Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Roșii de Dumbrăveni: ”Polonezii caută să angajeze oameni, vom mânca roșiile noastre, cu gust”

Roșii de Dumbrăveni: ”Polonezii caută să angajeze oameni, vom mânca roșiile noastre, cu gust”

Investitorii polonezi care au cumpărat vechile sere din Dumbrăveni, lăsate de mulți ani de izbeliște, pregătesc actele și terenul, se sincronizează cu legile românești și angajează oameni, anunță primarul Emil Dârloșan.

”Au documentația pregătită la Sibiu, să o așeze pe legile romanești. Din ce am înțeles, în toamnă curăță terenul. Este un proiect din Polonia și ca formă și suprafață, pe care vor să-l aplice și la noi, cam despre asta e vorba”, explică primarul din Dumbrăveni.

Firma poloneză Citronex ar urma să investească într-o primă fază 25 de milioane de euro în Dumbrăveni, în construcția unei sere de roșii și ar urma să fie cea mai mare seră de roșii din țară.

Sera de aici ar urma să fie construită după cele mai noi tehnologii şi ar urma să se întindă în final pe circa 50 de hectare.

Investiţia se va realiza în mai multe etape, urmând ca într-o primă fază să fie finalizată construcţia pe 10 hectare, ceea ce presupune un efort financiar estimat la aproximativ 25 milioane euro.

”Din ce informații am, înțeleg că sunt în căutare de forță de muncă. Sunt interesați de absolvenții de la Științe Agricole de la Universitatea din Sibiu. Cred că dacă se va realiza această investiție se va schimba puțin și orașul nostru. Vom mânca roșiile noastre, cu gust”, spune primarul.

Presa centrală scria în ianuarie 2024 că polonezii ar vrea să se apuce de investiţie în 2024 şi să construiască în prima etapă 10 hectare de seră, ceea ce ar asigura în jur de 120 locuri de muncă. Investiţia într-un hectar de seră se ridică undeva la 2,5 milioane euro, în condiţiile majorărilor actuale de preţuri, urmând ca în funcţie de cererea de pe piaţa internă, suprafaţă să fie extinsă, spunea atunci Dârloşan.

Serele de la Dumbrăveni au fost construite în anul 1975 şi la momentul respectiv erau printre cele mai mari din România. Ele au funcţionat până prin 2000, după care prin HG primăria le-a preluat de la Romgaz, care era proprietar.

Citronex este o afacere de familie din Polonia, cu activităţi în mai multe sectoare, de la importul şi distribuţia de banane producţia şi distribuţia de tomate, până la hoteluri şi restaurante.

Compania a intrat pe piaţa românească în 2018, când a preluat un depozit de 2.500 mp în Timişoara printr-o tranzactie intermediată de Dunwell. În 2019, a deschis al doilea centru de distribuţie din România în Vestul Capitalei.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus