Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Peste 1.000 de semnături împotriva Centurii ocolitoare Sud au fost depuse la Primăria Sibiu. Nemulțumirile sibienilor: de la afectarea turismului și tăierea copacilor, la expropieri și poluare

Peste 1.000 de semnături împotriva Centurii ocolitoare Sud au fost depuse la Primăria Sibiu. Nemulțumirile sibienilor: de la afectarea turismului și tăierea copacilor, la expropieri și poluare

66 de anexe care cuprind 1.019 de semnături ale sibienilor au fost depuse la Primăria Sibiu, se arată în raportul informării și consultării publicului pentru documentația Plan Urbanistic Zonal – Varianta ocolitoare Sud, propus în municipiul Sibiu (VOSS), raport dat publicității în 8 septembrie. 

Cele peste 1.000 de semnături aparțin locuitorilor din zonele afectate de trecerea drumului care și-au exprimat dezacordul privind realizarea investiției. Alte 42 de sesizări ale sibienilor au fost trimise Primăriei Sibiu, din acestea, șase au fost depuse după finalizarea consultării publice.

Terenul inițiator al documentației de urbanism Plan urmabistic Zonal are o suprafață totală de 226.960.53 mp, compusă din terenuri în suprafață de 5.700 mp situate în intravilanul municipiului Sibiu și terenuri în suprafață de 220.570,53 mp, situate în extravilanul municipiului Sibiu.

Șura Mică, Cristian, Poplaca, Rășinari, Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr sunt localitățile prin care va trece varianta ocolitoare sud a municipiului. 

Citește și Varianta finală a traseului pentru centura ocolitoare sud este pe lângă pădure. CNAIR despre finanțare: „proiectul este în evaluare”

Citește și Pe unde va trece centura ocolitoare sud a Sibiului: prima documentație urbanistică este supusă consultării publice

Nemulțumirile sibienilor

Potrivit informațiilor cuprinse în raport, în majoritatea cazurilor, petenții nu sunt de acord cu construirea VOSS. Motivele sunt variate, de la expropieri și afectarea zonei Dumbrava Sibiului, până la faptul că traseul propus se apropie de zone în care există trasee de cicloturism și piste de biciclete, ceea ce va descuraja turismul în zonă. 

Cele mai multe sesizări se referă  la faptul că traseul propus implică exproprierea unor suprafețe mari de teren, destinate atât pentru construcții, cât și terenuri agricole, majoritatea în proprietate privată, iar cetățenii direct afectați susțin că nu au fost informați corespunzător despre proiect.

Mai mulți proprietari din zona Tropinii Noi spun că vor fi afectați din cauza traficului și poluării aerului, iar alții consideră că traseul interferează cu coridoare de circulație ale animalelor sălbatice și domestice, limitând astfel libera circulație a acestora. De asemnea, există nemulțumiri că traseul necesită tăierea unui număr semnificativ de arbori.

Pe de altă parte, au fost și sesizări care au atras atenția că traseul ales se suprapune peste terenuri sau/și construcții aparținând MApN, ceea ce presupune obținerea de avize și aprobări suplimentare, care ar întârzia considerabil sau chiar împiedica, construcția obiectivului propus.

Răspunsurile proiectantului

Proiectantul SC Arhigraf SRL transmite că prin soluțiile adoptate, „Consiliul Județean Sibiu urmărește realizarea unui sistem de transport durabil și prietenos cu mediul, prin montarea de panouri fonoabsorbante, crearea de culoare pentru trecerea animalelor, parcări, descărcări în drumurile județene și spații pentru utilități. Astfel se va facilita transportul în condiții de siguranță, rapid și eficient, pentru persoane si mărfuri, cu un nivel de servicii la standarde europene.”

Acest traseu propus dezbaterii publice este singurul acceptat de comisia tehnică a CNAIR-ului, punctează reprezentanții SC Arhigraf SRL, având în vedere că această investiție are caracteristicile unui drum expres, pentru care s-a încheiat un parteneriat între CNAIR și CJ Sibiu. 

Citește și Centura ocolitoare Sud a Sibiului: președinta Cîmpean mai semnează un parteneriat cu CNAIR. Tot fără responsabili

În răspunsurile către sibieni, proiectantul amintește faptul că necesitatea realizării unei variante ocolitoare a reieșit din sondajul pe care Banca Mondială l-a efectuat în anul 2019, în rândul cetățenilor din județul Sibiu și că aceasta va asigura o decongestionare a traficului din municipiul Sibiu și localitățile limitrofe, în special în zonele de intrare în municipiul.

Printre beneficiile VOSS, proiectantul enumeră îmbunătățirea considerabilă a traficului, prin fluența circulației și reducerea timpilor de parcurs înspre și dinspre municipiul Sibiu și localitățile din zona de sud a acestuia, precum și crearea premiselor unei dezvoltări economice și sociale în UAT-urile traversate de acest drum care va avea descărcare pe fiecare drum județean.

Celor care acuză o scădere a turismului în zona, proiectantul le răspunde că, dimpotrivă, VOSS reprezintă un avantaj, prin preluarea și dirijarea traficului către obiective turistive cum ar fi stațiunea Păltiniș, Mărginimea Sibiului și stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului.

Puteți descărca de aici întreg raportul consultării publicului pentru documentația Plan Urbanistic Zonal – Varianta ocolitoare Sud, propus în municipiul Sibiu

Dezbatere publică cu prezență fizică, la Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a început de săptămâna trecută o serie de dezbateri publice în localitățile învecinate municipiului, având ca temă proiectul viitoarei variante ocolitoare Sibiu Sud. 

Pentru municipiul Sibiu, debaterea publică este programată miercuri, 13 septembrie, la sediul Primăriei Sibiu, în sala de ședințe, începând cu ora 14. 

În 11 septembrie, de la ora 14, va avea loc dezbaterea de la Cisnădie (Locația: Sala de consiliu din cadrul Primăriei orașului Cisnădie, Str. Piața Revoluției nr.1), iar în 12 septembrie, tot de la ora 14, în Șelimbăr (Locația: Căminul Cultural Bungard, Bungard nr. 19).

Reporterii Turnul Sfatului au participat la dezbaterile organizate până acum, în localitățile Șura Mică, Cristian, Poplaca și Rășinari. Materialele le puteți citi pe link-urile de mai jos.

Varianta Ocolitoare – Dezbaterea 4: Circ la Rășinari. Amenințări cu toporul, blesteme până la a treia generație, fluierături ca la oi și Poliția la ușă

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 3: Scurtă, dar intensă. ”Cum puteți să gândiți că în 2023 nu este necesară o centură?”

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 2. Primar: „Trebuie să ții cu oamenii, nu cu drumul”. CJ: „E o investiție, nu o bătaie de joc”

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 1. Proiectant: „E inelul mic al Sibiului”. Sibian: Dacă cele două sensuri de circulație nu sunt separate, atunci „Hasta la vista!”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

31 comentarii

Xxx

Acum 3 săptămâni

Deci sa nu mai facem sosele ca deranjam pe unii cu case de vacanta! Ok! Da atunci desfintate si drumurile ce duc la aceste case...ca poate si ei in drum spre ele deranjeaza si polueaza pe cineva! Ca doar nu se teleporteaza!!! Si apoi sa stea linisti acolo...sa nu poate ajunde acolo sau de acolo decit pe jos pina la Sb. Pai ori protejam mediul...ori nu!!!
Raspunde

Eugen

Acum 3 săptămâni

Care este scopul acestui drum? Nu poate fi pentru traficul de tranzit (ocolirea orasului), ca pentru asta exista deja autostrada. Deci este pentru noi sibienii (mai vechi sau mai noi). Trebuie realizata o legatura directa (cat mai scurta) intre zona industriala vest (unde lucreaza foarte multi dintre noi) si "cartierele dormitor" din sudul orasului. Astfel: Soseaua Alba Iulia (zona aeroport) - Turnisor - pod nou peste Cibin - spatele parcului Belvedere - marginea cartierului Valea Aurie - intersectie cu calea Dumbravii - pe langa Scoala de caini - Cartierul Arhitectilor (Cisnadie) - intersectie cu prelungirea bulevardului Mihai Viteazu' - Selimbar.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 3 săptămâni

Nu este o varianta viabila sa se aglomereze și cartierul Valea Aurie si să fie poluata și ultima zona locuibila din Sibiu rămasă cât de cât neatinsă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nu-i necesar ACEL traseu

Acum 3 săptămâni

Daca era casa ta, tot asa vorbeai!!!
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Asa e . Asta e solutia decenta
Raspunde

Barosanu

Acum 3 săptămâni

@Eugen, un pic de atenție, te rog: se cheamă „varianta ocolitoare” nu „cel mai scurt drum care să mă ducă din cartierul-dormitor unde am avut proasta inspirație să-mi iau apartament către orice zonă unde mai toarnă ăștia câte o fabrică”. Drept urmare, nu o să treacă prin mijlocul unor cartiere care au fost construite cu cap acum 40-50 de ani, nici prin mijlocul unei păduri rezervație naturală, ci prin câmp, unde deranjează cât mai puțini oameni (și animale).
Raspunde

Eu

Acum 3 săptămâni

Serios??? Orice se face cineva e împotriva. Nu e normal sa oprim dezvoltarea că așa vrea cineva. Ignorați sau vom rămâne în urmă cu totul
Raspunde

Ghiță

Acum 3 săptămâni

E bun drumul, trebuie făcut!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 3 săptămâni

Oricum mașinile vor dispărea, așa zice Biden, deci pentru trotinete nu e nevoie de VOSS.
Raspunde

Marius

Acum 3 săptămâni

Așa putem sa strângem și noi cei care dorim centura 100 de mii de semnături.
Raspunde

Marius

Acum 3 săptămâni

Putem și noi care dorim centura sa strângem 100 de mii de semn
Raspunde

Voss centura

Acum 3 săptămâni

Nu este normal sa fie afectate comunitățile din jurul Sibiului pentru o problema a Sibiului . Mai normal ar fi sa se considere cartiere ale Sibiului Selimbarul și Arhitecților si sa li-se asigure minime utilitati ( școală,creșă, grădiniță, liceu, dispensar,transport in comun )
Raspunde

Un sibia

Acum 3 săptămâni

Pe acelasi considerent: sa se considere si rasinariul + cristian + sura mare cartiere ale siboului!! Pascutul si oieritul sunt interzise in municipiul Sibiu, asadar, plecati voi cu oile voastre *** la 50 km de municipiu si lasati orasul sa se dezvolte!!!

Raspunde

Luca

Acum 3 săptămâni

Aceasta sosea de centura va fi extrem de utila unui oras care va deveni comandament NATO , probabil este solicitata chiar de catre Armata . Sa vedeti aglomeratie in oras cand unitatile militare vor functiona din plin . Poate de aceea se mareste si aeroportul ...
Raspunde

Cetățean

Acum 3 săptămâni

ASTA TREBUIE ACESTUI ORAȘ?? COMANDAMENT NATO?????
Raspunde

Bebe

Acum 3 săptămâni

Bravo dl Eugen aceasta e cea mai buna varianta pt decongestionarea traficului in sibiu [turnisor pod peste cibin pasaj peste calea ferata valea aurie canisa si spatele la cimitir]
Raspunde

Qq

Acum 3 săptămâni

10-15m din pădurea Dumbrava rezolva mare parte a problemei.Sau tunel pe sub pădure.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pius

Acum 3 săptămâni

Drumul e foarte bun, trebuie facut!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetățean

Acum 3 săptămâni

Drumul trebuie făcut! Proiectul este foarte bun!
Raspunde

D.M.

Acum 3 săptămâni

proiectantul (plus CJ Sibiu) manaca*** cand mint plini de tupeu: "va asigura o decongestionare a traficului din municipiul Sibiu" CUM SA ASIGURE DECONGESTIONAREA DIN SIBIU cand nici un sibian nu va folosi aceasta centura aberanta?? Sa zica proiectantul cum un singur sibian, din orice cartier al Sibiului, ar conduce min. 5 km pana la cea mai apropiata intrare pe centura, si ar conduce 10-20 km plus apoi distanta pana la destinatie. Ion din Turnisor, de pe str. E.A Biletz sa zicem, vrea sa ajunga fie in zona ind. vest fie in Poplaca fie in Rasinari sau arhitectilor, centura nu ajuta. Vasile din V. Aurie vrea sa mearga in zona ind. vest sau Poplaca sau Rasinari sau arhitectilor, CENTURA NU E O OPTIUNE! "reducerea timpilor de parcurs înspre și dinspre municipiul Sibiu și localitățile din zona de sud a acestuia! Distanta cea mai scurta dintre Rasinari/Paltinis si Sibiu e deja prin padurea Dumbrava, centura nu ajuta! La fel Poplaca. Uitati-va la harta traseului oameni buni! Aceasta centura imbecil desenata ajuta doar un cartier al Cisnadiei - Arhitectilor -adica vreo 4000 de oameni. Dar si acestia majoritatea nu o vor folosi avand odraslele la scoli din Sibiu, plus ca nu toti lucreaza in zona ind. vest! De ce sa plateasca natura, Rasinariul, oalele sparte de cimpean, fodor si huja prin dezvoltarea haotica fara infrastructura?? Cimpean ar trebui cercetata pentru risipirea inutila a banului public si cheltuirea lui doar in interesul constructorilor. Tunelul e singura optiune in care centura se poate realiza pe langa oras si nu aberant prin Rasinari, si ar colecta trafic din oras, nu doar din Arhitectilor! Sa nu mai zicem ca traseul centurii trebuia sincronizat in principal cu PUG-ul in lucru, nu cu CNAIR-ul! Iar PUG-ul trebuia dezbatut public, nu facut pe ascuns pentru dezvoltatori imobiliari !

Raspunde

Emila

Acum 3 săptămâni

Nimeni nu va folosi centura, cum nu folosește nici trotinetele, nici bicicletele primăriei, nici pistele de biciclete, cum trâmbițați postacii de la fermă
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Nu doar sibienii circula prin Sibiu. Cine va veni dinspre Selimbar, Talmaciu etc inspre Rasinari si Poplaca nu va mai trece prin Sibiu. Dar intr-adevar, e aiurea sa cheltuiesti atatia bani si sa distrugi mai ales Tropinii (ca restul e mai mult camp) pt asa ceva. E utila portiunea dintre Arhitectilor si Selimbar si dintre Poplaca si Cristian, e ciudat sa ocolesti atat de mult ca acum intre doua sate atat de apropiate in linie dreapta.
Raspunde

@Emila

Acum 3 săptămâni

uita-te pe harta propusa Emile si foloseste-ti creierul!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

Cât reprezintă cei 1000 din total populație UAT deservite? Nesemnificativ
Raspunde

@ T.S.

Acum 3 săptămâni

de cand "rahat" e un cuvant obscen domnilor/doamnelor, ca sa-l cenzurati ??? Ziceam undeva mai sus ca proiectantul si CJ Sibiu mananca rahat. Rahat conf. dex = "Produs de cofetărie cu aspect gelatinos, fabricat din sirop de zahăr"
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 săptămâni

Intravilanul Sibiului trebuie sa includă zonele limitrofe
Raspunde

Inca o minciuna gogonata a proiectantului, auzi:

Acum 3 săptămâni

“dirijarea traficului către obiective turistive cum ar fi stațiunea Păltiniș” Pai min. 90% din turistii ce ajung la Paltinis sunt din Sibiu. Acestia merg deja pe cel mai scurt traseu prin padurea dumbrava – asta dupa ce im mod aberrant fodor ii plimba prin oras pe str. O. Goga sau Siretului. Cei ce vin din directia Alba, Sebes, deja au varianta Sacel- Gura Raului – Calugaru. Legati naibii arhitectii de centura existenta printr-un drum de doar 4 km si lasati natura si Rasinariul in pace!
Raspunde

CETATEAN ROMAN

Acum 3 săptămâni

Cum ramane cu sibienii care neavand spatiu verde suficient in oras se plimba, alearga sau pedaleaza prin padurea- Rezervatie Naturala Dumbrava Sibiului – folosind traseul cicloturistic Emil Cioran, iar cand ajung la marginea padurii (zona tropini) si brusc traseul si potecile existente (care duc spre Manastire) sunt amputate de monstruozitatea asta de centura ? CONSTITUTIA ROMANIEI: ART. 35 Dreptul la mediu sănătos (1) Statul recunoaste dreptul oricărei persoane la un mediu inconjurător sănătos si echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. (3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurător.
Raspunde

Un sibian

Acum 3 săptămâni

o MEGA prostie drumul asta...multe prostii s-au facut in judet de catre CJ, asta e pe locul 1!!!
Raspunde

Din sibiu

Acum 3 săptămâni

Ce ar fi ca sa ajute populatia sibiului si cladirile in zona unde deja exista centura impotriva zgomotului fonic? Ce rost au drumuri multe daca romanii fug din zone si vin indieni? Nu exista o pista de biciclete ce uneste aceste localitati, de ce nu se gandeste nimeni la asta, apoi se da vina pe oameni ca poluam pamantul. Treziti-va odata. Avem aeroport in centrul orasului, jumate din locuitorii sibiulul afectati de zgomot de avioane, armata din poplaca, centrura sibiului. E ok ,dar ajunge. Nu mai vrem o dezvoltare absurda ce afecteaza sanatatea oamenilor.
Raspunde

Liana

Acum 3 săptămâni

O sa dea multi consiliul județean în judecată,inclusiv pe Câmpean,nu s a decis nimic legal,totul e fara cap
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus