Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

La Școala nr. 4 elevii de-a VIII-a rămân după-amiaza. Strategia „fără schimbul II la școală” rămâne o promisiune deși numărul elevilor e cu 36,3% mai mic decât acum 31 de ani

La Școala nr. 4 elevii de-a VIII-a rămân după-amiaza. Strategia „fără schimbul II la școală” rămâne o promisiune deși numărul elevilor e cu 36,3% mai mic decât acum 31 de ani

După o lună de la primele tensiuni dintre părinții care au copiii în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 4 și conducerea acestei unități școlare lucrurile sunt clare: acești elevi vor merge la școală în programul de după-amiază. Chiar dacă la începutul lunii septembrie, atunci când părinții au protestat, s-a vehiculat ideea ca Primăria Sibiu să ofere bani pentru achiziționarea unor containere, acest plan a căzut.

Copii mai puțini, probleme mai multe

În ultimii ani, tot mai multe școli din Sibiu se sufocă, în ciuda locurilor noi oferite de primărie. În anul 2019, Astrid Fodor avea viziunea de a elimina învățământul de după amiaza în școlile din Sibiu și până anul acesta au fost create 2.080 de noi locuri în școli. Cu toate acestea, în momentul de față, sunt 12 școli în municipiu în care elevi de gimnaziu, inclusiv de clasa a VIII-a, și elevi de primar învață în schimbul II. În anii următori, numărul școlilor care se vor afla în această situație va crește.    

Din punct de vedere statistic, acum, în municipiul Sibiu sunt mult mai puțini elevi decât erau în 1992. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 1992 erau în municipiul Sibiu 39.523 de copii în ciclul preuniversitar. 31 de ani mai târziu, în 2022, erau 25.212, însă locurile din școli nu mai sunt suficiente. Chiar dacă cifrele din ultimii ani sunt în sensibilă creștere, datele arată că sunt acum cu peste 36% mai puțini elevi decât erau imediat după Revoluția din 1989.

„Sunt copii. Gândiți-vă la fiecare în parte, că-i cunoașteți. Nu vă este milă de ei?”

Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu devine, oficial, a doua școală din Sibiu, după Brukenthal, care mută cursurile elevilor de clasa a VIII-a în program de după amiază, din cauza lipsei de spațiu. O mare parte dintre părinții acestor copii au protestat la începutul lunii septembrie acuzând conducerea că nu i-a consultat și că au fost puși în fața faptului împlinit. Puteți citi articolul AICI.  

„Nimeni nu a avut curajul, tăria, respectul de a ne anunța cumva, măcar printr-o notificare. Am aflat întâmplător, din unul în altul”, au spus părinții.

În 8 septembrie, zeci de părinți au protestat în fața școlii, în speranța că directoarea școlii Prof. Gabriela Maniu va putea găsi o soluție pentru ca elevii ce clasa a VIII-a să fie în programul de dimineață.

„Ne înțelegeți și pe noi cât de greu ne este? Îi înțelegeți și pe copiii cât de greu le este să ajungă seara la 20.00 acasă, să se trezească a doua zi dimineață și la 11.00 să fie deja plecați spre școală? Nu au timp de studiu. Înțelegeți că va urma un an întreg toate acestea? [...] Vă rog să ne înțelegeți și pe noi. Sunt copii. Gândiți-vă la fiecare în parte, că-i cunoașteți. Nu vă este milă de ei? Ne tot băgați aici că nimic nu se poate, dar haideți să încercăm să găsim o soluție. Eu cred că se poate”, spunea o mămică.

Una dintre soluțiile propuse de părinți a fost montarea unor containere, aspect precizat și în sesizările depuse la Primăria Sibiu.

„În data de 1 septembrie 2023, conducerea Școlii nr. 4 a transmis Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ (SPAUIPS) o adresă prin care, urmare a unei propuneri venite din partea părinților, solicita montarea a trei containere mobile în curtea școlii pentru a soluționa această situație. Serviciul public menționat a transmis răspuns directorului acestei unități de învățământ în sensul că achiziția/închirierea unor astfel de containere presupune o procedură legală care durează mai mult de patru zile, câte au mai rămas până la deschiderea anului școlar. Aceasta include rectificarea bugetului alocat serviciului public pentru a cuprinde sumele necesare închirierii containerelor, aprobarea în Consiliul Local Sibiu în ședința de la finalul lunii și instalarea acestora, cu conexiunile necesare la utilități”, au transmis atunci reprezentanții Primăriei Sibiu.

Se așteaptă extinderea școlii – proiectul încă nu a fost depus spre finanțare

Pentru că ședința de consiliu local menționată în răspuns a avut loc săptămâna trecută, Turnul Sfatului a făcut o nouă solicitare pentru a vedea care au fost deciziile luate. Acestea sunt renunțarea la containere și așteptarea extinderii școlii, potrivit răspunsului dat de reprezentanții primăriei. Stadiul în care se află proiectul de extindere este cel de așteptare a deschiderii liniilor de finanțare europeană, pentru a putea fi depus.

„Achiziția de containere pentru școala 4 nu mai este necesară, având în vedere că, în urma discuțiilor dintre direcțiunea școlii și părinți, s-a acceptat varianta cursurilor de după-amiază pentru cele 4 clase de a 8-a de la această școală.

Această rezolvare este în acord cu decizia Consiliului de Administrație al școlii nr. 4 care, a decis în ședința din 31 august ca orele de curs pentru clasa a 8-a să se desfășoare de după-amiaza. Această situație s-a impus din cauza lipsei de spațiu rezultată din înscrierile efectuate de unitatea de învățământ, fără respectarea capacității clădirilor existente.

Mai mult, subliniem că în noua Lege a educației (Legea nr. 198/2023) se precizează că: învățământul gimnazial pentru clasa VIII-a se organizează și funcționează cu program de dimineață începând cu anul 2030. În acest context reamintim că Primăria Sibiu are pregătit un proiect pentru extinderea școlii gimnaziale nr. 4 Sibiu care va fi depus în vederea obținerii finanțării europene imediat ce se deschid aceste linii de finanțare. Astfel se va crea mai mult spațiu și premisele desfășurării cursurilor într-un singur schimb, cel de dimineață”, se arată în răspunsul primit.

Școala Gimnazială Nr. 4, curte interioară

În momentul de față copiii au ore de la 12.00 și până la 19.00 în zilele cu mai multe ore.

Turnul Sfatului a discutat cu psihoterapeutul Codruța Răbăgel despre felul în care îi afectează pe copii cursurile de după amiază. De asemenea, psihoterapeutul a oferit o serie de sfaturi pentru părinții care au copii ce învață în schimbul II. Articolul poate fi citit AICI.

Școli sufocate și tot mai mulți elevi sunt mutați de după-amiaza

În anul 2019, în cadrul unei conferințe de presă, Astrid Fodor, primarul Sibiului, declara încrezătoare că în Sibiu nu se mai dorește învățământul de după-amiază și că primăria va face investiții pentru ca toți elevii să vină de dimineață. Declarațiile erau făcute în contextul anunțării proiectului de extindere al Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, din Sibiu, extindere menită să elimine cursurile din schimbul doi.

Astrid Fodor în cadrul conferinței din 2019. Sursa foto: Arhiva TS

„Noi ne-am propus să extindem toate școlile pentru a elimina învățământul de după masă. La Regina Maria au început lucrările, la Liceul de Artă au început lucrările și după ce se vor finaliza vom muta liceul de Artă în noul liceu, iar liceul Brukenthal se va muta în Liceul de artă, deci și acolo se elimină învățământul de după masă și ce mai rămâne vom face din fondurile bugetului local. Oricum investim foarte mult în învățământ, m-am uitat la cifre. Comparativ cu ce s-a investit în 2015 când au fost în jur de 16 milioane și în 2019 am prevăzut aproape 100 de milioane investiții în infrastructura școlară. [...] Nu putem continua, la infinit, cu învățământ în două schimburi și dacă îl eliminăm, nu trebuie după aceea reintrodus la presiunea unora”, declara atunci primarul Sibiului.

Patru ani mai târziu însă, viziunea de atunci a primarului Sibiului a devenit imposibil de realizat. Mai mult, se merge în sens opus. Deși în ședința de Consiliu Local care a avut loc joi, 28 septembrie, Astrid Fodor a anunțat că au fost create 2.080 de noi locuri în școli și se pregătesc alte 1.680 de noi locuri, numărul elevilor care încep să învețe de după amiază este în creștere.

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean în anul 2023, în Sibiu sunt 12 școli care au elevii din clasele V-VII în programul de după amiază. Este vorba despre Liceul Teoretic „Constantin Noica”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială Nr. 21 Sibiu, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Școala Gimnazială Nr. 4, Școala Gimnazială Nr. 18, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” și Școala Gimnazială „Regina Maria”. De asemenea, Colegiul Brukental și Școala Gimnazială Nr. 4 au inclusiv elevii de clasa a VIII-a în cel de-al doilea schimb, iar la Școala Gimnazială Nr.1 din Sibiu, elevii de clasa a IV-a vin de după-amiază.

În această listă se regăsesc multe dintre școlile extinse și în care problema nu s-a rezolvat.

Situația din anii școlari următori nu arată deloc roz. Alte școli rămân fără spații riscând să ajungă și ele cu elevi de clasa a VIII-a sau de gimnaziu în schimbul II. Scoala Gimnazială Nr. 21, Școala Gimnazială Nr. 18. sau Scoala Gimnazială „Ioan Slavici” se numără printre acestea.

Într-un interviu acordat publicației noastre de inspectorul școlar general prof. Marius Emilian Novac, în luna aprilie a acestui an, acesta atrăgea atenția că dacă se va continua cu aglomerarea școlilor sibiene, vor ajunge ca toate să aibă cursuri în două schimburi. Puteți citi interviul AICI.

Citește și: Șefa Serviciului de Evidență a Persoanelor despre vizele de flotant pentru înscrierea în școli: „O singură școală ne-a cerut să facem verificări”

Citește și: Simona Pop, despre aglomerarea școlilor din Sibiu: „Nu s-a solicitat într-un cartier nou să construim noi, municipiul Sibiu, o școală nouă”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Caranici

Acum 1 lună

Ok. Ok. Erau mai mulți. Însă erau școli care lucrau în 3 schimburi. Fosta Școală cu clasele I - VIII nr. 26 Sibiu, actuala Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu avea 3 schimburi. Nu era deloc „CÚȘER”.

Raspunde

Ilic

Acum 1 lună

Scoala generala numarul 24 se numea. Da, eram 8 clase de cate 25-30 de copii din aceeasi generatie. Ore de 45 de minute si pauze de 5 minute, 3 "schimburi". Acum intr-o generatie sunt doua clase de maxim 20 de elevi la aceasta scoala. Adevarat este ca multi parinti isi plimba copii la scoli "cu pretentii". Asta este marea problema, ca fiecare is duce copilul la "pomul laudat" si in timp aceste scoli vor fi tot mai aglomerate, in timp ce in scolile din cartiere raman doar "saracii" (scuzati-mi exprimarea). Alta problema este ca localitatiile din jurul orasului s-au dezvoltat locativ, dar nu au fost construite scoli. Toti acesti parinti isi aduc copii in oras. In Vasile Aaron s-a "deschis" o cresa noua. Reabilitaea a fost terminata anul trecut in timp pentru a fi data in folosinta, dar nu era disponibil personal. Acum , in al doi-lea an, daca nu ma insel, nu este inca data in folosinta.
Raspunde

Caranici

Acum 1 lună

Nu uitați că demult erau școli în trei schimburi. În 1997 actuala Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu, de pe str. Șureanu (cart. Vasile Aaron) avea 3 schimburi. Și nimeni nu urla! Suntem mai puțini, dar au crescut pretențiile. Doar atât.

Raspunde

Valjan

Acum 1 lună

Daca Selimbar, Arhitectilor, chiar si Cisnadia, nu ar mai aglomera scolile din Sibiu pe modelul vizei de flotant, sau daca copii ar merge la scoala acolo unde sunt arondati, atunci nu ar mai fi inghesuiala...Daca Selimbar si Arhitectilor vor la scoala in Sibiu fara stress, sa faca referendum pt incorporate in Sbiu si se rezolva problema. Doar cu beneficii dar cu taxe platie la Selimbar si Cisnadie, chiar nu mai merge!
Raspunde

Marko

Acum 1 lună

Care-i baiul cu schimbul de după amiază? „păsărilor de noapte” le va prii programul de după amiază, fiind binecunoscut că nu toate persoanele sunt matinale.
Raspunde

Petre

Acum 1 lună

Propun o colaborare intre conducerile scolilor si Politia Locala pentru verificarea vizelor de flotant. Se va putea determina usor daca adresa declarata pe viza de flotant este si adresa de resedinta. Stim ca Politia Locala are capacitatea de a verifica, a facut-o in perioada pandemiei cand persoanele carantinate erau verificate zilnic daca se afla la adresa declarata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus