Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Inginerul sibian care acum meditează gratuit 3.600 de liceeni la matematică: ajutorul urgent pentru elevi este sprijinul psihologic

Inginerul sibian care acum meditează gratuit 3.600 de liceeni la matematică: ajutorul urgent pentru elevi este sprijinul psihologic

După 17 ani de voluntariat printre liceeni cărora le oferă gratuit meditații în vederea examenului de Bacalaureat, inginerul Mihai Suciu atrage atenția autorităților că cea mai urgentă intervenție în Educație ar trebui să fie consilierea psihologică: tinerii suferă de la vârste tot mai fragede de anxietate.

Inginer de software (arhitect software, în limbajul IT-iștilor), Mihai Suciu a devenit extrem de cunoscut în mediul liceenilor din România: după ce, acum 17 ani, a început să mediteze gratuit elevi din Racovița, comuna în care locuiește, în ultimii cinci ani lecțiile sunt organizate în format on-line și se adresează, practic, elevilor din întreaga țară.  „Acum am 3.600 de elevi care participă live alături de mine la meditații. Cursurile încep în septembrie și se încheie înainte de examenul de BAC cu o zi. După proba de limba română, în trei-patru ore, ca în Ajun la tăierea porcului, repetăm amplu”, descrie, pe scurt, Mihai Suciu, a cărui pagină de internet poate fi găsită aici.

El spune că a descoperit în rândul elevilor nevoia acestora de a fi ascultați. „Ceea ce predau eu găsești în foarte multe video-uri pe YouTube. Dar eu fac mai mult, am reușit să mă implic emoțional. M-am gândit însă ce mi-ar plăcea mie și am făcut pentru ei un curs de dezvoltare personală, în care ei să își spună of-ul, iar ceilalți să aibă posibilitatea să rezoneze cu ideea. Când vedeau că nu sunt  singuri, iar când le arătam că se poate, energiile creșteau, iar rezultatele sunt spectaculoase. Când elevul simte că ești cu el, atunci începe să conștientizeze și de ce e important BAC-ul, de exemplu. Când elevii se simt ascultați, rezultatele sunt speciale”, a descris Mihai Suciu din experiența sa în cadrul unei dezbateri organizată de USR Sibiu pe tema Educației.

Citește și Un inginer din Sibiu dă meditații la matematică, gratuit, de 14 ani. De aproape un an face lecțiile online

Dezbatere în care s-a discutat amplu despre nevoia de investiții în infrastructura școlară, în special de noi spații de educație. „S-a discutat de școală ca instituție, dar să discutăm și despre elevi. În Sibiu avem elevi foarte buni. Ca și oraș, Sibiul atrage persoane din zona metropolitană. Programele educaționale au un efect mult mai bun decât să mai facem o sală de clasă în plus”, a spus Mihai Suciu.

El a vorbit și despre observațiile sale făcute asupra tinerilor aflați în pragul maturității, observații despre care spune că sunt susținute de studii recente. „Nivelul de depresie, de anxietate a scăzut de la 27 la 17 ani. Cei care au 18 ani sunt deja afectați. Din punctul meu de vedere, ajutorul cel mai important pe care elevii trebuie să-l primească este sprijinul psihologic. Cât se poate de rapid. Efectul noi o să-l vedem peste cinci ani, dar atunci va fi târziu. Degeaba facem clădiri, dacă nu intervenim acum prin sprijin psihologic”, spune Mihai Suciu.

El mai atrage atenția asupra faptului că, în acest moment, autoritățile nu alocă deloc resurse suficiente. „Avem un consilier psihologic la 500 de elevi. Dar asta e doar ca să fie bifat. Asta e o problemă flagrantă nu doar în școala din Sibiu, ci din toată țara. Trebuie găsite soluții. Dacă e să punem degetul pe durere, aș spune că nivelul consumului de droguri crește în rândul elevilor din cauza anxietății. Nu mai ai nevoie de terapie, cu drogurile te simți mai bine instant”, a apreciat Mihai Suciu.

Citește și Dezbatere USR Sibiu pe tema Educației: „Am fost surprinsă: eu am început școala în 1997 în condiții mai bune decât fiica mea în 2024”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Eu

Acum 1 lună

De ing Suciu , tot respectul ptr ceea ce faceți cu tinerii țării ,dar vedem cat de surde sunt autoritățile, iar cei puși în funcții sa se ocupe de dezvoltarea tinerilor sunt depășiți sau nu au empatie.
Raspunde

Cristina

Acum 1 lună

Bună seara, domnule inginer Mihai Suciu! Și fiul meu are mare nevoie de ajutor la matematică pentru examenul de bacalaureat. Momentan el este înscris la o școală postliceală pentru că nu apromovat examenul de bacalaureat, dar în luna august, după ce termină cu examenele de la școala postliceală, poate să se înscrie pentru sesiunea din toamnă și să susțină examenul de bacalaureat la matematică. Se poate să îl ajutați și pe el și să ne spuneți cum poate intra online la orele de matematică pe care le țineți cu ceilalți elevi ? Vă mulțumesc ! Felicitări pentru ceea ce faceți pentru copii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus