Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Complex pentru vârstnici în zona Lacul lui Binder: 7.600 mp, trei clădiri, 36 locuințe sociale, miniseră și o grădină suspendată

Complex pentru vârstnici în zona Lacul lui Binder: 7.600 mp, trei clădiri, 36 locuințe sociale, miniseră și o grădină suspendată

Zona Lacul lui Binder va fi transformată în una mixtă, prin introducerea unei noi funcționalități: construirea unui complex de servicii pentru persoane vârstnice. În acest scop, Primăria Sibiu a elaborat un Plan Urbanistic Zonal, pe care l-a supus consultării publice.

„Realizarea construcțiilor ce fac obiectul prezentului PUZ (complex de servicii pentru persoane vârstnice, care să asigure servicii de cazare, îngrijire și asistență) va fi un prim pas în folosirea optimă a spațiului ce este astăzi liber de construcții”, scrie în memoriul publicat pe site-ul primăriei.

Din memoriul depus spre consultare publică, aflăm că Primăria vrea schimbarea zonei în una cu destinație mixtă, documentația tratând un teren cu suprafața de peste 7.600 mp dintr-un total de 15.000 mp cât are zona studiată. Acesta este în proprietatea municipalității în proporție de 100%.

Despre proiectul viitorului complex pentru persoanele vârstnice Primăria Sibiu a anunțat prin proiectul de buget la începutul acestui an.

„Zona studiată este una cu potențial mare de dezvoltare, lucru ce rezultă din numărul mare de construcții realizate. Un punct favorabil în ceea ce privește dezvoltarea zonei este dat de tendința apărută în ultimii ani de implementarea funcției rezidențiale, agrementată cu funcțiuni complementare, în zone liniștite, cu panoramă frumoasă dată de poziția adiacentă zonei de agrement Lacul lui Binder”, scrie în memoriul elaborat de o firmă din București.

În document se menționează că PUZ-ul pentru completarea funcțiunilor zonei este o măsură necesară pentru „a răspunde necesităților și opțiunilor de dezvoltare a zonei, solicitate de locuitorii acesteia” și „având în vedere dezvoltarea urbană a localității”.

Astfel, prin PUZ se propune ca zona studiată să beneficieze de o extindere a construcțiilor de servicii publice, în special cele de sănătate. „Din punct de vedere al administrației publice locale zona se încadrează în politicile proprii de dezvoltare urbanistică a zonei. Din analiza situației existente se constată că nu există disfuncționalități notabile și că este necesară o astfel de investiție în zonă pentru a ajuta la dezvoltarea acesteia”.

Astfel, prin proiect se propune reglementarea construirii unui imobil nou – complex de servicii pentru persoane vârstnice care să asigure servicii de cazare, îngrijire și asistență la nivelul standardelor minime de calitate, cu scopul de a crește calitatea vieții beneficiarilor căminului, scrie în memoriul general.

„Prin realizarea obiectivului de investiții se vor putea asigura servicii de calitate și adaptare nevoilor persoanelor vârstnice, îmbunătățirea calității vieții acestora și asigurarea unui mediu de viață sigur și confortabil în care să primească ajutor și îngrijire adecvată pentru a-și continua viața în demnitate și respect”. Căminul va avea capacitatea de a asigura cazarea și hrana beneficiarilor, dar și de a oferi servicii pentru a menține abilitățile fizice și psihice ale vârstnicilor.

Datele din PUZ-ul propus arată că viitorul complex va fi structurat într-un ansamblu de clădiri independente funcțional, respectiv o clădire pentru locuințe sociale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative și două corpuri de clădire care vor cuprinde servicii de îngrijire și asistență în regim rezidențial a persoanelor vârstnice „semidependente și dependente” din municipiul Sibiu.

Se propune ca sectorul pentru locuințe să aibă un regim de înălțime S+P+3, în total 36 de locuințe sociale cu apartamente de tip single sau cu 2 camere, iar serviciile sociale vor avea o. capacitate de 100 de locuri.

„La subsol sunt prevăzute un număr de circa 35 de locuri de parcare pentru deservirea întregului complex”.

Spațiile viitorului complex vor fi structurate în mai multe sectoare: primire, internare/externare; cazare; asistență medicală; ergoterapie, recuperare și activități social culturale; precum și spații pentru personal, vizitatori, servicii gospodărești și cele tehnico-edilitare.

Serviciul de cazare va asigura cazarea și îngrijirea de lungă durată a persoanelor internate și va dispune de 50 de camere cu două paturi și baie proprie, două camere tip izolator cu două paturi și baie proprie etc.

Documentul supus consultărilor publice mai prevede și că viitoarele clădiri să fie construite eficient din punct de vedere energetic, să fie dotate cu lift pentru transportul persoanelor pe pat/targă, pentru alimente și pentru rufe, iar în curțile interioare să fie amenajată o miniseră în care se vor cultiva legume și ca va fi folosită de beneficiari, la nivelul 1 urmând să fie amenajată și o grădină suspendată.

Compania care a elaborat PUZ-ul pentru zona Lacului lui Binder a făcut publice și planșele din care se poate vedea viziunea pentru viitorul complex:

Citește și: 72 de bătrâni pe lista de așteptare la Căminul de pe Azilului. Se mărește capacitatea instituției: de la 90 la 100 de locuri

În prezent, municipalitatea, prin Direcția de Asistență Socială Sibiu, administrează Căminul pentru persoane vârstnice, de pe strada george Coșbuc, care are o capacitate de 90 de locuri; Centrul de Servicii Comunitare; Centrul Adăpostul de Noapte Sibiu, care oferă servicii de cazare în 40 de locuri, 10 pentru femei și 30 pentru bărbați, în 6 dormitoare. Cu un an în urmă, Primăria Sibiu a inaugurat un centru de zi pentru persoane vârstnice, pe strada Oțelarilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus