Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Primele concluzii după dezbaterile publice privind Varianta Ocolitoare Sud Sibiu: ”În linii mari, sesizările fac referire la potențiale efecte negative asupra faunei...”

Primele concluzii după dezbaterile publice privind Varianta Ocolitoare Sud Sibiu: ”În linii mari, sesizările fac referire la potențiale efecte negative asupra faunei...”

Acum o lună, în perioada 4-13 septembrie, au avut loc dezbaterile publice cu privire la proiectul de plan și raportul de mediu elaborate pentru „Planul Urbanistic Zonal – Construire Varianta Ocolitoare Sibiu Sud” – propus a se implementa în județul Sibiu, în localitățile Sibiu, Cisnădie, Poplaca, Cristian, Rășinari, Șelimbăr, Șura Mică, intravilan și extravilan. Am întrebat organizatorii dezbaterilor care sunt concluziile pe care le-au tras după întâlnirea cu sibienii.

Ziarul Turnul Sfatului a reflectat fiecare dezbatere publică privind proiectul viitoarei șosele care ar reprezenta Varianta Ocolitoare Sud Sibiu (VOSS), scoțând în evidență de fiecare dată principalele prevederi ale proiectului prezentate de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și ai Consiliului Județean Sibiu, dar și intervențiile din public.

Aici puteți urmări rezumatele tuturor celor șapte întâlniri:

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 1. Proiectant: „E inelul mic al Sibiului”. Sibian: Dacă cele două sensuri de circulație nu sunt separate, atunci „Hasta la vista!”

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 2. Primar: „Trebuie să ții cu oamenii, nu cu drumul”. CJ: „E o investiție, nu o bătaie de joc”

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 3: Scurtă, dar intensă. ”Cum puteți să gândiți că în 2023 nu este necesară o centură?”

Varianta Ocolitoare – Dezbaterea 4: Circ la Rășinari. Amenințări cu toporul, blesteme până la a treia generație, fluierături ca la oi și Poliția la ușă

Varianta Ocolitoare Sud – Dezbaterea 5: Discuții civilizate la Cisnădie, întrebări aplicate. ”Nu cred că așteaptă cineva centura mai mult decât Cisnădia”

Varianta Ocolitoare – Dezbaterea 6, la Șelimbăr: ”Am aflat din presă că-mi trece autostrada prin casă!”. Reacția primarului: ”Mâine mă duc să discut toate problemele voastre”

Varianta ocolitoare sud Sibiu, ultima dezbatere: niciun ales nu s-a deranjat să participe. „Furați pământurile! Rușine!”

Deoarece este un subiect de interes public major și o investiție mare pe care CJ Sibiu o are pe agenda publică, am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și Consiliului Județean Sibiu să ne transmită principalele concluzii pe care le-au tras după cele șapte dezbateri.

În solicitarea noastră am solicitat celor două instituții să ne transmită un rezumat al propunerilor, sugestiilor sau reclamațiilor primite în timpul sau după cele șapte întâlniri cu publicul sibian. Totodată, am întrebat din ce localitate au primit cele mai multe intervenții scrise.

Deoarece reprezentanții APM Sibiu nu ne-au răspuns încă la solicitare, publicăm deocamdată răspunsul celor de la CJ Sibiu.

De la Rășinari, cele mai multe observații

Dezbaterile publice privind construirea Variantei Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS) au fost organizate de către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu (APM Sibiu), ca parte în demersul de obținere a Avizului de Mediu, necesar realizării Planului Urbanistic Zonal.

„Aceste dezbateri au vizat aspecte de mediu, iar la finalul acestora APM Sibiu a înregistrat 91 de sesizări transmise de cetățeni. În linii mari, sesizările fac referire la potențiale efecte negative asupra faunei, calității aerului, pânzei freatice sau nivelului de zgomot generat de trafic”, a fost o parte din concluziile trase de CJ Sibiu, menționate în răspunsul semnat de Daniela Cîmpean, președinta instituției.

În răspuns se mai amintește că în timpul dezbaterilor, APM Sibiu a distribuit tabele în care cei prezenți au fost invitați să noteze eventualele observații: „42 de cetățeni consemnând în scris temeri similare legate de impactul asupra mediului, dar și unele mențiuni de genul „Nu sunt de acord”, fără o referire clară la aspectul vizat”.

„Din cele 42 de observații cuprinse în listele distribuite de-a lungul dezbaterilor publice, 25 aparțin locuitorilor din Rășinari, 15 din Sibiu și câte una din Șelimbăr și Cristian.

Toate sesizările au fost preluate de către APM Sibiu și transmise Consiliului Județean Sibiu, răspunsurile urmând a fi formulate de Proiectant și Consultantul de Mediu, entități abilitate legal să lămurească toate sesizările venite din partea cetățenilor.

Ulterior, Consiliul Județean Sibiu va prelua răspunsurile și le va transmite către APM Sibiu, conform procedurii legale”, a mai răspuns Daniela Cîmpean.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Sper ca APM sau cineva intreg la cap sa puna cruce aberatiei asteia

Acum 1 lună

Si NU-I MAI ZICETI Centura sud Sibiu, spuneti-i centura CIMPEAN - NSA sau centura arhitectilor ! Nici 1% din masinile de pe aberatia asta propusa nu va fi siban. Turnisorul va fi la 7-8 km de intrarea pe centura – ori la intersectia Poplaca ori la capatul de la Rusciori/Sura mica. Valea aurie va fi la 7 km de intrarea Tropini sau intrarea Sevis. Hipodromul va fi la circa 5 km si nenumarate giratorii de intrarea Sevis. Astfel orasul va fi in continuare paralizat de trafic, iar cimpean va zice - cum a zis in cazul aeroportului : sibienii sunt de vina ca nu folosesc aeroportul/centura.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Sper sa nu faca centura , e pacat sa strice zona de langa Rasinari. Sa fie folositi banii la altceva, e nevoie in multe alte locuri. Centura doar ar reduce traficul pe drumul Sibiu -Rasinari, nimic mai mult. Care s-ar putea reduce si daca mai multa lume ar merge pe Sibiu-Poplaca-Rasinari. Da, nu mai intra cei din Arhitectilor in Sibiu cand vor sa mearga spre Rasinari...mare realizare...in dauna naturii din zona Rasinari. Sibiul e asfaltat si defrisat, mai stricam alte zone ca sa ne bucuram in oras de mai mult asfalt neocupat de masini?
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Fantastic! Rășinărenii care aruncă toate gunoaiele în râu și care au betonat tot dealul Tropinilor, sunt îngrijorați de efectul asupra florei și faunei ... :D
Raspunde

@HBomb

Acum 1 lună

vorbesti si tu prostii sa nu taci. Daca ai locui in Tropini sau in lunca / Calinis si te-ai trezi cu 4 benzi de mare viteza la 15m de casa ai fi zis altceva. Si daca nu ai fost niciodata, uite cum arata Tropinii: https://www.google.com/maps/@45.7224872,24.0710011,3a,75y,116.99h,89.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIpY7LtblAJwuoC6dRwLo1g!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 lună

Bai, astia din rasinari sunt deliranti cu natura lor. Strangeti-va gunoaiele din Șteaza si de la iesire spre Curmatura, apoi tineti prelegeri despre natura, pășuni si peisagistica. Zice-ti-o pe aia dreapta: 3 lei/m2 e infim de puti [sunt total de acord]. Daca cei din Tropini luau un 200-250 ieuro/m2 sa vezi tu cum nu mai interesa pe nimeni "natura". Haideti baietii din Rasinari, ca sa ne demonstrati ca intr.adevar natura conteaza, in weekend faceti o curatenie generala pe albia raului Steaza si infundari.va canalizarile care se scurg direct în râu.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus