Acum o lună, în perioada 4-13 septembrie, au avut loc dezbaterile publice cu privire la proiectul de plan și raportul de mediu elaborate pentru „Planul Urbanistic Zonal – Construire Varianta Ocolitoare Sibiu Sud” – propus a se implementa în județul Sibiu, în localitățile Sibiu, Cisnădie, Poplaca, Cristian, Rășinari, Șelimbăr, Șura Mică, intravilan și extravilan. Am întrebat organizatorii dezbaterilor care sunt concluziile pe care le-au tras după întâlnirea cu sibienii.
Ziarul Turnul Sfatului a reflectat fiecare dezbatere publică privind proiectul viitoarei șosele care ar reprezenta Varianta Ocolitoare Sud Sibiu (VOSS), scoțând în evidență de fiecare dată principalele prevederi ale proiectului prezentate de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și ai Consiliului Județean Sibiu, dar și intervențiile din public.
Aici puteți urmări rezumatele tuturor celor șapte întâlniri:
Deoarece este un subiect de interes public major și o investiție mare pe care CJ Sibiu o are pe agenda publică, am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și Consiliului Județean Sibiu să ne transmită principalele concluzii pe care le-au tras după cele șapte dezbateri.
În solicitarea noastră am solicitat celor două instituții să ne transmită un rezumat al propunerilor, sugestiilor sau reclamațiilor primite în timpul sau după cele șapte întâlniri cu publicul sibian. Totodată, am întrebat din ce localitate au primit cele mai multe intervenții scrise.
Deoarece reprezentanții APM Sibiu nu ne-au răspuns încă la solicitare, publicăm deocamdată răspunsul celor de la CJ Sibiu.
De la Rășinari, cele mai multe observații
Dezbaterile publice privind construirea Variantei Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS) au fost organizate de către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu (APM Sibiu), ca parte în demersul de obținere a Avizului de Mediu, necesar realizării Planului Urbanistic Zonal.
„Aceste dezbateri au vizat aspecte de mediu, iar la finalul acestora APM Sibiu a înregistrat 91 de sesizări transmise de cetățeni. În linii mari, sesizările fac referire la potențiale efecte negative asupra faunei, calității aerului, pânzei freatice sau nivelului de zgomot generat de trafic”, a fost o parte din concluziile trase de CJ Sibiu, menționate în răspunsul semnat de Daniela Cîmpean, președinta instituției.
În răspuns se mai amintește că în timpul dezbaterilor, APM Sibiu a distribuit tabele în care cei prezenți au fost invitați să noteze eventualele observații: „42 de cetățeni consemnând în scris temeri similare legate de impactul asupra mediului, dar și unele mențiuni de genul „Nu sunt de acord”, fără o referire clară la aspectul vizat”.
„Din cele 42 de observații cuprinse în listele distribuite de-a lungul dezbaterilor publice, 25 aparțin locuitorilor din Rășinari, 15 din Sibiu și câte una din Șelimbăr și Cristian.
Toate sesizările au fost preluate de către APM Sibiu și transmise Consiliului Județean Sibiu, răspunsurile urmând a fi formulate de Proiectant și Consultantul de Mediu, entități abilitate legal să lămurească toate sesizările venite din partea cetățenilor.
Ulterior, Consiliul Județean Sibiu va prelua răspunsurile și le va transmite către APM Sibiu, conform procedurii legale”, a mai răspuns Daniela Cîmpean.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3216
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 2 ore
Ilarie
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 2 ore
Luminița Vaida
Acum 3 ore
Ioan