După o lună de la primele tensiuni dintre părinții care au copiii în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 4 și conducerea acestei unități școlare lucrurile sunt clare: acești elevi vor merge la școală în programul de după-amiază. Chiar dacă la începutul lunii septembrie, atunci când părinții au protestat, s-a vehiculat ideea ca Primăria Sibiu să ofere bani pentru achiziționarea unor containere, acest plan a căzut.
Copii mai puțini, probleme mai multe
În ultimii ani, tot mai multe școli din Sibiu se sufocă, în ciuda locurilor noi oferite de primărie. În anul 2019, Astrid Fodor avea viziunea de a elimina învățământul de după amiaza în școlile din Sibiu și până anul acesta au fost create 2.080 de noi locuri în școli. Cu toate acestea, în momentul de față, sunt 12 școli în municipiu în care elevi de gimnaziu, inclusiv de clasa a VIII-a, și elevi de primar învață în schimbul II. În anii următori, numărul școlilor care se vor afla în această situație va crește.
Din punct de vedere statistic, acum, în municipiul Sibiu sunt mult mai puțini elevi decât erau în 1992. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 1992 erau în municipiul Sibiu 39.523 de copii în ciclul preuniversitar. 31 de ani mai târziu, în 2022, erau 25.212, însă locurile din școli nu mai sunt suficiente. Chiar dacă cifrele din ultimii ani sunt în sensibilă creștere, datele arată că sunt acum cu peste 36% mai puțini elevi decât erau imediat după Revoluția din 1989.
„Sunt copii. Gândiți-vă la fiecare în parte, că-i cunoașteți. Nu vă este milă de ei?”
Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu devine, oficial, a doua școală din Sibiu, după Brukenthal, care mută cursurile elevilor de clasa a VIII-a în program de după amiază, din cauza lipsei de spațiu. O mare parte dintre părinții acestor copii au protestat la începutul lunii septembrie acuzând conducerea că nu i-a consultat și că au fost puși în fața faptului împlinit. Puteți citi articolul AICI.
„Nimeni nu a avut curajul, tăria, respectul de a ne anunța cumva, măcar printr-o notificare. Am aflat întâmplător, din unul în altul”, au spus părinții.
În 8 septembrie, zeci de părinți au protestat în fața școlii, în speranța că directoarea școlii Prof. Gabriela Maniu va putea găsi o soluție pentru ca elevii ce clasa a VIII-a să fie în programul de dimineață.
„Ne înțelegeți și pe noi cât de greu ne este? Îi înțelegeți și pe copiii cât de greu le este să ajungă seara la 20.00 acasă, să se trezească a doua zi dimineață și la 11.00 să fie deja plecați spre școală? Nu au timp de studiu. Înțelegeți că va urma un an întreg toate acestea? [...] Vă rog să ne înțelegeți și pe noi. Sunt copii. Gândiți-vă la fiecare în parte, că-i cunoașteți. Nu vă este milă de ei? Ne tot băgați aici că nimic nu se poate, dar haideți să încercăm să găsim o soluție. Eu cred că se poate”, spunea o mămică.
Una dintre soluțiile propuse de părinți a fost montarea unor containere, aspect precizat și în sesizările depuse la Primăria Sibiu.
„În data de 1 septembrie 2023, conducerea Școlii nr. 4 a transmis Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ (SPAUIPS) o adresă prin care, urmare a unei propuneri venite din partea părinților, solicita montarea a trei containere mobile în curtea școlii pentru a soluționa această situație. Serviciul public menționat a transmis răspuns directorului acestei unități de învățământ în sensul că achiziția/închirierea unor astfel de containere presupune o procedură legală care durează mai mult de patru zile, câte au mai rămas până la deschiderea anului școlar. Aceasta include rectificarea bugetului alocat serviciului public pentru a cuprinde sumele necesare închirierii containerelor, aprobarea în Consiliul Local Sibiu în ședința de la finalul lunii și instalarea acestora, cu conexiunile necesare la utilități”, au transmis atunci reprezentanții Primăriei Sibiu.
Se așteaptă extinderea școlii – proiectul încă nu a fost depus spre finanțare
Pentru că ședința de consiliu local menționată în răspuns a avut loc săptămâna trecută, Turnul Sfatului a făcut o nouă solicitare pentru a vedea care au fost deciziile luate. Acestea sunt renunțarea la containere și așteptarea extinderii școlii, potrivit răspunsului dat de reprezentanții primăriei. Stadiul în care se află proiectul de extindere este cel de așteptare a deschiderii liniilor de finanțare europeană, pentru a putea fi depus.
„Achiziția de containere pentru școala 4 nu mai este necesară, având în vedere că, în urma discuțiilor dintre direcțiunea școlii și părinți, s-a acceptat varianta cursurilor de după-amiază pentru cele 4 clase de a 8-a de la această școală.
Această rezolvare este în acord cu decizia Consiliului de Administrație al școlii nr. 4 care, a decis în ședința din 31 august ca orele de curs pentru clasa a 8-a să se desfășoare de după-amiaza. Această situație s-a impus din cauza lipsei de spațiu rezultată din înscrierile efectuate de unitatea de învățământ, fără respectarea capacității clădirilor existente.
Mai mult, subliniem că în noua Lege a educației (Legea nr. 198/2023) se precizează că: învățământul gimnazial pentru clasa VIII-a se organizează și funcționează cu program de dimineață începând cu anul 2030. În acest context reamintim că Primăria Sibiu are pregătit un proiect pentru extinderea școlii gimnaziale nr. 4 Sibiu care va fi depus în vederea obținerii finanțării europene imediat ce se deschid aceste linii de finanțare. Astfel se va crea mai mult spațiu și premisele desfășurării cursurilor într-un singur schimb, cel de dimineață”, se arată în răspunsul primit.
Școala Gimnazială Nr. 4, curte interioară
În momentul de față copiii au ore de la 12.00 și până la 19.00 în zilele cu mai multe ore.
Turnul Sfatului a discutat cu psihoterapeutul Codruța Răbăgel despre felul în care îi afectează pe copii cursurile de după amiază. De asemenea, psihoterapeutul a oferit o serie de sfaturi pentru părinții care au copii ce învață în schimbul II. Articolul poate fi citit AICI.
Școli sufocate și tot mai mulți elevi sunt mutați de după-amiaza
În anul 2019, în cadrul unei conferințe de presă, Astrid Fodor, primarul Sibiului, declara încrezătoare că în Sibiu nu se mai dorește învățământul de după-amiază și că primăria va face investiții pentru ca toți elevii să vină de dimineață. Declarațiile erau făcute în contextul anunțării proiectului de extindere al Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, din Sibiu, extindere menită să elimine cursurile din schimbul doi.
Astrid Fodor în cadrul conferinței din 2019. Sursa foto: Arhiva TS
„Noi ne-am propus să extindem toate școlile pentru a elimina învățământul de după masă. La Regina Maria au început lucrările, la Liceul de Artă au început lucrările și după ce se vor finaliza vom muta liceul de Artă în noul liceu, iar liceul Brukenthal se va muta în Liceul de artă, deci și acolo se elimină învățământul de după masă și ce mai rămâne vom face din fondurile bugetului local. Oricum investim foarte mult în învățământ, m-am uitat la cifre. Comparativ cu ce s-a investit în 2015 când au fost în jur de 16 milioane și în 2019 am prevăzut aproape 100 de milioane investiții în infrastructura școlară. [...] Nu putem continua, la infinit, cu învățământ în două schimburi și dacă îl eliminăm, nu trebuie după aceea reintrodus la presiunea unora”, declara atunci primarul Sibiului.
Patru ani mai târziu însă, viziunea de atunci a primarului Sibiului a devenit imposibil de realizat. Mai mult, se merge în sens opus. Deși în ședința de Consiliu Local care a avut loc joi, 28 septembrie, Astrid Fodor a anunțat că au fost create 2.080 de noi locuri în școli și se pregătesc alte 1.680 de noi locuri, numărul elevilor care încep să învețe de după amiază este în creștere.
Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean în anul 2023, în Sibiu sunt 12 școli care au elevii din clasele V-VII în programul de după amiază. Este vorba despre Liceul Teoretic „Constantin Noica”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială Nr. 21 Sibiu, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Școala Gimnazială Nr. 4, Școala Gimnazială Nr. 18, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” și Școala Gimnazială „Regina Maria”. De asemenea, Colegiul Brukental și Școala Gimnazială Nr. 4 au inclusiv elevii de clasa a VIII-a în cel de-al doilea schimb, iar la Școala Gimnazială Nr.1 din Sibiu, elevii de clasa a IV-a vin de după-amiază.
În această listă se regăsesc multe dintre școlile extinse și în care problema nu s-a rezolvat.
Situația din anii școlari următori nu arată deloc roz. Alte școli rămân fără spații riscând să ajungă și ele cu elevi de clasa a VIII-a sau de gimnaziu în schimbul II. Scoala Gimnazială Nr. 21, Școala Gimnazială Nr. 18. sau Scoala Gimnazială „Ioan Slavici” se numără printre acestea.
Într-un interviu acordat publicației noastre de inspectorul școlar general prof. Marius Emilian Novac, în luna aprilie a acestui an, acesta atrăgea atenția că dacă se va continua cu aglomerarea școlilor sibiene, vor ajunge ca toate să aibă cursuri în două schimburi. Puteți citi interviul AICI.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: scoli cu elevi de dupa masa si , cursuri de dupa masa sibiu , scoana nr 4 sibiu , ISJ Sibiu ,
Vizualizari: 5402
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Radu Magda-Vilcea
Acum 2 ore
Ilarie
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 2 ore
Luminița Vaida
Acum 2 ore
Ioan