Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

De 8 martie, Asociația Urban Bike Revolution le vorbește elevilor din Sibiu despre rolul bicicletei în emanciparea femeilor. „Mersul pe bicicletă simboliza libertatea, dreptul de a fi prezente în spațiul public”

De 8 martie, Asociația Urban Bike Revolution le vorbește elevilor din Sibiu despre rolul bicicletei în emanciparea femeilor. „Mersul pe bicicletă simboliza libertatea, dreptul de a fi prezente în spațiul public”

De Ziua Internațională a Femeilor, Asociația Urban Bike Revolution și Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G., împreună cu partenerii lor, organizează un eveniment special dedicat susținerii drepturilor egale. Evenimentul va avea loc în 12 școli din Sibiu, aproape simultan, implicând peste 600 de elevi din 25 de clase, unde reprezentanți din diferite domenii socio-economice vor interacționa direct cu elevii, fete și băieți, oferindu-le perspective valoroase despre importanța zilei de 8 Martie și despre provocările actuale cu care se confruntă fetele și femeile în societatea contemporană.

Punctul de plecare al evenimentului îl constituie vizionarea documentarului „Women don't cycle/ Femeile nu merg cu bicicleta", care prezintă povestea captivantă a lui Manon, o tânără din Belgia, care pornește în aventura vieții ei de la Bruxelles la Tokyo pe bicicletă și care, în drumul ei ce durează 11 luni, își propune să documenteze relația femeilor cu bicicleta în diferite țări și culturi pe care le traversează. Filmul abordează într-un mod sensibil și profund relația femeilor cu mersul pe bicicletă, aducând în prim-plan aspecte culturale și personale fascinante din viața unor femei din diverse țări.

La finalul proiecției, care durează aproximativ 45 de minute, elevii vor fi invitați să participe la discuții moderate de o echipă multidisciplinară formată din arhitecți, specialiști în marketing, antreprenori, juriști, jurnaliști, reprezentanți ai mediului non-guvernamental local și ai instituțiilor publice. Scopul este de a identifica împreună acțiuni concrete pe care fiecare dintre ei le poate întreprinde pentru a contribui la construirea unei societăți mai echitabile.

„Bicicleta a fost unul dintre instrumentele principale în procesul de emancipare pentru femei în secolele XIX și XX. Suntem în secolul XXI, iar mersul pe bicicletă reprezintă una dintre soluțiile pentru un viitor sustenabil și echitabil", declară Andrei Rusu, reprezentant al Urban Bike Revolution.

Camelia Proca, directoarea executivă a asociației A.L.E.G. amintește că “la începuturile utilizării bicicletei, femeile care luptau pentru drepturi politice și economice organizau proteste pe bicicletă. Mersul pe bicicletă simboliza libertatea, dreptul de a fi prezente în spațiul public. Unele inegalități încă persistă. Sper ca din discuțiile cu elevii să aflăm cum putem face azi acest spațiu public mai sigur și mai prietenos pentru toți și toate. Cum pot contribui băieții?"

Proiectul este organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu (cu susținerea doamnei Consul Kerstin Jahn), precum și cu sprijinul Asociațiilor Remediu, Develop, Euphemia, Sus Inima și Biciclete Cochete. Proiectul face parte din Laboratorul de Mobilitate Urbană Activă, realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România și sponsorizat de KeepCalling și Action Sport.

Școlile participante și intervalele orare:

Colegiul Agricol "Daniil Popovici Barcianu" Sibiu (09:00 - 11:00)

Colegiul Economic "George Barițiu" Sibiu (11:00 - 13:00)

Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" Sibiu (10:00 - 12:00)

Colegiul Național "Octavian Goga" Sibiu (09:00 - 11:00)

Colegiul Național Pedagogic "Andrei Şaguna" Sibiu (12:00 - 14:00)

Colegiul Tehnic "Cibinium" Sibiu (10:00 – 12:00)

Liceul De Artă Sibiu (10:00 - 12:00)

Liceul Tehnologic "Avram Iancu" Sibiu (11:00 - 13:00)

Liceul Tehnologic "Independenţa" Sibiu (12:00 - 14:00)

Liceul Tehnologic De Industrie Alimentară "Terezianum" Sibiu (09:00-11:00)

Liceul Teoretic "Constantin Noica" Sibiu (09:00-11:00)

Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Sibiu (09:00 - 11:00)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

AndreiM

Acum 1 lună

8 Martie este o sarbatoare comunista. impusa cu forta in Romania de bolsevica Ana Pauker. Se sarbatoarea femeia comunista, muncitoare si nu avea nimic de-a face cu ziua mamei. Din contra, era o sarbatoare impotriva familiei. Sarbatoarea a fost impusa doar in tarile comuniste, de conducatorii comunisti din fiecare tara, dupa ordinele venite de la Internationala Comunista. Pentru ca in Romania nu a fost apreciata aceasta sarbatoare, comunistii au transformat-o in ziua mamei. In tarile libere, ziua mamei nu se sarbatoareste pe 8 Martie. In SUA, de exemplu, ziua mamei pica pe 12 mai anul acesta. Bineinteles ca organizatiile comuniste, de stanga, fac propaganda in aceasta zi. Simbolic. Au ajuns sa isi faca propaganda chiar si in scoli si licee. Se observa clar ce ciume rosii sunt in conducerea invatamantului romanesc. Daca nu scapam odata de ciumele astea de la conducere, ne vor spala pe creieri copiii si ii vor transforma in Grete si Ciolaci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus