Afectarea terenurilor proprietate privată sau alegerea variante doi în locul variantei 1 a traseului Variantei Ocolitoare Sud Sibiu reprezintă principalele reclamații făcute de sibienii care au ales să transmită sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu după seria de dezbateri publice organizate la începutul lunii septembrie. APM Sibiu a răspuns solicitării Turnul Sfatului privind concluziile dezbaterilor.
Ca urmare a solicitării noastre privind concluziile după dezbaterile asupra proiectului de plan şi raportul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal – Construire variantă ocolitoare Sibiu Sud – propus a se implementa în judeţul Sibiu, localităţile Sibiu, Cisnădie, Poplaca, Răşinari, Cristian, Şelimbăr, Şura Mică, intravilan şi extravilan, reprezentanții APM Sibiu ne-au spus că au transmis către titularul planului - Consiliul Județean Sibiu - toate adresele înregistrate cu privire la comentariile/opiniile/observaţiile publicului interesat.
„Titularul planului va transmite către APM Sibiu modul în care au fost analizate şi luate în considerare observaţiile publicului şi integrarea acestora în plan/raport de mediu. Observaţiile publicului vor fi transmise sub forma unei anexe la raportul de mediu care va fi postată pe site-ul APM Sibiu. În ceea ce privesc propunerile, sugestiile sau reclamaţiile, acestea au fost în mare parte cu privire la: afectarea terenurilor aflate în proprietate privată, schimbarea traseului variantei ocolitoare (alegerea alternativei 2 în locul alternativei 1), disconfortul creat în apropierea zonelelor rezidenţiale, afectarea biodiversităţii şi a peisajului în zonă, afectarea pânzei fratice”, se arată în răspunsul APM Sibiu.
Amintim că Traseul 2 al VOSS discutat inițial propunea o lungime de cca 12,920 km; două benzi pe sens cu lățimea de 3,50 m fiecare; parapete metalic marginal și axial; intersecții iluminate. Traseul se desfășoară astfel: pornește din E 81 (între localitatea Cristian și Municipiul Sibiu) raza U.A.T. Cristian, dintr-un sens giratoriu; străbate o zonă cu terenuri agricole (în sudul și vestul Aeroportului Sibiu); traversează Râul Cibin și Calea Ferată prin intermediul unui pasaj nou; intersectează DJ 106R la ieșire din Municipiul Sibiu (cartier Valea Aurie) ce leagă orașul Sibiu de localitatea Poplaca; parcurge traseul prin Rezervația Naturală Dumbrava pe zona limitrofă a orașului Sibiu; străbate o zonă cu terenuri agricole și construite; intersectează DJ 106D care leagă Municipiul Sibiu de Cisnădie, în apropiere de cartierul Arhitecților; străbate o zonă cu terenuri agricole paralel cu Râul Seviș pîna la intersecția cu E 68 (în zona Ford Sibiu Mecatronics) – pe teritoriul comunei Șelimbăr.
Amintim că în răspunsul transmis de CJ Sibiu, funcționarii județei au ținut să precizeze că „în linii mari, sesizările (primite în cadrul dezbaterilor) fac referire la potențiale efecte negative asupra faunei...”.
În răspunsul APM Sibiu se mai menționează că în cadrul dezbaterilor publice realizate în fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT), au fost înscrise un număr de 44 observaţii, după cum urmează: UAT Şura Mică – 0, UAT Cristian – 1, UAT Poplaca – 0, UAT Răşinari – 27, UAT Cisnădie – 0, UAT Şelimbăr – 1, UAT Sibiu – 15.
„Pe parcursul procedurii de obţinere a avizului de mediu, până la această dată au fost înregistrate la APM Sibiu, 91 de observaţii din partea publicului interesat, acestea fiind în cea mai mare parte pentru UAT Sibiu şi UAT Răşinari. APM Sibiu, în cadrul Comitetului Special Constituit, va analiza răspunsul titularului la observaţiile publicului şi calitatea raportului de mediu”, mai transmite conducerea instituției.
Precizăm că între timp CJ Sibiu a anunțat că a obținut finanțarea pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice aferente construirii Variantei Ocolitoare Sibiu Sud - aproximativ 4,26 milioane lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3083
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Xyz007
Acum 2 ore
Luana
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Vivi Dragan