Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Gata cu facilitățile pentru HoReCa la Sibiu: taxa pentru extinderea teraselor revine la valoarea anterioară pandemiei

Gata cu facilitățile pentru HoReCa la Sibiu: taxa pentru extinderea teraselor revine la valoarea anterioară pandemiei

Proprietarii de restaurante, baruri și cafenele care doresc să-și extindă terasele pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu ar putea achita în 2024 o taxă de 2 lei/mp/zi. Este taxa care era în vigoare înainte de pandemie. În perioada 2020-2023 Primăria a oferit facilități antreprenorilor din HoReCa prin reducerea acestei taxe la 50 de bani în primii 2 ani, iar în ultimii 2 ani aceasta a fost de 1 leu/mp/zi.

Reprezentanții Primăriei Sibiu au publicat pentru dezbateri publice un proiect de hotărâre „privind stabilirea taxei speciale pentru amplasare de terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu si a posibilității de extindere a acestora pentru anul 2024”.

Proiectul menționează că pentru anul 2024 se stabilește „taxa specială pentru amplasarea de terase” în valoare de 2 lei/mp/zi, care va putea fi achitată până la sfârșitul anului viitor.

„Taxa specială pentru amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu se aplică proprietarilor/deținătorilor de hoteluri (care dețin și restaurante), restaurante, cafenele și baruri care doresc amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu”, prevede proiectul supus consultărilor publice.

Textul proiectului mai prevede că extinderea temporară în anul 2024 a amplasamentelor teraselor sezoniere va avea loc „doar în situația în care nu există sesizări întemeiate ale proprietarilor sau deținătorilor imobilelor învecinate”.

Alte prevederi ale regulamentului care stabilesc amplasarea teraselor pe domeniul public rămân aceleași, fiind cunoscute de antreprenori. Spre exemplu, în Piața Huet vor putea amenaja terase doar cei care au un punct de lucru autorizat în Piața Mică și care au acces direct în partea din spate, înspre Piața Huet sau că aprobarea amplasamentelor extinse ale deținătorilor de terase se va face prioritar față de comerțul stradal alimentar/nealimentar, precum și că pe spațiul extins se pot amplasa doar scaune, mese (din lemn, fier, ratan) și umbrele de dimensiuni reduse (culoare albă, crem, maro deschis sau bej) etc.

Totodată, se propune în continuare ca cei care beneficiază de această taxă specială să nu datoreze taxă de ocupare a domeniului public stabilită prin hotărârea Consiliului Local Sibiu privind taxele și impozitele locale – facilitate introdusă din primul an al pandemiei.

Amintim că Primăria Sibiu a decis încă la sfârșitul anului 2022 să revină treptat la situația de înainte de pandemie în ceea ce privește relația cu administratorii teraselor de pe domeniul public. Astfel, facilitățile acordate acestora au fost de 50 de bani/mp/zi în anii 2020, 2021 și 2022, iar în 2023 taxa a fost de 1 leu/mp/zi. Înainte de pandemie tariful era de 2 lei/mp/zi. Proiectul nu mai prevede facilitățile legate de locurile de parcare rezervate de unitățile de cazare turistică. Mai amintim că anul trecut a fost eliminată și prevederea prin care era redusă taxa pentru locurile de parcare rezervate de unitățile de cazare turistică. În primii ani ai pandemiei facilitățile prevedeau că proprietarii fie pot să renunțe la dreptul de folosință exclusivă a locurilor de parcare rezervate, fără a mai fi necesară achitarea tarifului de parcare pentru rezervarea locurilor de parcare, fie puteau achita un tarif redus cu 50%, adică 150 lei/loc/lună.

De asemenea, printr-un alt proiect, Primăria propune ca în anul 2024 taxa specială pentru amplasarea de mobilier în vederea desfășurării activității de comerț stradal alimentar, pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, să rămână la nivelul anului 2023: 

    a) Zona pietonală - 6 lei/mp/zi;

    b) Parcuri - 5 lei/mp/zi;

    c) Alte spații publice din oraș, în diferite locații - 4 lei/mp/zi.

 

Cei interesați cu privire la cele două proiecte pot trimite propuneri, sugestii sau recomandări pe adresa Primăriei până pe data de 20 decembrie 2023.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus