la sediul Primăriei Sibiu, în sala de ședințe, începând cu ora 14.
În 11 septembrie, de la ora 14, va avea loc dezbaterea de la Cisnădie (Locația: Sala de consiliu din cadrul Primăriei orașului Cisnădie, Str. Piața Revoluției nr.1), iar în 12 septembrie, tot de la ora 14, în Șelimbăr (Locația: Căminul Cultural Bungard, Bungard nr. 19).
Reporterii Turnul Sfatului au participat la dezbaterile organizate până acum, în localitățile Șura Mică, Cristian, Poplaca și Rășinari. Materialele le puteți citi pe link-urile de mai jos.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: nemultumirile sibienilor centu , expropieri centura sud sibiu , dezbatere centura sud sibiu , voss , centura ocolitoare sud sibiu , Primăria Sibiu
Vizualizari: 8683
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Emil
Acum 11 ore
Bambolero
Acum 11 ore
@Dan
Acum 11 ore
Aci Duțu
Acum 12 ore
Emil