Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

FOTO Doi tineri au reînviat o casă veche de peste 100 de ani. ”E ca viața, nu știi niciodată la ce să te aștepți”

FOTO Doi tineri au reînviat o casă veche de peste 100 de ani. ”E ca viața, nu știi niciodată la ce să te aștepți”

O casă cu o vechime de mai bine de o sută de ani din satul Fântânele a fost readusă la viață de doi tineri din Sibiu. Ei spun că a fost genul de experiență de viață care le-a deschis perspective dincolo de siguranța cotidianului.

După ce au căutat doi ani o casă la țară pe care să o renoveze, Claudia și Andrei Diaconeasa au nimerit într-un loc ce nu apărea în planurile inițiale ca posibilă locație: Fântânele, la 20 de kilometri de Sibiu, un căuș între Orlat și Sibiel.

”Cât timp soțul meu discuta cu proprietarul despre locuri, detalii despre clădire, eu m-am pus în fund pe o piatră și mi-am aprins o țigară. Am văzut bradul pe care îl vedeți și în fotografii și pur și simplu mi-am regăsit pe loc energia. Eu nu cred în astfel de lucruri, dar am știut că ăsta e locul”, povestește Claudia Diaconeasa.

”Pentru noi a fost o temă de viață. Se pun doi corporatiști obișnuiți cu liniile drepte să intre într-un proiect care numai linii drepte nu are. Ai în față o casă bătrânească, care oricum ai lua-o, dar nu dreaptă. Ne băgăm? Da. Noi, dacă nu avem provocări, nu ne place să trăim”, continuă Claudia.

Citește și:

Doi bucureșteni au cheltuit 60.000 de euro pentru renovarea unei case, în Cisnădie. Povestea din spatele lucrărilor: ”Nici nu-mi dau seama cum am reușit să o scoatem la capăt”

”Avem încălzire în pereți, vara respiră aer rece, iar iarna aer cald”

Au transformat casa veche într-un loc dotat cu tot confortul cu care e obișnuit un om modern, iar ghid le-a fost Viorica Cioconea, designer restaurator.

”Doamna Cioconea a avut un rol esențial în proiectul nostru. Pentru ea e primul proiect făcut complet de ea, de la A la Z”, spun proprietarii. Au creat aici o casă de vacanță, The Hut Retreat.

”Mie nu-mi mai trebuie nimic când ajung acolo. Ai lemn, miros, liniște, dar și tot ce înseamnă secolul XXI. Avem încălzire în pereți, vara respiră aer rece, iar iarna aer cald. Sunt panouri fotovoltaice, avem toate electrocasnicele posibile, cam tot ce are oricine acasă. Dar strada nu e asfaltată, iar aerul e tare”, spune Claudia Diaconeasa.

Citește și:

Acoperiș, infiltrații, crăpături. Când merită să cumperi o casă veche în jurul Sibiului? ”Intervențiile se pot traduce într-o căruță de bani, iar bugetul exact nu ai cum să îl prevezi. Dar merită„

Cât costă?

E greu să dai o rețetă financiară pentru un proiect care tot timpul e redimensionat și finisat, spun ei. ”Ca idee, cumperi o casă veche cu 70-80 de mii de euro și bagi tot atât”. Așa ne-am gândit și noi, poate așa se gândesc mulți. Dar niciodată nu e așa, pentru că sunt detalii care pot fi diferite.

Poți lua o locație și nu știi ce găsești acolo. Ce e important de transmis, și noi am pornit cu un buget, cu atât am luat am zis că tot pe acolo vom și investi în continuare. Dar am văzut că nu are subzidiri, iar dacă vrei să o faci trainică, trebui e să-i faci subzidiri. Am făcut zonă de dining, o construcție făcută de la zero, dar poate pentru alții nu ar trebui. În zona de livadă am extins zona de living. Puteam să o fi făcut cu mai puțini bani, sau deloc. Nu am vrut să avem încălzire cu lemne, să nu fie risc de foc. Ce ar fi să le transmit celor care vor să cumpere și să reabiliteze o casă veche, este că nu știi la ce te aștepți, e ca viața.

Un alt indiciu legat de ce poate însemna un astfel de proiect ține de mobilier. Ei au decis să folosească tot ce era vechi și au reinventat multe din obiectele din casă. Dar au tras un ochi și la ce era în comerț. Și au fost surprinși de prețuri.

”Mobila am decis să o facem cu restaurator. Dar în multe situații am făcut și comparații cu ce e pe piață și am văzut că dacă era să luăm un pat nou din lemn masiv era chiar mai rău din punct de vedere financiar cu ce am făcut noi. Nu pe ce e înăuntru s-au dus grosul banilor, ci pe trăinicia investită în țară, care o duce încă 100 de ani”, explică proprietarii.

Citește și:

„Casa lui Simion” - Un sibian a reconstruit casa bunicilor și a transformat-o într-un loc de poveste. Doar din materiale autentice

Sursa foto: Instagram / thehutretreat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Unsibian

Acum 2 luni

Țigara fumată în fund pe o piatră a făcut toți banii.
Raspunde

Radu Părăian

Acum 2 luni

Cinste lor(deși articolul de mai sus pare făcut contra-cost)! Pe de altă parte, în calitate de nepot de cocovean, care a trăit vacanțe în țin să precizez lui Alin Bratu că numele istoric al satului(nume neoficial, dar foarte folosit!) menționat în articolul de mai sus este Cacova Sibiului. Satul Cacova Sibiului are o istorie bogată. Satul Fântânele(numele actual care a fost dat de comuniști în 1964) nu are nicio istorie! Alin Bratu, de ce nu folosești ambele nume astfel Fântănele(Cacova Sibiului)?
Raspunde

Cornel Mischinger

Acum 2 luni

ma ascund sub alte nume, sunt de fapt Profesor Cornel Mischinger cu P
Raspunde

AMN114

Acum 2 luni

de ce nu spuneți că este o pensiune - și nu casa lor de locuit? Prezentarea e prea pompoasă: doi tineri care au renovat o dărăpănătură, mânați de dragostea tradițiilor și de mirajul vieții sănătoase în mediul rural... când colo, o pensiune, încă una:))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pol-Pot

Acum 2 luni

Tunai facut vreodata ceva material, si pus doua bețe cruce sau doar iti dai cu părerea gratuit si neinvitat? Esti părerolog?
Raspunde

Dd

Acum 2 luni

Media e peste 300Euro pe noapte locatia(booking), deci e business. Nu renovare de a salva o casa. Cam reclama articolul.
Raspunde

Arhitectura locala

Acum 2 luni

De ce laudam toate proiectele de "renovare" drept o cauza nobila si corect facuta? Imi displace tare mult ideea de readucere la viata a unor case in felul acesta. Vin oameni din alte regiuni care nu au nici o treaba cu traditiile arhitecturale ale locului si "restaureaza" dupa propriile ideei astfel incat iese un complet kitch. Astept ziua in care administatiile locale vor adopta concepte luate din afara ( gen. Anglia, Franta etc) in care nu ai voie sa distrugi sau sa alterezi patrimoniul si trebuie sa respecti specificul local. Va iesi o ciorba totala daca nu, incercati oameni buni sa va documentati inainte sa va apucati de astfel de proiecte si asa o ramaneti si cu o propietate corect renovata care va fi si usor de vandut si timeless .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus